"Най-реалистичният сценарий е ГЕРБ да е първа политическа сила, с което явно хората да заявят, че искат промяна. Тогава, помните, че правителството, което предложихме - неутрално, с проф. Габровки, 4 депутата не му стигат. Ако сега имаме с 5 повече, ще направим правителство."

Такава сметка направи днес привечер лидерът на партията Бойко Борисов, говорейки пред актива във Враца.

Какво обаче визира той? Гласуването в миналия парламент на проектокабинета, начело с проф. Николай Габровски, с първия мандат за съставяне на правителство - на ГЕРБ. Тогава 113 народни представители гласуваха със "за" (което прави липсващите за мнозинство от 121 повече от четирима или петима). От тези 113 - 67 бяха депутатите на ГЕРБ, 35 на ДПС, а останалите 11 - на "Български възход". 

Иначе Борисов отново мина "по конспекта" от теми, свързани с "Продължавамме промяната", цените на бензина, инфлацията и пр. Но поиска:

"Аз мисля, че и президентът Радев и финансовата министърка са длъжни да кажат какво е моментното състояние на бюджета. Искам да видя има ли за капиталовите ремонти. За да мога да ви кажа: "Поемайте този ангажимент, ще го свършим". Сега дупката не се знае колко е", заяви Борисов.

Наскоро служебната министърка на финансите Росица Велкова обяви, че кабинетът все пак ще внесе бюджет за годината, което отказа да направи в миналия парламент, като по думите й, ако не се орежат социални плащания, той ще е с дефицит 6 на сто от БВП.

След което Борисов изтъкна кабинетите си, започвайки от първия, в който финансоов министър бе Симеон Дянков, станал пословичен с "постната пица".

"После сложихме й моцарела, сложихме й доматено сосче, накрая вече имаше прошуто, имаше малко..., как се казваха ония работи зелените - рукола", изтъкна Борисов.

Коментира и темата с миграцията.

"Те тихомълком приеха едно решение, което ако аз бях премиер, щяхте да ме чакате на аерогарата да ме биете с камъни. Сега се прие решение бежанците да се връщат в точката на произход.

Да не стане в един момент Странджа да я заселят?! Просто само казвам, тихомълком се прие. Проверете го, дано греша, но така между редовете видях, че са взели решение", заяви той.

Всъщност, според Дъблинското споразумение бежанец се връща в страната от ЕС, в която е бил първоначално регистриран и това никога не е било ревизирано. Но е факт, че то на практика не работи, като в българския случай мигрантите бягат от страната ни пак и пак, а и европейските съдилища не ги връщат у нас.