Новата японска космическа ракета със средна товароподемност се провали при дебютния си полет във вторник, след като двигателят на втората ѝ степен не се запали, както беше планирано, нанасяйки удар по усилията на Токио да намали разходите за пътуване до космоса и да се конкурира със "Спейс Екс"(Space X) на Илон Мъск, предаде Ройтерс.

57-метровата ракета "Ейч 3" (H3) излетя безпроблемно от космически център в Танегашима, показа пряко предаване на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Но при достигане на космоса двигателят на втората степен на ракетата не успя да се запали, което принуди служителите на мисията да унищожат ръчно ракетата.

Неуспешният опит идва след отменен старт миналия месец, припомня Ройтерс.

Първата нова ракета на Япония от три десетилетия носеше ALOS-3, сателит за наблюдение на земната повърхност и за управление на бедствия, който също беше оборудван с експериментален инфрачервен сензор, предназначен да открива изстрелвания на севернокорейски балистични ракети.

Производителят на "Ейч 3" "Мицубиши хеви индъстриз лимитед" (Mitsubishi Heavy Industries Ltd) заяви, че потвърждава ситуацията около ракетата, констатирана от космическата агенция и че няма незабавен коментар.

Корпорацията се надяваше цената на изстрелването на "Ейч 3" да бъде наполовина от тази на предшественицата ѝ "Ейч 2", което да ѝ позволи да се вклини на глобалния космически пазар, който е нарастващо доминиран от ракетата за многократна употреба "Фолкън 9" (Falcon 9) на "Спейс Екс".

В доклад, публикуван през септември, Центърът за стратегически и международни изследвания определи цената на изстрелването на "Фолкън 9" в ниска околоземна орбита като 2600 долара за килограм. Еквивалентната цена за "Ейч 2" беше 10 500 долара за килограм.

Успешно изстрелване във вторник щеше да изведе японската ракета в космоса преди планираното по-късно тази година изстрелване на нова по-евтина ракета "Ариана 6" (Ariane 6) на Европейската космическа агенция.

Задвижвана от нов по-опростен двигател с по-ниска цена, който включва и отпечатани на триизмерен принтер части, "Ейч 3" беше проектирана да извежда правителствени и търговски спътници в околоземна орбита и да превозва доставки до Международната космическа станция.

Като част от задълбочаващото се сътрудничество на Япония със Съединените щати в космоса, тя също трябваше да превозва товари до лунната космическа станция "Гейтуей" (Gateway), която американската космическа агенция НАСА планира да построи като част от програмата си за връщане на хора на Луната, включително японски астронавти.