Нямам никакви намерения да участвам в томболата „Станете 100-хилядният журналист, който се опитва да разкъса Волен Сидеров и Бисер Петното!” Не че са ми симпатични с каквото и да било...

За българското кино от едно време си мислех. Помните ли какви филми имаше - готин сценарий, режисьор, монтаж, изпълнение?... Виц имаше, история - абе всичко. Имаше само един кусур - че постоянно играеха едни и същи 8 човека. Ламбо, Гец, Жоро Русев, тия ония. Вярно - титани! Титани, ама 8. Сега и толкова няма, но това е друга тема…   

За бездарието на филма, в който ни вкараха да сме миманс на днешно време, ето за това си мислех, когато сутринта гледах поредните циркове около поредния сатана – Бисер Миланов-Петното. До степен – един тв водещ да нарече децата му, заради които се опита да отърве ареста, „малките Петънца”... И не бързайте да ме разпвате - този човек очевидно няма място в челните редици на това общество, нито на жълтите павета, най-малко пък по телевизиите. Не водещият – Петното.

Притеснява ме как независимата съдебна система изведнъж гълта вълшебно хапче за усилване на паметта (нали знаете, че такова няма?) и си спомня какво някой е надробил преди 100 години. А преди това цял век му се е разминавало – може да си замеря стюардеси с кюфтета, да си гърми по магистрали, да блъска журналисти, или да прави золуми с групата си будни граждани, които… Както казваше една колежка: „Само за физиономиите им давам по 3 години условно.”

Но не бъркайте тези хора – те никога не са били и не са първопричинители на процесите, те са продукт. Продукт, който някой там – отзад, в тъмното, в някакъв момент изкарва на витрината да поахкаме, после срокът му изтича и го захвърля на лъвовете. Да се сърдиш на някой като Петното, е точно толкова тъпо, колкото да се сърдиш на бронята на джипа, която ти е смазала колата. А не на пияната дрогирана мутра вътре, която е убедена, че или ще те пребие, или ще се измъкне от закона, или и двете. И е права.

Петното е продукт. И за него „Вениш” няма открит, сякаш... Продукт, който чудесно праща в канализацията гнева на онези слоеве, които искат жълти вестници и чалга, а не приказки за дефицита в бюджета. И които вярват, че токът може да падне с 15 %. Волен и Петното са два от образите на „техния” човек. И когато им изтече споменатият срок на годност, най-печените фенове първи се кефят, че са нарекли децата на някого... еди-как си.

Подобна дъвка е Юзеиров. Е, какво друго да е?! Дъвка. Ако предпочитате – мероприятие. Това са не хора, а отвличащи мероприятия, които са си повярвали, че са хора. Ивенти, както биха казали младите меринджеи. Минава мероприятието, продуцентите събират декора и гасят лампата, мислейки за следващото си шоу. Да влезе леля Пенка с метлата… Всъщност – с везната и вързаните очи. 

Очаквам скоро независимата ни съдебна система да образува дело срещу някое от тези или следващите „двукраки мероприятия”, че са яли малки сомалийчета, или че са взривили „Чалънджър”. 

Явно сценаристите са ни калпави. А ние не преставаме да си плащаме билетчето, да люпим семки на първия ред и да гледаме все същия филм, невиждайки какво става. По-добре превключете на Беър Грилс - там поне има истински гадости.