Правителството на Словакия съобщи днес, че е решило да предаде на Украйна всичките си 13 изтребителя МиГ-29 съветско производство и част от системите си за противовъздушна отбрана и разполага с предложение от 900 милиона долара, за да им намери заместители, предаде на уебсайта си изданието "Денник".

Съобщението идва ден, след като Полша обяви, че дава на Украйна своите бойни самолети от същия модел и ги замества постепено с южнокорейски и американски.

Словашкият министър-председател Едуард Хегер заяви на брифинг, че решението е взето с в пълно съответствие с конституцията на страната и че президентката Зузана Чапутова е информирана за него.

"Предоставяме бойни самолети на Украйна, за да може тя да се защити", каза Хегер и отхвърли обвиненията на предшественика си Робърт Фицо, сега лидер на лявата опозиция, че правителството въвлича Словакия във война, като дарява бойни самолети. „Изтребители вече са дарени и от нашите съюзници“, каза Хегер.

"Дарението на МиГ-29 по никакъв начин няма да застраши отбраната ни, защото словашката армия изобщо не би ги използвала", каза на брифинга началникът на Генералния щаб Даниел Змеко.

"Изтребителите МиГ-29 и системата за противовъздушна отбрана "КУБ", която също даряваме, са вече неизползваеми за нас, каза още Хегер.

Министърът на отбраната Ярослав Над каза, че в замяна на 13-те изтребителя Миг-29 и части от системата за ПВО "КУБ" Словакия има на масата оферта за военно оборудване за приблизително 900 милиона евро. Той не даде подробности за каква бойна техника става дума.

Словакия беше първата страна от източния фланг на НАТО, която дари на Украйна своите зенитни ракети от съветско време С-300, които България категорично отказа да предостави въпреки молбите на Киев и на съюзниците от НАТО.

В замяна САЩ, Германия и Холандия разположиха на словашка територия свои ракетни системи "Пейтриът", които да заместят дарените, докато Братислава се превъоръжи. 

Съединените щати обявиха в началото на година, че се заделили 682 милиона долара безвъзмездна финансова помощ за регионални съюзници, които даряват свое военно оборудване и боеприпаси от съветски тип на Украйна. Европейският съюз увеличи тази седмица свой извънбюджетен фонд със същото предназначение на близо 8 милиарда евро.

По-рано американски военни отбелязаха, че предоставянето на старите съветски бойни самолети на Украйна е временна мярка, която покрива най-спешните ѝ нужди. Те отбелязаха, че Киев за в бъдеще няма да може да поддържа тази техника, защото това може да прави главно противникът му във войната Русия и средносрочната и дългосрочната перспектива е той да получи западни бойни самолети. Обучението на пилоти за тях и логистичната подготовка изискват години, а и ред правителства в НАТО се опасяват, че предоставянето на такива оръжия на Украйна може да доведе до ескалация на конфликта, която те не желаят.

Реакцията на Кремъл

Всичката доставена от Полша на Киев техника ще подлежи на унищожение в хода на специалната военна операция на Русия в Украйна, каза днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той коментира решението на Варшава да достави на украинската армия изтребители МиГ-29, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Песков подчерта, че доставките на полски и словашки изтребители на Украйна не са в състояние да променят хода на конфликта и не могат да повлияят на изхода от специалната военна операция.

Решението на Варшава да достави МиГ-29 е още един пример как редица страни членки на Северноатлантическия алианс, включително Полша, "повишават нивото на непосредственото си въвличане в конфликта", отбеляза той.

Намерението на Словакия и Полша да доставят на Украйна изтребители МиГ-29 напомнят на опити за утилизация на стара, ненужна техника, добави говорителят на Кремъл.

"Имам такова усещане, че тези страни по този начин се занимават с утилизация на стара, ненужна техника", каза Песков.