"Безогледният политически натиск над Прокуратурата на Република България се дължи на работата ни. Въпреки него, въпреки конституционната, политическа и икономическа кризи, прокурорите и следователите постигат резултати, които са водещи не само в България и на Балканския полуостров, а за целия Европейски съюз.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев, който присъства на годишното отчетно събрание на Националната следствена служба (НСлС) и окръжните следствени отдели за 2022 г. Гешев поздрави следователите за успешната им работа през изминалата година.

Традиционно, той заяви, че откакто работи в системата, не е ставал свидетел на по-труден период за работа за правоохранителните органи.

„Българската прокуратура, от която вие сте част, все пак постига 95% осъдителни присъди (това обаче е факт от поне 10 години - не отсега, б.р.).

На всички е ясно, че без един следовател да си свърши качествено работата, е много трудно да се изготви качествен обвинителен акт и да се защити в съда“, обърна се главният прокурор към магистратите, цитиран от пресцентъра си.

Той каза още, че прокурорите и следователите продължават да се развиват професионално в интерес на гражданите, въпреки остарялата нормативна уредба.

„Сигурен съм, че ако имаше едни удачни законодателни решения, резултатите щяха да бъдат още по-добри“, коментира главният прокурор (стара теза на Гешев е, че не проблемите в самата прокуратура, а "остарелите" закони пречат на големите успехи срещу корупция, организирана престъпност, и т.н.).

Зам.главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов представи обобщените резултати от работата на институцията и на окръжните следствени отдели в страната през 2022 г.

По думите му, следствието показва "стабилност и устойчиви данни за добра работа", там са най-добрите професионалисти, а при все че делата са "с изключителна фактическа и правна сложност и въпреки това разследванията се осъществяват бързо и качествено“.

Сарафов и даде пример за въпросната отлична работа "при изключителна фактическа и правна сложност" с делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени (всъщност то представлява ПТП, случило се пред десетки камери и свидетели, при което водачът си е изоставил в колата документите, ключовете, телефоните и дори едната маратонка, б.р.).

Въпреки, че в обществото явно не са станали известни огромните успехи, шефът на НСлС отчете, че през годината е работено по най-много престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, следвани от разследване на престъпления против собствеността (т.е. - кражби, б.р.).

Директорът на НСлС, който традиционно е напълно единомислен с Гешев, изтъкна, че има нужда от законови промени и....

"... изрази съжаление, че през отчетната година, по силата на грешни политически решения, е била закрита Специализираната прокуратура заедно със следствения отдел към нея.

„Само за половин година този отдел е приключил 553 досъдебни производства. Ясно е, че закриването на едни специализирани структури няма да подобри работата на правоохранителните органи, а точно обратното. И данните го показват – спадът на разследванията за организирана престъпност само за 9 месеца през 2022 г. е с 50%“, заяви Борислав Сарафов, цитиран от пресцентъра на прокуратурата.

Така и обичайно няма обяснение - откъде идват лошите резултати, като не е закрита цялата прокуратура изобщо, а и всички прокурори и следоветели, които са били на работа, са преназначени и си работят. Или поне би трябвало.

Подробна статистическа информация може да намерите, следвайки този линк.