“След като Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на президента Путин, най-добре е той да бъде предаден на българската прокуратура, за да е сигурен, че ще бъде спасен от нея”.

Това заяви в свой ироничен коментар в интервю за Дарик радио водачът на листата на ПП-ДБ в Добрич Ивайло Мирчев. 

Той определи пресконференцията за готвен преврат срещу главния прокурор като пряка намеса на прокуратурата в предизборната кампания.

“Време е Гешев да основе собствена партия и да видим каква подкрепа ще получи. Това с преврата е следваща серия след Nexo. Но с с всеки следващ епизод Гешевият сериал “Дързост и красота” става все по-скучен”, каза Мирчев. 

Кандидатът за народен представител заяви, че в многобройните си срещи с гражданите признава тъжната реалност, че България трябва да се бори да настигне в Румъния. И че това няма да е никак лесно, защото в Румъния вкараха в затвора 50 министри, 2-ма премиери, над 100 депутати, 3-ма евродепутати, 400 кмета и няколко хиляди висши държавни чиновници и общински служители. А ние нямаме нито един осъден министър, нямаме нито един осъден депутат. Защото прокуратурата поставя чадър над едни и е бухалка за други. 

“В Добрич усещам доста сериозно активизиране на купувачите на гласове сред много политически сили. Пак чуваме за Таки, Пашата, Къро и пр. Някакъв лейтенант на Пашата в Добрич обикаля да купува гласове”, каза Мирчев, като заяви, че ще предостави сигнали на МВР.

Той е убеден, че МВР ще направи всичко възможно да противодейства на търговията с гласове, но ако прокуратурата не си свърши работата, на следващите избори ще е същото.

“Нищо няма да се промени без решителна реформа на прокуратурата и смяна на главния прокурор. И никога повече не трябва да се появяват аватари като този на Гешев на поста главен прокурор!”, категоричен е Ивайло Мирчев.

Той напомни, че и хиляди доброволци са се включили в инициативата “Ти броиш”, за да опазят честността на вота на 2 април. 

Попитан за коментар на скандала около доклада на финансовото министерство за състоянието на държавния бюджет, Мирчев определи като напълно безотговорни спекулациите относно курса лев - евро. По думите му обаче става въпрос предимно за медийно и политическо преекспониране на един редовен доклад. Той призова Националната агенция по приходите да затегне режима си на работа, защото е налице по-ниска данъчна събираемост, а схемите по източване на ДДС започват да се завръщат. 

Според него овладяването на цените трябва да е приоритет номер едно за държавата, за което обаче е нужно да има работещи регулатори.

“Не може КЗК да е на мама, прокуратурата да е на Каскета и само да се мажат дебели филии с асфалт”, каза той, визирайки председателката на Комисията за защита на конкуренцията, която е майка на виден депутат от ГЕРБ и прозвището на главния прокурор. 

Мирчев напомни, че КЗК е направила една единствена проверка на място  за цели две години - през 2020-2021. “Плащахме високи цени на горивата, защото КЗК не работеше. При управлението на ГЕРБ нямаше независими регулатори, те бяха подчинени на премиера”, каза той. И обясни, че КЗК и Комисията за защита на потребителите е трябвало веднага да се активизират, когато подскочи цената на олиото, както и сега, когато литър мляко гони 4,50 лв., а в Западна Европа е по 1 евро.

Мирчев призова хората да не се подлъгват, че влизането в еврозоната е заплаха за България, включително на опорката на някои пропагандатори, че Швеция и Дания не са приели еврото, а са си богати. По думите му, между Скандинавия и Балканите има огромна разлика. И освен че като приемем еврото ще имаме по-ниски лихви и много други преимущества, главното е, че ще имаме повече стабилност и правила. “Това ще доведе до много по-сериозен контрол върху банковия сектор, неслучайно най-влиятелните противници на еврото са онези, които нямат интерес да излязат на светло в икономиката. Ако бяхме в еврозоната, щеше да е  много по-малко възможно КТБ да фалира и данъкоплатецът да плати за това”, каза кандидат-депутатът. 

Ивайло Мирчев заяви, че обединението ПП-ДБ е решено да състави реформаторско управление, което да постигне пет основни цели:

1. Влизане в еврозоната;

2. Влизане в Шенген;

3. Пълно и ефективно усвояване на 10-те милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост;

4. Модернизация на армията.

5. Конституционна реформа на прокуратурата.

Коалицията очаква и други политически сили да подкрепят тези приоритети. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!