СЛАВА АНАЧКОВА

Вноските за пенсия от следващата година да се вдигнат плавно с 0,5%, а възрастта да нараства с не по-вече от месец-два годишно е предложил социалният вицепремиер и министър Ивайло Калфин на днешните първи официални преговори за реформи в пенсионната система.

Конкретната му идея е ръстът на осигуровките да се редува с 0,2 % увеличаване на вноската за фонд безработица. При тази схема за следващите 12 години вноските ще се вдигнат с общо 4,5 на сто, освобождавайки около 1 млрд. лв. от бюджета на НОИ. 

По въпроса Калфин среща подкрепата на синдикатите и на част от политическите партии, но не и на работодателие. Бизнесът е против всякакво увеличение на осигурителните воски и настоява по-скоро за промяна на съотношението 60 към 40, при което сега се разделят разходите за осигуряване (60 за работодателя, 40 за служителя, б.а.).

Против скок на вноските е и финансовият министър Владислв Горанов. 

По отношение на възрастта за пенсиониране социалното ведомство предлага тя да расте с по два месеца годишно през 2016 г. и 2017 г., а след това с по месец на година. По този начин мъжете от трета категория труд ще се пенсионират на 65 през 2029 г., а жените ще излизат в заслужена почивка на същата възраст през 2037 г.

Предвижда е и създаване на условия хората от втора категория труд да се пенсионират три години преди тези от трета, а работниците от първа - осем години преди тези от трета.

Цялостната пенсионна реформа е замислена за 30 г. напред с минимални предпоставки за промени в средата на периода, за да не се стопира процесът.

Очаквайте подробности