Съединените щати са предложили да продадат на Словакия 12 нови бойни хеликоптера Вell AH-1Z Viper с две трети намаление на цената, след като Братислава изпрати пенсионираните си изтребители от съветско време МиГ-29 на Украйна.

Това съобщи словашкият министър на отбраната Ярослав Над в сряда, цитиран от Ройтерс.

За да бъде сключена, сделката трябва да получи одобрението на словашкото правителство. Според предложението на Вашингтон то ще трябва да плати от бюджета си 340 милиона долара за хеликоптерите, които иначе биха стрували над 1 милиард долара. Т.е. посредством оказаната на Украйна военна помощ Словакия се превъоръжава с нова техника, постига съвместимост със съюзниците в НАТО и спестява близо 700 милиона долара. 

Предложението САЩ са направили по програмата за военно финансиране в чужбина на Държавния департамент, посочва Ройтерс. 

Тази програма ще плати 660 милиона долара за доставката на хеликоптерите, която включва и 500 ракети AGM-114 Hellfire II за тях и обучение на екипажите им, каза Над, цитиран от Асошиейтед прес. Европейският съюз ще даде на Словакия още 200 милиона евро като допълнителна компенсация, каза още министърът на отбраната, цитиран от същата агенция.

Неотдавна Над съобщи пред репортери, че в замяна на изпратени в Украйна самолети Словакия е получила предложения за оръжия на обща стойност 900 милиона долара.

Обявявайки преди дни даряването на МиГ-овете, словашкото правителство обясни, че въоръжените сили на страната не могат повече да ги използват - заради изтичащия им ресурс и заради несъвместимостта им с въоръженията на съюзниците в НАТО. В същото време Украйна спешно се нуждае от тези самолети, за да се противопостави на руското превъзходство във въздуха. Нейните пилоти са обучени да летят на тях и могат да ги използват веднага за разлика на евентуално доставени от западните съюзници изтребители.

България упорито отказва да предостави на Украйна своите съветски оръжия като изтребители МиГ-29 и ракети С-300, които скоро ще трябва да бракува, защото изтича срокът им на годност. Страната ни не може и да удължи живота им, тъй като това зависи от намиращи се под международни санкции руски предприятия и Русия е обявила официално България за неприятелска страна.

Президентът Румен Радев вчера потвърди, че държавата ни ще следва неотклонно тази линия, противопоставяща се на мнозинството в Европейския съюз и в НАТО, докато я управляват назначаваните от него служебни правителства. Държавният глава се позова на правото на България на суверенен избор.

Мнозина обаче подочертават, че този суверенизъм съвсем скоро може да ни струва скъпо. Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов и военни експерти изтъкнаха неотдавна пред Клуб Z, че заради политиката на Радев България днес изпуска златни възможности да се превъоръжи по натовски образец на разумни цени и скоро ще трябва да купува западни оръжия скъпо.

В интервю за Би Би Си украинският външен министър Дмитро Кулеба недвусмислено заяви, че след войната Украйна няма да забрави кой ѝ е помогнал в борбата с руската агресия и кой е отказал да направи това.