"Посветена на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, 16 септември 1949 г."

Това гласи посвещение горе, вляво на гърба на мистериозната картина, открита у нас, за която се предполага, че е на гения Джаксън Полък.

Вчера прокуратурата съобщи за намереното произведение, като това е плод на съвместни действия на Европол и гръцките служби.

Елементарна справка сочи, че Лорън Блекол (починала на достолепните 89 г. през 2014 г.) тогава наистина е изгряваща холивудска звезда, а рожденият й ден е на 16 септември.

Днес говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова хвърли повече светлина върху преинтересното разследване, което вече е именно при градските обвинители (първо е започнало в Районна прокуратура - по лекия член за вещно укривателство).

Първата информация е гласяла, че у нас се организира незаконна продажба на тази картина. В момента тя вече е иззета и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрата.

По думите на прокурорката,,първоначална експертиза е направена от двама души от НХГ, включително реставратор, и гласи, че „по техника на изпълнение и художествена специфика“ картината действително отговаря на особеностите, характерни за живописта на Джаксън Полък от 1945 – 1950 г. (самият художник загива на 44 г., шофирайки пил през 1956 г.).

Впоследствие е направен и флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят. И той показва че „пигментите, ползвани в нея, са подобни на пигментите, ползвани от Джаксън Полък в други негови поризведения".

Засега от българската прокуратура смятат, че "това е важен, но не е решителен" индикатор за автентичността на произведението.

За да стане категорично заключението, трябва да се направи анализ на свързвателя на боите – подобно изследване обаче изисква...  вземане на проба, което не е взъмжно на този етап, каза днес Петрова.

Произведението никога не е било каталогизирано, съответно - не е и обявявано за издирване. Казано просто - експертите не подозират за съществуването му.

За да е още по-интригуващо, медии съобщиха, позовавайки се на неназовани източници от разследването, че картината има означение с подпис - че е от личната колекция на бившия комунистически румънски лидер Николае Чаушеску.

Прокуратурата нито потвърди, нито отрече - като заяви, че по произведението има много надписи и означения.

Днес Петрова посочи още, че картината е иззета от човек, който просто я е съхранявал, но не е неин собственик.

Затова той не е дори задържан.

Иронично, българският гражданин, който е поел ангажимент да я продаде, не е бил сигурен в нейната автентичност. И това е забавило работата.