Възможно ли е несъществуваща партия да бъде санкционирана от Централната избирателна комисия (ЦИК) за нарушаване на правилата за предизборната агитация за избори, в които тази несъщестуваща партия няма и да се явява?

Звучи странно, но е факт и само правилата за сформиране на мнозинство в ЦИК за взимане на решения попречи на комисията да се разправи с този въпрос.

Казусът води началото си от решението на общинския съветник в София Борис Бонев да открие приемна в един от трамваите на градския транспорт. Бонев е един от основателите на гражданската организация "Спаси София", бе кандидат за кмет на вота през 2019 г., като в последствие стана независим общински съветник, представлявайки организацията си.

Неотдавна "Спаси София" обяви, че става партия, като целта й са местните избори тази есен и няма да участва в парламентарния вот на 2 април. Организацията събра необходимите документи и подписи и ги внесе в съда, а той все още не се е произнесъл за регистрацията й вече като политическа партия.

Но, да се върнем към приемната на общинския съветник Бонев в трамвая...

Тази активност бива забелязана от сайта "Пик", който излиза с типично заглавие по темата "Браво бе Бонев! За теб закони няма ли", като се позовава на фейсбук пост на възмутен гражданин.

"Политическата агитация в градския транспорт е изрично забранена - прилагам заповедта. (И прилага заповед) Трамвай 3014 не е частен - той е общински, купен е и е поддържан с данъците на всички граждани на София, независимо на коя партия симпатизират. Той не е частен и е неморално да се ползва за политическа агитация.

3014 е единственият Т6А2БГ с модерна информационна система. Вместо да обслужва пътници, в момента той се ползва за агитация на партия. Само си представете за момент какъв невъобразим писък щеше да е, ако например друга партия беше брандирала общински трамвай със своето лого и правеше срещи с граждани в предизборна кампания", пише гражданинът Георги Драганов.

Публикацията в "Пик" явно е възмутила и друг гражданин - В.Г. - както е посочено в жалбата му до ЦИК, публикувана на сайта на комисията. В. Г. определя като "напълно недопустимо една партия да ползва обществения транспорт за агитация". И иска налагане на санкция и сезиране на компетентните институции.

Така на 22 март на свое заседание компетентната институция ЦИК разглежда жалбата и има предложен проект за санкциониране на "Спаси София". Ето с какви аргументи:

"Независимо от факта, че "Спаси София" не е регистрирана за участие в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. и Борис Бонев не е регистриран като кандидат за народен представител, в общественото пространство е известно, че същите имат споразумение за подкрепа на политически субект – коалиция "Продължаваме промяната", който е регистриран за участие в предстоящите избори за народни представители на 2 април 2023 г.

Поради горното ЦИК счита, че е извършено нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 3 от Изборния кодекс, който забранява използването на държавния и общински транспорт за предизборна агитация от страна на "Спаси София" и общинския съветник Борис Бонев."

На санкция подлежи и залепянето на логото на гражданската организация по трамвая - отбелязва още ЦИК.

До решение обаче така и не се стига, защото от присъстващите в залата 14 членове на комисията "за" предложението "Спаси София" да бъде глобена са гласували 6-ма членове на ЦИК, а "против" - 8. А Изборният кодекс указва, че трябва да има мнозинство от 2/3 от присъстващите.

А след "фиаското" от гражданската организация излязоха със следната позиция:

"България не е спирала да е в "предизборна кампания" вече втора година. И докато Народните събрания идват, упражняват редакторските си умения върху Изборния кодекс и си заминават, животът в София не е спирал - гражданите продължават да имат проблеми, да искат да задават въпроси и да споделят идеи как градът ни да стане по-добро място за живот.

Местната власт не е в предизборна кампания - Столичният общински съвет не се разпуска с всеки мимолетен живот на поредния парламент. А Чл. 36 (1) т. 2 от ЗМСМА (законът за местната власт, б.р.), задължаващ общинските съветници да информират своите избиратели за дейността си, продължава да важи, независимо дали тече предизборна кампания за друг вид избори.

Да изпълняваш законовите си задължения не е и не може да бъде забранена политическа дейност. Ако за някои политици срещите с гражданите са единствено предизборен трик, то за г-н Борис Бонев и Спаси София това е ежедневие. И не можем да бъдем винени, че най-обикновена приемна на общински съветник е по-оригинална и привлича повече внимание от нечия предизборна кампания".