Д-р Алина Стайков е българска лекарка, която от години работи в Швейцария. Тя е гинеколог и ръководител на gynpoint, кабинет за женско здраве. През януари по повод месеца за борба с рака на маточната шийка Алина Стайков и екипът ѝ стартираха кампания за повишаване на осведомеността и превенция на HPV инфекцията.

"HPV инфекцията (причинена от човешкия папилома вирус) е най-често срещаната инфекция, предавана по полов път. Повече от 80 % от хората в полово зряла възраст са заразени. Сред повече от 100-те типа HPV вируси има такива, които се считат за високорискови и могат да причинят висок процент атипични промени в тъканите и рак след години на постоянна инфекция. Доказано е, че до 99% от случаите на рак на маточната шийка имат HPV ДНК (генетичен материал на вируса)", казва д-р Алина Стайков.

"Нашата задача като гинеколози и лекари е да информираме за инфекцията и нейните последици, но преди всичко да акцентираме върху превенцията с повече знания в обществото и особено сред младите хора. Става дума за безопасност в сексуалния живот и редовни профилактични прегледи. Важен инструмент, особено срещу HPV, от години е ваксинацията срещу HPV. За разлика от тях, срещу повечето други полово предавани болести не разполагаме с такъв инструмент и това е явно предимство.“

Проектът “Щит срещу HPV“ възникна по една и съща идея от две първоначално независими страни. От едната страна стоеше един музикант с една песен, която посвети на тази кауза, от другата страна стоеше тимът на gynpoint който от дълго време подготвяше самостоятелен проект по тази тема, разказва още българската лекарка.

„Така случайността обедини хора с еднакви идеи и цели и се роди един новаторски по отношение на комуникацията проект. Жан Мар с партнираща Мария Маринова и заедно с тим от видеопродуценти засне клипа на песента в България. В създаването на интернет страницата и анимациите се включиха още двама българи - Никифор Стоянов и Лидия Коцева, която сама е потърпевша на HPV-инфекцията и нейните последици и разказва нейната история публично (Rollercoaster ride). Така със силно българско участие успя да се роди за момента единствен по рода си проект. Аз като гинеколг с част от моя екип - специалисти от Германия и Швейцария, поддехме кампания за информираност и образование по отношение на начините на предаване на инфекцията и начините за предпазване от нея“, разказва Алина Стайков.

Защо този проект е важен?

Проектът е от изключителна важност, защото все още твърде малко мъже и жени са ваксинирани срещу HPV, a ваксината е един от основните инструменти на превенцията. Проектът стартира в Швейцария, но е възможно и в други точки на Европа на местно ниво да се погледне към данните и сда се преосмисли локалната политика по отношение на превенцията.

85-90% от хората в полова активна възраст са били поне веднъж инфицирани с HPV. Повечето инфекции са преходни и пасивни. Но тъй като разпространението на вируса е изключително голямо, имат значение персистиращите инфекции, макар и редки в този мащаб, при които имунната система не се справя с елиминиране на вируса.

Не би трябвало да се подценява вируса, тъй като той е причинител на 5% от всички карциноми. И тук не става въпрос само за рак на шийката на матката, където в 99% той е причината за това злокачествено заболяване, а също така се асоциира в 100% с карцином на ануса, 40-80% карцином на външните женски генитали, 51% при карцином на пениса и повече и повече с орофарингеални карциноми.

„Както споменах, ваксината е важна, но не е единствено средство в борбата с вируса. Профилактичните прегледи за жени при гинеколог са от изключителна важност, тъй като дори при ваксинираните, тя осигурява защита в 90%. Познати са 176 типа на вируса, 15 са високо онкогенни, една значима група се явява като вероятно и възможно онкогенни и в 9-валентната ваксина не гарантира защита от всички.

Нужна е и информираност по отношение на сексуално преносимите инфекции особено сред младите хора. Оставяйки мъжете извън тази група и извън ваксинационнта програма, не предотвратяваме разпространението на инфекцията от една страна, а от друга не ги защитаваме по отношение на карцином на пениса“, призовава лекарката.

Тоест една политика на национално ниво, включваща момичета и момчета още преди първото полово сношение, е от особено голямо значение. Ваксината може да се прилага и след първия полов контакт, тъй като в първите години на инфекцията не може да се различи дали става въпрос за преходна или персистираща такава, а последствията са видими след години.

На първо място в борбата с този вирус доктор Стайков препоръчва информираност.

Това е вирус който остава в сянка години наред, но съпътства дълго приемателя си и води до неприятни последствия – дисплазии, които изискват чести контроли, понякога и хирургична терапия, а това не винаги е без значение, особено, ако ще има бъдещи бременности.

Профилактика

Важно е редовно да се посещават профилактичните прегледи при гинеколог, за да може да се разпознават лезиите в ранен етап и съответно терапират.

В Швейцария програмата за профилактика  е организирана под формата на скриниг всеки 3 години с HPV test  или цитонамазка. Швейцария е една от страните с най ниска инциденция на карцином на шийката на матката 4 на 100000, а целите в Европа и Германия са да се сведе тази честота до 2040 година  до 1 на 100000.

Ваксина

Ваксина - за млади момичета и момчета от 9-11 годишна възраст, но също така и постекспозиционни ваксинации, препоръчани до 40-годишна възраст.

Дори и с добра здравна система, данните от Швейцария показват че все още е недостатъчно висок процентът на ваксинации. Целта е да се достигнат 80%. За момента данните сочат 71% за момичета и 49% за момчета. Тоест има какво още да се подобри по отношение на информираност за инфекцията и нейните последствия, които не са безобидни.

Как могат да бъдат убедени повече жени да се ваксинират?

„Тук отново ще започна с информираността, също и родителите на подрастващщите както и мъжете трябва да се включат в тази акция“, казва лекарката.

Нужна е национална политика и проактивно поведение от органите, отговорни за профилактика и образованост на подрастващите по отношение на превенция на сексуално преносимите заболявания. Лекции в училищата, кампании и креативни методи за комуникация, така че да бъдем добре и правилно разбрани с езика на подрастващите.

„В нашата кампания, с помощта на изкуството и музиката, както и въвеждането на една супергероиня – Електра, направихме много брошури, които разпращаме по училищата."