Над 325 000 души са подали молби за приемни родители на деца, пострадали от смъртоносните земетресения на 6 февруари, а броят на хората, подали официално заявление за осиновяване, надхвърля 67 000. Това казва високопоставен служител от министерството на семейството и социалните грижи, цитиран от "Хюриет дейли нюз" и БТА.

След земетресенията на 6 февруари, в които хиляди деца останаха без настойник, се наблюдава значително увеличение на исканията за осиновяване и осигуряване на приемно семейство от страна на гражданите, заяви Муса Шахин, генерален директор на отдела за детска грижа към министерството, по време на изложение пред парламентарната комисия за земетресенията.

Броят на внесените след земетресенията заявления за приемни семейства надхвърля 325 000, а над 67 000 граждани официално са заявили намеренията си за осиновяване, заяви Шахин.

Специалисти преценяват пригодността на кандидатите за приемна грижа, като проучват въпроси, засягащи личностните характеристики на кандидатите, способността им да полагат грижи за дете, семейните отношения, материалните условия в дома и пр.

Шахин припомни, че повече от 13 милиона души са били засегнати от земетресенията, като по думите му най-тежко ситуацията се е отразила на децата.

Общо 463 от 1118-те деца, изчезнали след смъртоносните земетресения на 6 февруари, бяха официално обявени за мъртви, а за други 200 беше установено, че са загубили крайници при бедствието, съобщи още Шахин в парламента.

Регистрирани са около 1915 непридружени деца, които са били извадени изпод развалините. От тях 1766 са предадени на близките им, 62 деца са под наблюдение в болници, а 81 деца са настанени в институции.

Самоличността на 35 деца все още не е установена.