Мажоритарният собственик на "Левски" Наско Сираков даде пресконференция, на която говори по всички събития в клуба, довели до напускане на треньора Станимир Стоилов и неговия щаб, уволнението на изпълнителния директор Иво Ивков, обвиненията към генералния спонсор "Палмс бет" и т.н.

"Знаете, че се случиха непредвидими събития в "Левски". Станимир Стоилов напусна преди най-важните мачове за сезона. С него напусна и целият му екип, както и шефът на школата. И в най-лошите си мисли не съм си представял, че ще се случи това. Треньор на "Левски" до края на сезона ще бъде Елин Топузаков, той ще ви запознае кои ще бъдат помощниците му", бяха първите думи на Сираков.

През уикенда той говори пред БНТ - след оттеглянето на Стоилов в събота. 

"Тази пресконференция е за "синята" общност да разбере, че съм направил всичко възможно за оставането на Мъри Стоилов. Извиках го на последна среща в понеделник. Бях готов да направя компромис - да има представител на сдружението в управлението на клуба. Да оставя Ивков като шеф на правния отдел на "Левски". Той отказа, не направи компромис."

Сираков изрично уточни, че става въпрос за представител на сдружението "Левски на левскарите", с което влезе в конфликт. Стоилов се опасявал фенът да не е от фракцията "Сини сърца", която е от "другия" лагер.

"Иво Ивков е мой избор, но той не можеше да остане изпълнителен директор на "Левски", защото в последните месеци се държеше много арогантно с представителите на генералния спонсор, без който нямаше да го има и Мъри Стоилов в клуба. Да оставим настрана арогантното му отношение съм мен. Стоилов го накара да дойде да ми се извини и той го направи с половин уста два часа по-късно, продължи Сираков. 

- Петър Ганев отказа да подпише протокол, с който да бъде освободен Разпопов като член на Управителния съвет на клуба. Не мога да държа хора, които блокират работата на клуба. Ако иска Мъри, да заповяда още утре и да води тренировката на отбора. За него винаги вратите на "Левски" са отворени. Но изпълнителният директор е направил неща, които не са съгласувани с мен и това е неприемливо."

Последва въпрос за изказване на легендата точно преди година, когато обяви, че ще си тръгне от клуба пет минути преди Станимир Стоилов.

"Когато казах, че ще си тръгна 5 минути преди Мъри съм имал предвид колко сериозно го подкрепям. Дори и с лоши резултата в 11 мача не ми е минавало през главата да се разделяме с него. Но не мога да отговарям за решения, които той е взел", уточни собственикът.

"Футболистът от Пирин (б. а. - Чебраил Макрекис) не го взехме заради правни проблеми. Такива нямаше, но ни вмениха, че има. Ако ме бяха послушали, сега той щеше да бъде в Левски", разкри Наско Сираков.

"На Тодор Симов му предложих да стане шеф на школата. Той ми каза, че вижда бъдещето си като старши треньор. Говорих и с Мечо (б. а. - Телкийски). Отказаха да останат. Аз съм направил всичко възможно Стоилов да остане, но неговото мнение може да е различно", смята той.

"На мен Стоилов също ми е казвал, че не идва щастлив на работа. Не смятам, че неговите доводи са правилни. Не можеш да се настройваш срещу генералния спонсор заради това, което ти говорят другите. И не е сериозно да се пришива Даниел Боримиров към спонсора", добави бившият нападател.

"Нямам обяснение защо се стигна до този разпад за 9 месеца. Не мисля, че моментът за това напускане бе избран точно с оглед на това, което ни очаква през следващите два месеца. Проблемите започнаха преди 2-3 месеца. Ние изиграхме два фантастични мача с ПАОК, след това ни сполетя нещастието с "Хамрун". Аз заведох и Мъри Стоилов на срещата с Диксън - говорихме два часа за финансиране, за база, школа, всичко. Срещнах се и с Драган Шолак, Стоилов и Ивков също са се видели след него след това. Не приемам, че аз съм лъжец за "Юнайтед Груп", а никой друг не лъже. И Шолак нямаше нищо против да продължи да работи с генералния спонсор", каза още собственикът.

След това той няколко пъти разкритикува въпросите на журналистите, наричайки ги "смехотворни". Допусна, че някой бил накарал репортерите да ги задават.

"Това е срамно. Няма случай в световния футбол, в който треньор си тръгва, защото се сменя изпълнителен директор. Ако бъркам, ме поправете. Изпълнил съм всички условия на Стоилов, за да се върне. Ако беше поискал да определя и изпълнителния директор, и с това щях да се съглася, но той не го направи. Аз съм застанал с името и лицето си, че ще спася този клуб и ще го направя", каза Сираков.

"Ако някой ми дава 20 стотинки и аз трябва да му връщам 5 в името на "Левски", ще го направя. Ако този някой ми дава 20 стотинки и не иска нищо в замяна, два пъти ще го направя. Имаше договори с генералния спонсор и те всички са консултирани от Иво Ивков", заяви още той по адрес на "Палмс бет".

На пресконференцията присъства и Венцислав Димитров, финансист, член на Надзорния съвет, и представител на "Палмс бет". Той се намесваше няколко пъти - по спорните въпроси, повдигани от Стоилов, Ивков, феновете и т.н.

"Няма стотинка в клуба, която да няма отчетност, защото всичко се плаща по банков път. Не обвинявам Иво за договорите и анексите, които е подписал, но ще направя одит на всички сделки след празниците заради липсата на доверие. Бях сам на срещата с Шолак, след това и Стоилов, и Ивков са се видели с него. Не са намерили за нужно да ме уведомят, но така са решили.

Аз им разказах всичко за сделката. Не съм взел една стотинка от "Левски" за тези две години и 10 месеца. Не съм взел стотинка и от генералния спонсор. Аз не съм президент на длъжност като Оливер Кан, който взима голяма заплата. Вкарал съм лични пари в клуба. Сега имам нужда от тях, но не си ги търся, защото знам, че сега не е моментът. "Левски" вече си е стъпил на краката. В рамките на няколко месеца ще изплатил и голяма част от задълженията към държавата", обеща Сираков.

Той говори за провалените преговори за придобиване на клуба от бизнесмена Драган Шолак.

"Бяхме на една седмица от изстрелване на "Левски" в друга орбита, имаше разговори 7-8 месеца. Не съм си представял, че нещата няма да станат, но аз нямам никакви вина за това. Не попадаме в тази точка на УЕФА, но генералният спонсор не може да се бърка в управлението на клуба. Аз обаче гарантирам, че няма нито едно решение на Стоилов и Ивков, което да е бламирано от мен и нито едно решение, което да е наложено от спонсора или от мен.

И не ми задавайте въпроси от поставени лица защо е нараснал дългът към НАП. В последните две години само Ивков е нареждал плащанията като изпълнителен директор, аз съм влизал за това време пет пъти при счетоводителката", защити се той.

"Този клуб и сега се управлява от Ивков като изпълнителен директор. Казах вече, че имаше само една компания, която ни даваше 5 милиона лева за 5 години. Аз намерих спонсора, който дава 4 пъти повече пари. И този спонсор беше много хубав преди няколко месеца, а сега е много лош. Имаш среща с Мило Борисов, на която ги убедих, че сега е моментът да дадат пари напред, защото до две години Левски отново ще е на печалба."

Той повиши тона си, когато коментира предложението на миноритарния акционер Тръст "Синя България" да депозира акциите си в клуба, а ако го направи организацията ще даде своите на Стоилов. Нещо, което той е приел, заяви тръстът по-рано днес.

"Някои обаче вече изплюха камъчето и искат да депозирам моите акции в клуба, а любимците на "синя" България да управляват с 10% от акциите. Нека те знаят, че аз вече не съм пазител на акциите, а мажоритарен собственик, да си го набият в глават! Като не си платя членския внос в сдружението "Левски на левскарите", ще отпадна като член, а аз нямам никакво намерение да го плащам. Беше моя идея "Левски" да бъде на привържениците и го споделих веднага, след като поех клуба. Нека някои не се бият в гърдите, че те са измислили това нещо", каза още Наско Сираков по повод "Левски на левскарите".

Венцеслав Димитров от "Палмс бет": Стоилов работи няколко месеца без заплата, но знаеше, че ще си вземе парите

"Аз не съм оратор, говоря с цифри и факти. В общественото съзнание битува мнението, че имаме договор за управление с генералния спонсор, но това не е така. Не е такъв договор, защото би било нарушение на правилата на УЕФА.

В този договор пише, че "Левски" иска да направи организация, а дъщерната фирма на спонсора "РС Консулт" има необходимите средства да помогне и може да предложи член в Управителния съвет на клуба.

От края на септември тази фирма няма представител в "Левски". Тя може да предлага, да дава мнение, но това не означава, че клубът е длъжен да се съобрази с това мнение", бяха първите думи на Венцислав Димитров, представител на "Палмс бет" в управлението.

Той отговори на въпрос за дупката в бюджета по следния начин:

"Дупка в бюджета винаги е имало, но преди беше 2 милиона годишно, сега е малко. Това е благодарение на спонсора и на феновете. Скоро ще излезе годишният финансов отчет за 2022 година, прясно заверен от одиторите. Загубата е милион и 57 хиляди лева. Дупката за година и половина е силно намалена, целта е да стане 0 и да излезем отгоре.

"Спонсорът излезе с информация, че е дал 2 милиона лева чрез свои компании. Отделно спонсорът е дал 7-8, а може и 9 милиона. "Левски" има да дава на спонсора 750 хиляди лева. Нелогично е в договора да няма насрещно плащане. Данъчните могат да дойдат и да попитат защо клубът не е платил нищо за извършени услуги. Освен това фактурите имат давност от 5 години. След този срок те могат да влязат като печалба за клуба и загуба за компанията", уточни той.

"Главната ни счетоводителка Гикова обърна внимание, че 10% от приходите не се взимат. Беше предложени те да отпаднат от даренията и това е правилно, защото спонсорът не носи добавена стойност към тези приходи", разясни финансистът по отношение на изнесена от Стоилов информация, че "Палмс бет" можела да прибере приходи от даренията на феновете.

Има ли да получава Станимир Стоилов пари от "Левски"?

"Последната заплата на Стоилов не е платена, но тя е с падеж 20-и април и ще му бъде платена другата седмица. Той дойде на работа през септември и работи без заплата до януари или февруари. Тогава ни преведоха милион в аванс от спонсора, за да изчистим точно тези задължения. Стоилов винаги е знаел, че ще си вземе парите", каза още Венцислав Димитров.