"Главният прокурор се изявява като жълта медия, но с възможности да събира доказателства за своите конспиративни твърдения чрез способи, които обикновените медии или граждани не притежават. Това е изключително притеснителният момент - трябва да намери адекватен отговор."

Това заяви пред БНР бившият прокурор, а сега експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов. Той коментира най-актуалното досъдебно производство за търговия с влияние и оповестените от главния прокурор разкрития.

Клуб Z припомня, че във връзка с обявените като ОПГ Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев, журналиста Димитър Стоянов от BIRD, "Бобока", издирван румънски гражданин и др., бяха показани на медиите листчета с печатен шрифт, а също така флашки с аудио записи, и чатове, намерени в домовете на двама наркодилъри и в телефона на един от приближените на Къро.

Запитан представляват ли доказателства записите на флашки, които главният прокурор оповести пред медиите, Янкулов определи това като "поредната очевидна проява на двоен стандарт от ръководството на прокуратурата по такива случаи".

Янкулов посочи, че "когато съдържанието на записите под някаква форма не е угодно на въпросното ръководство, вървят нескончаеми разследвания и нищо не се разбира – какво се случва по въпросните разследвания".

(Например около превода на изпратените 219 стр. от испанските партньори за т. нар. "къща в Барселона", още не е изнесено какво се случва, б.р.).

Това става (разследването) по текстове на НК, касаещи престъпления за използване на подправени технически записи с цел да заблудят съдебната власт, или противозаконно използване на специални технически средства, предназначени за негласно събиране на информация, напомни той, явно визирайки екзотичните обвинения на прокуратурата.

"По тези текстове се разследват т.нар. пачки и кюлчета в чекмеджето на бившия премиер Борисов. Не се разследва пране на пари или друго потенциално корупционно престъпление.

Сега, в този случай, макар че не е въобще известно какви са тези записи, технически подправени ли са, автентични ли са, аранжирани ли са, автоматично това, което се съдържа на запасите, се възприема като едва ли не достоверно и на база на него започват да се градят конспиративни теории от страна на главния прокурор", отбеляза Янкулов.

"Хвърлят се бомбастични числа, навързват се хора в предполагаеми схеми, а по същество нищо не се казва. Търговия с влияние – това не е нещо абстрактно, има си конкретен състав от Наказателния кодекс."

"Чуваме в това навързване на определени лица, дори беше намесено името на конгресмен от САЩ. Едва ли не излиза, че българската прокуратура разследва някакъв лобизъм, осъществен на територията на САЩ. Това ли иска да ни "продаде" главният прокурор?

Това са много абсурдни неща, които се разиграват в момента. (…) В един момент да не е окаже, че и екстрадицията ще му искаме на това лице от САЩ", коментира Янкулов в предаването "Преди всички".

"Очевидно е, че се цели имиджов, медиен ефект", подчерта бившият прокурор.

По думите му това само формално е наказателно производство, димна завеса, но зад него се прокрадва желанието главният прокурор да се изкара жертва на заговор, а едни лица – публично заклеймени.

Ако се стигне до обвинителен акт, това ще е нещо невероятно в нашата нова история като формулировка, прогнозира Янкулов.

"Посредством използването на това наказателно производство могат да бъдат подслушвани и следени политици", предупреди още Андрей Янкулов.

Той не изключва вариант зад тази димна завеса "да се стигне до подслушване и следене на граждани и политици, защото вече сме го виждали - има прецедент".

Огромната овластеност на главния прокурор в момента, пълният монопол на прокуратурата върху обвинителната функция въобще не отговарят на минимален европейски стандарт за справедливост на системата, изтъкна Янкулов, като съпостави това с декларираната от Иван Гешев привързаност към европейските  ценности.

Експертът призова главния прокурор и партиите, които се противопоставят на съдебната реформа в областта на наказателното правосъдие, да преосмислят позицията си.

"Предложенията, които се правят, са дори в минимална степен това, което трябва да се направи."