"Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи.

За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има стандарти в момента.

Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. (…) Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля."

Това заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев. Той даде пространно интервю за Петър Волгин в предаването му "Политически некоректно".

А въпросът за евентуалното му включване в политиката дойде като продължение на "подадена топка" от миналата седмица. Тогава Недялко Недялков от "Пик" в същото предаване пред същия водещ, обяви, че противниците му насила щиели да принудят Гешев да се включи в политиката и че има ниша за такъв проект.

Според главния прокурор се намираме в икономическа и социална криза, а безпрецедентно след 1989 г. и в конституционна такава, с непопълнени състави на над 80 органа.

"В тази ситуация да искаш да дестабилизираш една от малкото стабилни институции, която е последната преграда пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш определен човек, каквото определено е целта на някои "проектозакони", означава, че нещо не е наред.

Нещо седи зад това, което не е интересът на хората и на България. Надявам се да не е финансов ресурс", каза главният прокурор (като фактически той отдавна изрично посочва, че с руски пари политици и Цветан Василев го клеветяли пред САЩ, б.р.).

"Не може обяснението да е само некомпетентност. С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на компетентност е изключително ниско", посочи той относно проектозаконите, с които се заявява провеждането на съдебната реформа.

За проекта на закон, с който се цели по-голям контрол върху дейността на главния прокурор, Иван Гешев коментира в познатия дух:

"Този закон не е за контрол, не е за отчетност. (…) Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт.

Проекторазпоредби, които противоречат на Конституцията – спрямо главния прокурор и неговите пет заместника (всъщност никъде в конституцията не е посочено колко заместници да има, б.р. на Клуб Z), създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата.

Това е извънредно законодателство. Те си мислят, че по този начин могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е реформа. Това е разруха и съсипване на една от малкото институции, която защитава гражданите."

Според Гешев "те ще го приемат, но за да го направят, трябва да има елементарна юридическа грамотност и базова компетентност, а на всички в Народното събрание е ясно, че този закон е противоконституционен".

Иван Гешев заяви - също за пореден път - че ако промените в НПК и съдебната власт бъдат приети, ще поиска за тях да се произнесе Конституционният съд.

Гешев потвърди, че ако законодателството за главния прокурор се приеме в този му вид, той ще се обърне към Конституционния съд, но смята, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело срещу него.

И изрази съмнения, че "зад всичко това стои нещо нелегитимно" и добави, че е "смешно да се занимаваме с една личност, при положение че държавата се намира на това дередже".

Вместо да решава проблемите на хората, политическата класа "решава проблемите може би на олигархията, на организираната престъпност", допълни главният прокурор и описа като "цивилизационен сблъсък" срещите си с някои от народните представители.

Запитан кои са олигарсите, които искат отстраняването му, главният прокурор коментира:

"Тези хора бъркат прокуратурата с главния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-91 г. Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правосъдието, ако не съм главен прокурор.

Зад тези атаки – 350 000 долара г-н Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, приятел с Малинов, акционер в неговата банка е била руската ВТБ, която е със санкции от САЩ и ЕС. (…)

Няма да се учудя да си направят и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, журналистите сочите като Къро и кой ли още не.

Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които никога не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? (…) Никой български гражданин не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше държавата" (всъщност срещу Божков засега не е внесен нито един обвинителен акт, а срещу Цветан Василев делото е на първа инстанция, буквално на разпит на 5-6-ия свидетел, б.р. на Клуб Z)

"Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев. Въпросът е защо НАП, МВР, ДАНС казват, че проблем няма - попита Гешев в отговор на друг въпрос.

Никоя правна система в Европа не работи по следния начин – някой решава, че вие сте лош, посочва ви с пръст, вас ви арестуват и евентуално тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 г. Това не е демокрация, това не е върховенство на закона", каза още главният прокурор.

По думите му проблемът на България е, че ние искаме правилата да важат за другите.

Гешев постави въпроса - защо Народното събрание не променя и не осъвременява наказателните закони, за да бъде по-ефективно наказателното правораздаване, защото Наказателният кодекс е от 1968 г., и изрази предположение, че не е заради некомпетентност.

"Според мен нарочно. Преди си мислех, че е от некадърност. Това е нарочно, защото в един момент проблемът може да спре до тях, да се опре до тях."

(Всъщност НК се променя буквално всяка година по няколко пъти. Но стара теза на прокуратурата е, че липсват резултати в борбата с високата престъпност не по нейна вина, а заради непригодност на законите - най-вече на процесуалните, б.р. на Клуб Z).

Относно емблематичните случаи с кюлчетата и т.нар. Мата Хари, Иван Гешев уточни, че "правилният термин е снимки на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета" и съобщи, че едното от двете разследвания върви към своя финал (всъщност този подход не е новина - още прокурор Боряна Бецова от СГП обясни пред в. "24 часа" навремето, че за да се направи каквото и да било срещу Бойко Борисов, трябва да й се отнесат кюлчетата, банкнотите и т.н. като веществено доказателство, б.р. на Клуб Z)

"Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари?

В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните разследвания."

Той коментира и една от най-пресните теми - с имунитета на Радостин Василев. Главният прокурор обясни, че той се иска в този момент, защото сега са събрани доказателства. Според Гешев твърдението за репресия от страна на главния прокурор е  "модерно" и "тренд на българската политическа класа".

На въпрос за Кирил Петков и декларацията му за двойното гражданство с невярно съдържание Гешев увери, че няма двойни стандарти.

Иван Гешев нарече още "бомба със закъснител" ситуацията в ромските квартали. И макар че - както стана ясно, няма да се занимава с политика - определи жителите им като "изоставени хора, които държавата използва само по време на избори" и прогнозира, че тази сегрегация "в един момент може да взриви държавата".