ЕС и Япония се противопоставят на предложението на САЩ страните от Г-7 да забранят целия износ за Русия като част от преговорите преди срещата на върха на най-развитите икономики в света, съобщава националното радио.

Изявление на лидерите от Г-7, което се изготвя за срещата им в Хирошима следващия месец, включва обещание за замяна на сегашния режим на секторни санкции срещу Русия с пълна забрана на износа с няколко изключения, според документи, с които разполага "Файненшъл таймс". Пълната забрана за износ ще включва изключения за селскостопански, медицински и други продукти.

Предложението е било направено от САЩ, според два официални източника на финансово издание. То идва на фона на нарастващото разочарование във Вашингтон от съществуващата система, пълна с "вратички", които позволяват на Русия да продължи да внася западни технологии.

Представители на Япония и на страни от ЕС обаче са предположили на подготвителна среща през миналата седмица, че подобен ход няма да бъде осъществим, съобщават за "Файненшъл таймс" три лица, запознати с течащите дискусии.

"От наша гледна точка това просто не е възможно", посочи едно от официалните лица, пожелало анонимност.

Съветът за национална сигурност на Белия дом (NSC) отказа да коментира разговорите с партньорите от Г-7, но заяви, че САЩ "ще продължат да търсят начини да държат Русия отговорна за войната в Украйна“.

"В координация с нашите партньори от Г-7 сме въвели най-големия набор от санкции и действия за контрол на износа, налагани някога на голяма икономика. Тези действия имаха значително въздействие, подкопавайки способността на Русия да финансира и да води своята несправедлива война", посочи говорител на NSC.

Несъгласието относно предложената от САЩ мярка (за пълна забрана на износа за Русия) подчертава липсата на допълнителни опции, достъпни за лидерите на Г-7, тъй като те се стремят да увеличат икономическото наказание за режима на Владимир Путин след 14 месеца война и след редица санкционни мерки, които бяха предназначени да отрежат огромни части от руската икономика от западния внос на технологии, машини и финанси.

Премахването на укриването и заобикалянето на санкциите от трети страни е основният фокус на САЩ, Обединеното кралство, ЕС и други съюзници, с повишен натиск върху държави като Турция, ОАЕ и страни в Централна Азия, които увеличиха търговията си с Русия след налагането на западните санкции.

Лидерите на Г-7 ще се срещнат в Хирошима на 19 май за тридневна среща на върха, която ще се фокусира върху ефектите от войната на Русия срещу Украйна, икономическата сигурност, зелените инвестиции и Индийско-тихоокеанския регион.

ЕС, който е член на Г-7 заедно със САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада, изисква всичките му 27 страни членки да постигнат съгласие относно политиката на санкции.

Европейският съюз се споразумя за 10 пакета от санкции срещу Русия от февруари 2022 г. насам, но след седмици на спорове между страните членки, някои от които си осигуриха изключения за своите индустрии, заплашвайки да наложат вето на въвежданите ограничения.

Замяната на този санкционен режим с пълна забрана на износа за Русия, но плюс въвеждане на изключения, би рискувала повторно отваряне на тези дебати и потенциално отслабване на вече съществуващите мерки, посочиха източниците на "Файненшъл таймс".

Други по-малко оспорвани предложения, изброени в проектоизявлението от предстоящата среща на Г-7, които могат да се променят преди срещата на върха, включват повече мерки за ограничаване на "избягването и заобикалянето" на съществуващите санкции и срещу онези, които "съзнателно подкрепят финансирането на войната на Русия", включително посредници на финансови трансакции.

Страните от Г-7 също така ще продължат да намаляват своя руски енергиен внос и ще предотвратят "повторното отваряне на пътища, които преди това бяха затворени заради използването от Русия на енергията като оръжие", се казва още в проектоизявлението. Освен това лидерите ще обявят планове за въвеждане на "механизъм за проследяване" на руските диаманти, за да намалят печалбите на Кремъл от техния износ.