Сирийският президент Башар Асад е получил покана за арабска среща на върха в Саудитска Арабия идната седмица, съобщи президентството в Дамаск днес, цитирано от АФП. Това е първата такава покана откакто гражданската война в страната започна преди 12 години. 

Панарабската организация замрази участията на Дамаск през ноември 2011 г. заради потушаването със сила на протестите,  които започнаха по-рано същата година и прераснаха във война, която взе повече от половин милион жертви, прокуди милиони хора от домовете им и разруши икономиката и инфраструктурата на Сирия.

В неделя Арабската лига прие отново правителството на Сирия, осигурявайки така завръщането на Асад в групата на арабските лидери след годините на изолация.

Асас е получил покана от саудитския крал Салман "да участва в 32-та среща на върха на Арабската лига, която ще се състои Джеда на 19 май", съобщи сирийското президентство.

Асад заяви, че срещата на върха "ще засили съвместните арабски действия, за да бъдат постигнати стремежите на арабските народи", се казва в съобщението.

Последната среща на Арабската лига, в която Асад участва, беше през 2010 г. в Либия.

Поканат идва ден, след като Рияд и Дамаск съобщиха, че дипломатическите им мисии в Сирия и в Саудитска Арабия ще възстановят работата си след повече от десетилетие на прекъснати отношения.

Кралството прекъсна връзките с правителството на Асад през 2012 г. и Рияд дълго открито подкрепяше свалянето на Асад, поддържайки сирийските бунтовници в ранните етапи на войната.

През последните седмици имаше повишена дипломатическа активност, след като катастрофално земетресение порази Сирия и Турция и решение на заклетите врагове Саудитска Арабия и Иран, близък съюзник на Дамаск, да възстановят връзките си промени политическия пейзаж.

Асад се надява, че нормализирането на отношенията с богатите държави от Персийския залив може да донесе на страната му икономическо облекчение и пари за възстановяване, тъй като по-широкото международно финансиране остава невъзможно без политическо уреждане на конфликта, подкрепено от ООН.

Анализаторите обаче казват, че западните санкции срещу Сирия вероятно ще продължат да възпират инвестициите.

Съединените щати и Великобритания заявиха във вторник, че все още се противопоставят на отношенията с Асад, но ще работят с арабските държави, които възстановяват отношенията с него.

„Нашата позиция е ясна: няма да се занимаваме с нормализиране на отношенията с Асад и с този режим“, каза държавният секретар Антъни Блинкън пред репортери във Вашингтон.

Докато фронтовите линии на Сирия като цяло са утихнали, големи части от север остават извън контрола на правителството и не се вижда политическо решение на конфликта.