Присъствието на повече войници на НАТО на територията на България може да доведе до икономическо развитие и ползи на някои региони.

Това стана ясно от думите на адмирал Емил Ефтимов - началникът на отбраната на страната ни. Той участва в среща в Брюксел с колегите си от страните членки на пакта.

Не е възможно да разсъждаваме за ролята ни на рамкова държава в друг регион извън нашия, отговори Ефтимов на въпрос на Клуб Z.

Рамкови държави, т.е. такива, под чието командване са многонационални сили, могат да бъдат страни с голям военен потенциал като САЩ, Канада, Великобритания, Германия.

„Те могат да отидат в определено направление на периферията, което се счита за опасно. А ние сме на периферията“, изтъкна военен номер 1.

Основна задача на България е да повиши способностите на приемаща държава при разполагането на войски на НАТО, смята той.

За нас основната задача е заедно с развитието на нашите способности да повишим и тези на приемаща държава. Така можем да разчитаме на общи фондове на НАТО, каза адмиралът.

Всеки натовски войник на територията на България поема своите разходи. А те са от хазната на изпращащата или рамковата държава.

„И ние трябва да се възползваме от тази политика, която може да доведе до икономическо развитие и ползи в определени региони“, заключи Емил Ефтимов.

Същевременно разположеният в момента у нас батальон на НАТО трябва да се развие с капацитет до бригада. Това не трябва да бъде за постоянно, но е необходимо да се тренира и да се създават условия, за да може в случай на нужда да имаме определените сили и средства. Рамковата държава е Италия.

Главни теми на срещата бяха ситуацията в Украйна, възпирането и отбраната. НАТО не участва в конфликта и не осигурява оръжие на Украйна, това правят страните членки, посочи адмирал Ефтимов. И допълни, че никой не може да каже кога ще свърши конфликтът.