ГЕРБ няма да се отказва от мандата си и ще върне на президента Румен Радев папка с проектосъстав на Министерския съвет, който да бъде подложен на гласуване в парламента.

Заявката е на кандидата за премиер на партията Мария Габриел и идва на фона на отказа на БСП, както и на "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепят правителство на партията на Бойко Борисов.

ГЕРБ не може да разчита и на гласовете на "Възраждане", тъй като формацията традиционно дава заявка, че няма да подкрепи друг мандат освен собствен. Така "за" кабинета "Габриел" ще гласуват евентуално ДПС и "Има такъв народ", което прави 116 гласа, с пет по-малко от мнозинството от 121. От формацията на Станислав Трифонов обаче не са дали до момента категорична заявка как ще постъпят. Посочват само, че ще работят за стабилен парламент, както са обещавали по време на предизборната кампания.

За избора на кабинет обаче са нужни 50 плюс 1 от присъстващите народни представители, т.е. ако ГЕРБ ще разчита само на Движението и ИТН, то правителството Габриел може да мине само ако в залата не присъстват всички народни представители. Липсващите обаче ще бъдат набедени за "златен пръст".

"Сега вече ще говорим за имена и състав на правителство", посочи днес Габриел в кулоарите на парламента, като до нея бе лидерът на партията Бойко Борисов.

Борисов обаче избра да не говори и с подканващия звънец за регистрацията за заседанието влезе в залата.

Кандидатът на партията за министър-председател мотивира решението си - да опита да реализира мандата, с бюджета, инфлацията, Плана за възстановяване. Даде заявка и че партията й и тя като миниистър-председател, щели да извървят до край пътя към правосъдната реформа, в т.ч. конституционната.

На въпрос обаче дали ГЕРБ би подкрепила правителство с втория мандат, отвърна:

"Не виждам политическата логика в такова решение."

Малко по-късно Борисов все пак застана пред медиите. И бе категоричен:

"Ако не стане с първия мандат, няма как да стане и с втория."

Последното е важно, тъй като с внезапния отказ на левицата да продължи преговорите за съставяне на кабинет, който дойде непосредствено след обвиненията на главния прокурор Иван Гешев (макар лидерът Корнелия Нинова да отрича връзка) към Борисов и намеците, че ще "вади" информации за т.нар. Барселонагейт, се увеличиха шансовете на ПП-ДБ да състави кабинет.

Структурите на обединението заседаваха в продължение на няколко дни и вчера затвърдиха: няма да подкрепят мандата на ГЕРБ, ще излъчат правителство на малцинството с кабинета "Денков". 

Поискаха обаче и обединение около конституционни реформи като тест за редовен кабинет. Конституционната процедура обаче отнема най-малко три месеца - и това предспоставя наличието на правителство за това време заради сроковете по връчването на мандатите. Хипотеза за бавене има само с третия мандат, което обаче зависи от мандатоносителя - дали той е склонен да тупа топката в името на измененията в основния закон, посветени на реформата в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Третият мандатоносител се избира от президента, като досега неизменно той посочваше БСП.