ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" обсъждат структура и състав на кабинет. Това означава, че има реален шанс за съставяне на правителство с втория мандат.

Това се разбра днес след дълга среща в парламента между лидерите на коалициите и техните кандидат-премиери - акад. Николай Денков и бившият ни вече еврокомисар Мария Габриел. Тя идва на фона на динамичните събития от изминалите дни - възобновени разследвания, поискани имунитети, закъсняли "разкрития" от ДАНС и МВР за, според ръководителите им, нередности по време на кабинета "Петков" и на последно място - унизителното връчване на мандата от Радев на ПП-ДБ, при което той "поръча" на Денков да върне празна папката с проектосъстава на Министерския съвет. 

"Разговорите започнаха и продължават. Когато има резултат, ще ви подадем информация" - обяви Денков три часа след началото на срещата, която продължава и в момента.

На въпрос "Топят ли се ледовете?", се пошегува:  "Между нула и сто градуса".

А на такъв "Обсъждате ли състав и структура на кабинет?", бе кратък, но ясен: "Да."

"Има два елемента. Единият е да гарантираме, че няма да има проблеми в администрацията - вече подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили, и второто, разбира се, е персоналният състав. Така че работим и по двете." - посочи още Денков.

По думите му "министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има".

"Това, което ще има, е състав, от който тръгнахме, гледаме дали може да има по-добри експерти".

На въпрос "А експерти, предложени от ГЕРБ?", се обърна към журналистите:

"Експерти приемаме отвсякъде, включително вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-добрите хора на позициите."

Разговорите започнаха малко след старта на заседанието, като в тях участваха "на ротационен принцип" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, тези на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, Томислав Дончев, председателят на Народното събрание Росен Желязков и както стана ясно - Денков и Габриел. 

На практика замразените от ГЕРБ преговори след оповестяването на записите от партийното заседание на "Промяната", бяха размразени вчера от нея. Габриел обаче постави условия: "Разговор може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата".

Така на практика днес от обединението започнаха да отговарят на тези изисквания, като посочения от Денков документ за притеснените служители в администрацията произтича от заявеното в тези записи от Василев, че ще има чистка на кадри.

Остава ли Асен Василев

Поставен обаче е въпросът с номинацията на самия Василев за министър на финансите във вече представения отпреди преговорите за втория мандат проектокабинет на ПП-ДБ. Денков вече на няколко пъти в публичните си изяви от изминалите няколко дни намекна, че Василев може и да не е номинация с напредването на преговорите с партията на Борисов. По информация на Клуб Z съпредседателят на ПП e заявил, че може да се оттегли. Но темата не е била повдигната на днешните разговори и засега тоой остава проектоминистър.

Досега поведението на Борисов по този въпрос бе хаотично. Множество пъти той е заявявал, че Василев трябва да бъде финансов министър. След записите обаче от ГЕРБ поставиха въпроса иначе - кабинет само от експерти, без ярки политически фигури в него.

Така се предполагаше, че на ревизия от първоначалния проектосъстав може да подлежат и други знакови лица на ПП - като Даниел Лорер (предложен за министър на иновациите, какъвто бе в редовния кабинет), Радослав Рибарски (предложен за министър на енергетиката), Милен Матеев (предложен за министър на правосъдието, бивш депутат и председател на комисията по правни въпроси в НС). Засега обаче и те остават в кабинета. Рокада ще има по линия на МВР и то на практика тройна. Предложеният в първия състав Андрей Янулов сам се оттегли. За неговото място се спрягаше председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвятко Георгиев. Той обаче вероятно щял да поеме друго ведомство, а това на вътрешните работи щяло да се оглави от експерт, приемлив и за ГЕРБ, и за обединението.

"Слонът в стаята"

Като "слонът в стаята" обаче се очертава евентуално участие на ДПС в управленска формула. Тази сутрин, преди старта на разговорите, Борисов заяви : "Преди седмица настояваха (от ДПС), че трябва задължително да има правителство. Разбира се, че те трябва да бъдат въвлечени, за да има конституционно мнозинство и да продължи съдебната реформа."

От Движението в действителност отдавна настояват за редовно правителство и с всеки предсрочен парламентарен вот. Но пък в последните дни, в т.ч. днес, председателят му Мустафа Карадайъ използва доста остри думи по адрес на ПП, и по-точно: "Трябва да има правителство, но не от "почерпени рамбовци".

От ПП-ДБ са категорични, че кадри на ДПС в проектокабинета "Денков-Габриел" няма да има.