След дълга борба Германия за първи път има Стратегия за национална сигурност. В нея федералното правителство посочва как възнамерява да реагира на външни и вътрешни заплахи. "Най-голямата заплаха" в обозримо бъдеще е Русия.

В Берлин федералното правителство представи документа от 40 страници, който беше обект на месеци спорове в коалицията.

"Без сигурност не може да има свобода, стабилност и просперитет", заяви федералният канцлер Олаф Шолц.

Централно място по отношение на сигурността заема "закрепването на Германия в Европейския съюз и трансатлантическия съюз". Шолц специално спомена "дълбокото ни приятелство с Франция и тясното ни партньорство със САЩ". Канцлерът представи документа заедно с министъра на външните работи Аналена Бербок, министъра на вътрешните работи Нанси Файзер, министъра на отбраната Борис Писториус и министъра на финансите Кристиан Линднер.

Обмисляне на всички заплахи заедно

Основната идея на стратегията е за първи път да се разгледат всички вътрешни и външни заплахи за сигурността на Германия - т.е. освен военната заплаха, също и кибератаките, възможните атаки срещу критичната инфраструктура или дори изменението на климата. В стратегията федералното правителство нарича това интегрирана политика за сигурност.

В конкретен план Германия се ангажира, наред с другото, да изпълни целта на НАТО за двупроцентни разходи за отбрана в бъдеще или да натрупа хранителни и енергийни резерви за извънредни ситуации. Линднер подчерта, че политическото намерение е целта за разходите за НАТО да бъде изпълнена още през следващата година.

Справяне с дезинформацията

За да бъде по-добре подготвено срещу дезинформацията и други форми на чуждестранно влияние в бъдеще, федералното правителство търси подобрения във Федералната служба за защита на конституцията, Федералната разузнавателна служба и Службата за военно контраразузнаване. Стратегията за национална сигурност ще има за цел да разшири техните възможности за откриване, анализиране и защита от такива заплахи и да доразвие инструментите за реагиране.

"Това включва укрепване на аналитичния капацитет на нашите разузнавателни служби", се подчертава в документа. планира се и стратегия, специално насочена към справяне с дезинформацията.

Наред с другото, тя включва "разширяване на инструментите за ранно откриване на манипулативна комуникация в информационното пространство".

Шолц: Няма откъсване от Китай

Стратегията за сигурност разглежда "днешна Русия" като "най-голямата заплаха за мира и сигурността в евроатлантическото пространство" в обозримо бъдеще. С оглед на руската агресивна война срещу Украйна в нея се казва:

"С това епохално нарушение на европейския мирен ред Русия пряко застрашава нашата сигурност и тази на нашите съюзници в НАТО и ЕС."

Съответно нито Германия, нито НАТО ще търсят антагонизъм или конфронтация с Русия. Но алиансът винаги е готов и способен да "защити нашия суверенитет и свобода и тези на нашите съюзници."

По отношение на Китай в документа се казва, че страната е партньор, конкурент и системен съперник - формулировка, която е често срещана и в ЕС.

"Виждаме, че елементите на съперничество и конкуренция са се увеличили през последните години", се казва в документа.

В същото време Китай остава партньор, "без който не могат да бъдат решени много от най-неотложните глобални предизвикателства". според Шолц германското правителство поддържа баланс в стратегията си за Китай. Има съгласие, каза той, като подчерта, че намерението не е да се отдели, а да се сведат до минимум рисковете. Бербок подчерта, че в отношенията с Пекин няма черно-бяло мислене.

"Имаме фундаментални различия с Китай, например по въпросите на демокрацията, но се нуждаем от сътрудничество, например в борбата с изменението на климата. Стремим се и към постоянна координация с нашите партньори."

Преориентиране на износа на оръжия

При преориентирането на оръжейната си политика германското правителство иска да обърне повече внимание на стратегическите въпроси в сътрудничеството си с държавите-партньори. Писториус заяви, че Стратегията за национална сигурност ясно определя основните принципи за това.

"Разбира се, с оглед на новата ситуация в света износът на оръжие също е част от стратегическия инструментариум."

Шолц обясни, че подробностите за плановете ще бъдат оповестени в друг момент. В тях ще бъдат отразени съображенията от стратегията за сигурност.

"Те ще останат строги правила за контрол на въоръженията, но в тях ще бъдат взети предвид стратегическите въпроси, свързани с нашите партньорства в света, тясното ни сътрудничество в областта на въоръженията, което имаме с нашите европейски партньори, по отношение на производството на оръжия", каза той.