Има възможност за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор.

Това каза членът на Висшия съдебен съвет Гергана Мутафова. Тя обаче уточни, че при преобладаващи държавни и обществени интереси съветът би могъл и да не спре процедурата, а това е въпрос на дискусия в края на тази седмица.

Клуб Z припомня, че само преди дни и представляващият Боян Магдалинчев даде подобна индикация - че ще ползват аргументацията за "надделяващия обществен интерес", само и само да не стопират избора.

„Съществува законосъобразен вариант на член 54 от АПК в четвъртък процедурата да бъде спряна във връзка с допуснатото  разглеждане за обявяване на противоконституционност на текстовете на ЗСВ. Това е законосъобразно предложение на административно-процесуалния кодекс.

Отговорността е изцяло на ВСС“, заяви днес Мутафова, която бе и един от предложителите за импийчмънта на Гешев.

Според нея обаче процедурата не може да се спре на основание на декларацията на парламента, в която няколко политически партии призоваваха ВСС да спре избора на главен прокурор до промяната на Конституцията.

(Клуб Z припомня, че след като мълниеносно избра Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, а и стартира процедурата за избор на нов титуляр, ВСС е подложен на сериозен натиск - най-малкото защото поради изтеклия мандат е в "изпреварващо послушание" и се смята, че може да прави услуги под политически натиск.

Нагорещено заседание се очаква в четвъртък, когато министърът на правосъдието Атанас Славов внесе точка за спиране на процедурата за главен прокурор, както и по други "нервни" теми, б.р.).

Иначе Мутафова днес съобщи, че в над 150 съдилища вече работи Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), отчитайки проект, финансиран с евросредства.

На практика системата е била внедрена в 153 съдебни институции, но след закриването на спецсъдилищата те са 151.

Системата бе разработена за около година, посочи днес на заключителен брифинг по проекта Снежана Смилкова от “Информационно обслужване”. Тя отбеляза, че системата работи в 19 модула и е съвместима с останалите системи на съдебната власт. Така за съдиите е много по-лесно да имат достъп до повече информация. Почти всички съдии вече имат отдалечен достъп до системата. Така те могат да финализират и подписват с електронен подпис актовете си.

По думите на Николета Стоянова от “Информационно обслужване” има изградено дори електронно приложение в полза на призовкарите. Над 10 000 потребители работят с ЕИСС, като около 2000 са съдии. Достъп имат и съдебни заседатели, посочи Стоянова.

В Единната информационна система на съдилищата има образувани близо 1 200 000 дела, 68 на сто от които граждански, а подписаните актове вече са близо 4 милиона.

Цел на проекта е и създаване на модел за оптимизация на съдебната карта, каза Гергана Мутафова, цитирана от БТА (Всъщност обаче това до момента удря на камък и така и не се е случило - за разлика от прокуратурата, където слабонатоварени районни прокуратури преминаха като териториални отделения към други - б.р. на Клуб Z).

Голяма част от сумата по проекта беше похарчена за хардуер, посочи тя. Така бе подсигурено и функционирането на ЕИСС. Става дума за около 3 милиона лв., от общо около 5 млн. по целия проект.

Промени се изцяло документооборотът, посочи днес Мутафова. Делата между съдилищата вече се прехвърлят изцяло онлайн.

Технологичен скок е, че страни по делото могат да присъстват виртуално на съдебно заседание.

"Освен всичко останало новата система оставя следа за всичко. А модулът за разпределение на делата не дава възможност за манипулации, в т.ч.при преразпределения на дело", обясни Гергана Мутафова.

През единния портал за електронно правосъдие може да се прави справка по папките на делата, допълва тя.