"Разумното би било, и аз се надявам, че г-н Борисов е узрял за това да седнем на масата двете политически сили и да видим цялата картина в държавата, за да намерим най-потребните решения за кадровите назначения, а не да се правят по кюшетата и по ъглите за едно или за друго.

Ние сме държавата на изтеклите мандати.

Крайно време е цялата картина да бъде подредена. Ние чакаме от една седмица среща с г-н Бойко Борисов."

Така съпредседателят на "Демократична България" и на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов коментира думите на лидера на ГЕРБ от малко по-рано през деня, а именно - че лидерска среща ще има, "когато принципът и механизмът, че само техните кандидати са хубави и добри и красиви, отпадне".

Не стана ясно какви кандидати визира, като в момента от три отворени процедури за номинации за нови титуляри на регулатори - БНБ, НЗОК и Сметната палата, ГЕРБ има номинация за две, а ПП-ДБ за нито една (на този етап). Формацията на Борисов иска и БНБ, и Здравната каса. 

И все пак, като най-ясен към момента се очертава изборът на гуверньор на БНБ, или по-точно - преизбирането на Димитър Радев за поста - без от обединението да издигат своя номинация, каквато бе заявката на финансовия министър и съпредседател на "Промяната" Асен Василев. В народната банка обаче се очаква да попадне и един от ярките кадри на Движението - Петър Чобанов. 

Както Клуб Z писа, ГЕРБ форсира избора за трите посочени горе институции без да се консултира с ПП-ДБ, след което лидерът Бойко Борисов обяви, че партията му ще номинира сегашния гуверньор Радев за нов 6-годишен мандат. В отговор Василев даде заявка, че и обединението ще има номинация, като неофициално се спрегна името на бившата дългогодишна шефка на ДКС Диана Митева. Това предизвика нова реакция на Борисов - нека да спечели този, който успее да събере мнозинство.

По информация на Клуб Z, макар ГЕРБ и ПП-ДБ публично да спряха общуването тази седмица, е била постигната договорка обединението да не номинира титуляр на БНБ, а да подкрепи Димитър Радев. Освен неговия мандат обаче, изтекли са тези и на двамата му подуправители, като очакването е, че Радев ще посочи (а парламентът трябва да гласува) като един от подуправителите бившия министър на финансите в кабинета "Орешарски" - депутатът от ДПС Петър Чобанов. Засега не е ясно дали Чобанов, чието име на този етап е спекулация, ще получи подкрепата на ПП-ДБ.

Спор обаче има за номинациите за Здравната каса. Към момента те са две - на ГЕРБ и на БСП, съответно Иванка Динева и Жени Николова. Тази на Динева не се ползва с подкрепа на депутатите от обединението, каквато договорка (поне на този етап) има по отношение на Димитър Радев за БНБ.

Тя е бивш шеф на столичната здравна каса, като през септември 2022 г. бе освободена покрай скандала с набеждаването на д-р Александър Оскар за източване на средства от болница "Александровска" (както установи в последствие съдът). По време на скандала управител на НЗОК бе Петко Салчев. През януари НС прекрати предсрочно мандата му с мотива - неразбирателство с лекарския съюз. Динева е спорна номинация и поради факта, че като адвокат е работела за ред болнични заведения и ако бъде избрана, е априори заподозряна в конфликт на интереси.

Неясна е ситуацията със Сметната палата. Нейният бивш шеф Цветан Цветков бе възстановен след решението на Конституционния съд, че е бил неправомерно освободен. Това стана "ад хок" в миналия парламент, с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", без мотиви.

По това време от Палатата публикуваха нелицеприятни доклади за "Автомагистрали", "Монтажи", ДКК и пр. спорни държавни предприятия. Цветков обаче няма право на втори мандат по закон.

Очакването е все пак от ПП-ДБ да дадат номинация за поста, която да бъде подкрепена и от ГЕРБ. Такава обаче все още няма и днес, като крайният срок изтича в края на работния ден. Затова от ПП-ДБ са внесли проект на решение на парламента, с който срокът да бъде удължен с още 7 дни. Той трябва да се гласува днес.