Кметът на Община Царево, емблематична с изоставения гигантски бетонен комплекс "Коста дел кроко" - Георги Лапчев, се активизира в премахването на незаконни обекти, на живо, в национален ефир. Става въпрос за бунгала с настанени в тях летовници.

Така тази сутрин Нова тв излъчи акцията по премахването на 80 незаконни постройки в къмпинг "Якото място", заповед за което е издал Лапчев. Всъщност, част от тях са били доброволно премахнати, но за останалата стопаните им не са се съобразили със заповедта на кмета.

Лично Лапчев бе на мястото на събитието. На въпрос на кореспондентката на телевизията какво налага багери да влязат на терена в средата на туристическия сезон, за да събарят бунгала, той посочи, че изпълнява съдебно решение. 

"Това е крайният резултат при липсата на конкретен и точен регламент за местата за къмпинги", продължи. - "Липсата на точен, ясен регламент за това как да се изгражда къмпинг, води до ето тези неприятни ситуации."

В основата на акцията е, че обявените от Лапчев за незаконни бунгала били разположени на общинска територия, като спорът продължавал две години. По думите му теренът попада и в държавен горски фонд, и в общинска земя, "а този, който го е построил дори не е попитал може ли да го направи". 

Контрира обаче стопанинът на къмпинга Явор Атанасов. Той посочи, че конкретната заповед за премахване на бунгала, разположени в горския фонд е касаела седем постройки и те вече са били премахнати. Но по отношение на акцията на живо Атанасов заяви, че става въпрос за две бунгала, като казусът все още е в съда и окончателно решение няма. "Най-вероятно съдът ще постанови тяхното премахване и ние ще ги премахнем, но нека съдът първо каже", допълни.

Оказа се, в едно от нарочените от Лапчев бунгала има настанени летовници. Хората коментираха лаконично, по повод на пътуващия към мястото на събитието багер, че ако се наложи, ще напуснат. Посочиха, че не са стопани на обекта, а са го наели.

"Законите в тази държава трябва да се спазват" - показа се непоклатим Лапчев.

"Вижте, много е наприятно, трудно започва този ден, не за друго, а защото то това ще се случва през цялото лято не само тук. Ние от тук ще бъдем на Арапя, където  ситуацията е абсолютно същата" - даде заявка за продължаващите акции с багери из къмпингите кметът.

Накрая Лапчев се опита да каже нещо, свързано с вчерашната кръгла маса в парламента, в която участва, като на финала бе решено да се оттегли наредбата, писана по времето на ГЕРБ и "Обединени патриоти", засягаща т.нар. свободно къмпиране. Кореспондентката обаче го прекъсна с мотива "ефирното ни време свърши". Не стана ясно как Лапчев обвързва дивото къмпиране, за което все още няма регламент с къмпингите, които са регулирани по Закона за туризма. 

Накратко, по време на тази комисия Лапчев се оплака от летовниците, които разполагат палатки и кемпери. И поиска спешно приемане на наредбата. Проблемът със завещания от последния кабинет "Борисов" нормативен акт е, че той може и да въвежда някои регулации, но вместо да улеснява разполагането на "точки" за свободно къмпингуване, на практика затруднява процеса и го прави зависим от кметовете до голяма степен.

Вчера Лапчев изрази недоволство от това, че тепърва работна група ще се събира и пише нова наредба. Показа се иначе на думи като голям радетел за всякакъв вид къмпингуване. Факт обаче е, че това е един от най-спорните морски кметове, като периодично избухват скандали със строителни апетити в неговата община. Както е известно, общината е предвидила изникването на цял квартал на популярното село Синеморец, в защитената местност Поляните. Става въпрос за над 30 потенциални строежа. По предложение на Лапчев терен за спорт трябваше да стане строителна площадка, като само общественият отзвук спря "сделката". Кметът бе централна фигура и в апетитите за строителство на Силистар. От години е известно отношението му и към плажуващите на Корал, които периодично опитва да изгони с глоби по общинска наредба, която все пада в съда. Понеже сега кметът обяви акция и на Арапя, Клуб Z припомня, че през 2019 г., когато в местността започнаха да се изсичат дървета и никнат къщички, лично той прецени "на око", че може и да има гора, ама по документи не било гора и не видя проблем със строежите.

В същото време Община Царево все така няма Общ устройствен план, който би трябвало да зададе рамките на позволеното и непозволеното.