Прокурорската колегия на ВСС сложи във фризера назначаването на Даниела Талева - съдия от СГС, за разследващ адхок прокурор, който да работи по сигнал срещу Борислав Сарафов. Това стана, като просто не я назначи за прокурор във ВКП - както казва законът.

Стана на същото основание, на което Съветът спря процедурата за избор на нов главен прокурор - питането на бившия главен прокурор Иван Гешев до Конституционния съд, което конституционалистите допуснаха за разглеждане (вследствие на него, на практика Сарафов остана и.ф. главен прокурор неопределено време, б.р.).

Днес колегията предимно мълчеше, докато Огнян Дамянов - като представител на Комисията по атестирането и конкурсите изчете хронологията на случващото се.

В изпълнение на новия закон, в петък във ВКС се тегли жребий и той посочи именно съдия Даниела Талева. Тя трябва да се заеме да разследва преписка, постъпила срещу Сарафов в качеството му на зам. главен прокурор, по сигнали, подадени от... тогавашната администрация на Гешев. Става въпрос за имотното състояние на близки на Гешев.

Затова е и получено уведомление във ВСС от върховната съдия и зам.-председател на ВКС Лада Паунова. А в променения закон пише еднозначно "прокурорската колегия назначава...", без алтернатива. И без протакане.

Обаче...

Огнян Дамянов припомни днес, че КС допусна за разглеждане искането на Иван Гешев за обявяване на противоконституционност на редица текстове от ЗСВ. Включително и на въпросния член 30.

Както стана ясно на няколко пъти покрай избора на и.ф. главен прокурор, Административнопроцесуалният кодекс е еднозначен: че има ли допуснато за разглеждане от КС искане, административният орган - който и да е той - спира процедурата.

На това основание вчера Комисията по атестиране и конкурси е излязла с предложение на текст, който да се гласува:

"Спира на основание чл. 54 ал 1 т. 4 от АПК процедурата за назначаване не длъжност прокурор във ВКП Даниела Талева, която да изпълнява длъжността прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор"... и т..н

Огнян Дамянов дори се изказа малко по съществото на предстоящото конституционно дело:

"Аз ясно заявих още на едно изслушване в Нардното събрание, че редица норми в т. нар. механизъм за разследване на главния прокурор, между които и тази, която е на вашето внимание, за мен са противоконституционни!"

Той, малко сърдито, посочи, че тогава го обвинили в пристрастие към Гешев (без да го споменава поименно), а пък отделно - законодателят не им дал възможност за каквото и да била преценка на качествата на кандидата. 

С най-флексибилно предложение излезе Калина Чапкънова - която говори за големия обществен интерес, за "изключителна обществена значимост", как трябвало да се даде възможност да продължи тази процедура, как обществото очаквало от тях този механизъм и как дори бил в Плана за възстановяване и в последния доклад по евромониторинга (което е факт).

"От нас се изисква ние да задвижим този механизъм", патетично обяви.

След което, "въпреки всичко и въпреки нейното лично становище" предложи отлагане - не било удачно да взимат решение сега. Тя пък изтъкна, че са само 7 души. И е по-честно да са повече.

Да не говорим, че преди това Дамянов посочи и друго противоречие във фактическата ситуация - решението на колегията се взима с обикновено мнозинство (например - за спиране на процедурата), но кадрово решение - за назначаване на някого с взима от минимум 6 души.

А днес общо на заседанието присъстваха 7 членове: един не е избран изобщо от парламента на мястото на Пламена Цветанова, и.ф. главният прокурор Сарафов не участва, а двама са в отпуск.

И затова Чапкънова предложи да отложат темата.

Появиха се и идеи за извънредно заседание, но също така експресно потънаха.

"14 години не беше приет този механизъм, не мога да кажа, че прокурорската колегия след 4 или 5 дни, ако не се прознесе, ще нананесе някакви фрапантни щети", обобщи Дамянов

Така, без да свикат извънредно заседание, кадровиците ще продължат на "следващото заседание" с обсъждането на този казус. После - както е известно, следва ваканция.

Както Клуб Z писа, в момента в парламента тече процедура по промяна на правилата за избора на "случайния" съдия, който адхок ще разследва главния прокурор. Проектът, внесен без никакви мотиви в тази му част, по стара традиция - в петък, бе подписан от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Той обаче предизвика брожения именно с това - че "пипа" в прясно приетия механизъм, обсъждан два парламента подред и одобрен такъв, какъвто е от всички европейски институции, с които бе съгласуван. И понеже мотиви липсваха, не ставаше ясно какво налага да се пипат безспорните досега текстове, по които в нито едно обсъждане преди измененията никой не е повдигал въпроса.

Отделно, проектът бе внесен в деня на избора на Талева, експресно разпределен в правна комисия, където бе разгледан на извънредно заседание този вторник и също така експресно ще бъде гласуван на първо четене и в зала тази седмица.

Съмнението, което се породи бе, че с приемането на текстовете по механизма може да се блокира изборът на Талева и да се пристъпи към нов.

За какво става въпрос? С проекта се въвежда чисто нова система по избора, като изрично е посочено, че това не трябва да е Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), с която бе избрана адхок прокурорката. Не бяха посочени изрично текстове, че направеният вече избор е в сила и внедряването на новата система няма да промени този факт.

След публикации по темата, първата от които в Клуб  Z, по време на комисията тази седмица, от ПП-ДБ поеха ангажимент изрично да разпишат такива текстове - за да нямало притеснения.

Не по-малко важно е друго предложение - с което сегашният ВСС, сочен иначе и от трите формации вносителки за нелегитимен, ще бъде бетониран още шест месеца - докогато уж ще има приети нови конституционни текстове.