Мнозинството от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, което нарича себе си "(не)коалиция" и "кооперация", по бързата писта прие законови поправки, които бетонират сегашния Висш съдебен съвет (когото иначе определят като "дискредитиран"), до следващата пролет. А с това косвено - и Борислав Сарафов като изпълняващ функциите на главен прокурор. Поправките "пипнаха" и механизма за ефективно разследване на главния прокурор, което вече внесе смут в съдебната власт.

Това стана след като днес като извънредна точка в дневния ред бяха внесени измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които в шестмесечен срок от влизането на промените в сила, органите на съдебната власт и Народното събрание започват процедура по избор на нови членове на ВСС. И понеже процедурата отнема грубо няколко месеца, това означава, че нов ВСС може да има едва напролет догодина. В същото време настоящият състав се отказа от намерението си да избира нов главен прокурор, което стана малко след призива на парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да не го прави и така Сарафов остана начело на държавното обвинение. 

"Кооперацията" оправдава това си решение с готвените изменения в Конституцията, с които, поне според анонса, ще се промени начинът на сформиране на ВСС, което обезмисляло избора на нов състав преди това. Сегашният е с отдавна изтекъл мандат. Парламентът, заради политическата криза, продължила близо три години, отказваше да попълни своята квота. Професионалната квота от съдии, прокурори и следователи проведе своите заседания по подмяна на членовете от квотата си, но този избор бе "занулен" по предложение на ГЕРБ, с подкрепата на ДПС, при гледането на измененията в НПК и ЗСВ само преди около месец. И бе записано, че процедурата за избор на нов ВСС трябва да започне след три месеца. Но с приетите днес текстове, тя става половин година.

Проектът бе внесен на 7 юли и бе пуснат автоматично по "бързата писта" - внесен веднага на извънредно заседание на комисията по правни въпроси, с течащи максимално кратки срокове за предложения между двете четения и както стана ясно днес - внесен извънредно в петъчния дневен ред. Така на практика бе приет само за две седмици. А за бързината показателно е, че докладът за второто четене в зала бе качен на сайта на парламента в последния възможен момент, което предизвика оплакване на депутати, че не могат да го открият, следователно - да проследят какво се гласува.

Дебат почти нямаше. Само Петър Петров от "Възраждане" възрази за бързането, като заподозря, че с промените се цели овладяване на ВСС с "наши хора", както и на системата, която чрез случаен подбор трябва да тегли адхок прокурорите, които да разследват главния и заместниците му при сигнали.

А бързането, депутати обясниха пред Клуб Z с това, че ако не се направят измененията сега, то ще се влезе в тримесечния срок за избора на нов Съвет - заради предстоящото гледане на бюджета другата седмица и едномесечната депутатска и съдебна ваканция, която ще го последва.

Проблемът със системата

Както Клуб Z писа, в деня на внасяне на законовите изменения бе избран и адхок прокурорът, който трябва да разследва сигнала срещу Сарафов - съдия Даниела Талева. Това стана чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), която се ползва при всеки случаен избор. Фактът обаче, че ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в същия момент внесоха изменения относно системата, предизвика брожения - каква изобщо е целта на поправките, защо не са мотивирани при внасянето и могат ли да поставят под съмнение избора на Талева.

С проекта се въвежда чисто нова система по избора, като изрично е посочено, че това не трябва да е ЕИСС. И тази поправка мина днес, като бе допълнено, че в срок от шест месеца ще се пише нарочна наредба. Чисто новата система ще подлежи и на одит. "Някой знае ли какво ще има в наредбата, кой ще прави този одит" - попита по повода Петър Петров.

Още с появата на проекта заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова посочи, че има разработен нов специален модул за случайния избор. До него достъп имат само двама системни администратори, а и освен това за него са платени пари. Според нея, ако за специалния случай бъде създаден специален модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за разпределение на делата, както и на гражданите в правораздаването.

Вносителите обаче не се отказаха от чисто новата система. Дадоха уверения и че промяната няма да доведе до нов избор на адхок прокурора за Сарафов и Талева остава (Тук малката подробност е, че вече втора седмица прокурорската колегия на ВСС отказва формално да я назначи, за да започне разследването, въпреки че е задължена да направи това веднага, след като е уведомена за избора).

При дебата в комисия Паунова припомни и че вече е свършена огромен по обем работа, за да бъдат намерени желаещи съдии, които да разследват главния прокурор. Наказателната колегия на ВКС администрира списъка с желаещи съдии с ранг "върховен", както и списъка на получените сигнали по новия механизъм. От колегията изразиха и притеснения, че съдии от списъка може да започнат да се оттеглят заради неяснотите в законовите поправки. Все пак днес депутатите приеха списъкът да може да се актуализира при оттегляне на съдия, както и при постъпило ново заявление за включване. Второто обаче е под въпрос - дали изобщо има още желаещи извън заявилите се малко над 20.

По повод отварянето на ЗСВ, изменен само преди около месец, има и още една любопитна подробност. Между двете четения от ДПС опитаха да елиминират Върховния касационен съд (ВКС) от контролната му роля при избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), като се повери обжалването изцяло и само на Върховния административен съд (ВАС), председателстван от противоречивата фигура Георги Чолаков. След публикация в Клуб Z поправката бе оттеглена същия ден от Движението.