Всички, които очакват по случая с младата жена от Стара Загора да има разумен и справедлив резултат, е възможно да останат разочаровани поради пределите в Наказателния кодекс, които са си там от 130 години и е време да бъдат преразгледани. Съгласен съм, че преди да е приключило разследването и с непълните факти трябва да сме предпазливи. Все пак има достатъчно информация за състоянието на младата жена и за характера и работната квалификация на деянието, за да направим някои изводи. А и проблемите в тази част на закона не се виждат само в този конкретен случай. 

Наказателният кодекс и практиката по прилагането му в раздела "Телесна повреда" е остарял и със съществени празнини. Той е "широко поле" за мафия, мутри и други подобни, да тормозят всеки, който е решил да живее, работи и почива в България.

Сега действащият Наказателен кодекс е от 1968г, но в раздела "Телесна повреда" няма съществени изменения спрямо предишните два закона - НК от 1951 г. и Наказателен закон от 1896 г. - текстовете са практически еднакви. 

Така леката телесна повреда включва всяко физическо насилие, независимо от интензитета, времетраенето, мотивите на извършителя, болката и унижението на жертвата, ако това насилие не е причинило изчерпателно изброените травми при "тежка" и "средна" телесни повреди. Когато леката телесна повреда е "по начин особено мъчителен за пострадалия" тя се наказва с до 3 години. От друга страна чл. 78а от НК, задължава съдията да освободи от наказателна отговорност подсъдимия, ако за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност. (Има данни, че соченият за извършител е осъждан.)

Така - десетки удари, натъртвания, душене, счупен нос, скубане, настъпване, "недълбоки" прорезни рани, "леки" изгаряния на кожата и др. могат да останат в пределите на "лека телесна повреда", пострадалата да се наложи да води обвинението сама, а обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност, ако не е бил осъждан.

Сравнението с англосаксонската система е сложно начинание. В случая не предлагам копиране на решения, а размисъл. Престъплението Battery и Aggrаvated Battery(в САЩ) и Actual Bodily Harm, Great Bodily Harm и Unlawful Wounding (във Великобритания), отговарят на нашите "телесни повреди" като няма разграничение между "средна" и "тежка" телесна повреда. "Леката" или "обикновена" телесна повреда може да бъде включително бутане, хващане, дърпане, плюене и не е нужно да бъде доказана болка или физическа травма. Обвинението се повдига и поддържа от прокурора. 

И във Великобритания и в САЩ няма конкретно изброяване на хипотезите за видовете телесна повреда. ("За" този подход има много сериозни аргументи. Въпреки това, българската система трудно позволява неизчерпателност на законовите хипотези в наказателното право, което води до големи празнини и нелогични резултати, когато нова житейска хипотеза се окаже "тежка", но не е включена в изчерпателния списък на закона).

В тези правни системи, за да е "тежка", не е нужно повредата на здравето да е постоянна или трайна, каквото е изискването на българския закон. При причиняване на телесна повреда от интимен партньор има специална по-висока отговорност. 

Във Великобритания има отделно престъпление за нанасянето на прорезни рани - "Unlawful Wounding" - не се изисква раните да са нанесли постоянна травма или недъг/обезобразяване или дори да са опасни за живота. Във всеки конкретен случай журито/съдията преценяват дали е налице престъплението. Максималната присъда е доживотен затвор. 

Наказателният кодекс на Калифорния съдържа следния текст за "Изтезание"*(Sec. 206 - Torture) - "Всеки, който с намерението да причини мъчителна болка и страдание, с цел - отмъщение, изнудване, принуда, или със садистична цел, причини тежка телесна повреда(great bodily injury, GBI) върху другиго, е виновен за "Изтезание". За да бъде телесната повреда "тежка"(GBI) при изтезанието не е нужно да има постоянно или трайно разстройство на здравето или да e причинен траен недъг или обезобразяване. Изтезанието може да бъде причинено чрез сериозни синини и натъртвания, счупване на кости, или прорезни рани, за които е необходимо поставянето на превръзка. Важни са мотивът на извършителя - защо го прави, жестокостта и унижението върху жертвата. В останалите щати има сходни закони. " Наказанието за "Изтезание" в Калифорния е доживотен затвор. След 7 години е възможно поискването на условно освобождаване. 

Сравненията, които правя нямат за цел да предложат конкретна рецепта на един очевидно сложен проблем, който изисква адекватна дискусия и промени.

Сравненията са, за да покажат огромната разлика в отношението на закона и държавата към конкретни деяния. Остарелите текстове и изброяването на човешки органи в Наказателния кодекс, водят до нелогични резултати. При създаването на тези правни институти преди 130 години отношението към насилието и неговата превенция са били различни.

Възможността някой да бъде малтретиран, със счупен нос, десетки прорезни рани, продължително унижение и заедно с това извършителят да получи "до 2 години или пробация" или "до 3 години" и да бъде освободен от наказателна отговорност, ако не е осъждан, кара българското общество да бъде възмутено. С право. Колкото и специфична да е правната наука, има някои пробойни, които се виждат отдалече и с невъоръжено око.  

Нека спрем да обясняваме, че "то такъв е законът", а хората са "прости". Има разминаване между настоящ закон от една страна и логика/справедливост от друга. Първо, пределите на леката телесна повреда са широки, а таванът на наказанието е ниско. Второ, телесните повреди не бива да бъдат престъпления от частен характер, особено ако има, последици за здравето на пострадалия.  

Накрая, в днешно време квалификациите "лека" и "средна" имат цинично послание към жертвата и обществото. Кому е нужно законът да назовава насиненото око, счупения нос или която и да е повреда на здравето - "лека". Следва да има една основна хипотеза - "телесна повреда", и към нея квалифицирани състави, както и "тежка телесна повреда", и квалифицирани състави. Думите в закона, носят послание и формират реалността. 

*Да не се бърка с "изтезанието", като термин от международното право, при което извършителят е винаги държавен служител или лице изпълняващо държавнически функции.