“Позволете ни най-накрая да приемем България и Румъния в Шенген, без никакво по-нататъшно забавяне.“

Призива отправи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя произнесе годишната си реч „За състоянието на Съюза“ пред Европейския парламент в Страсбург. Това е последната реч по време на мандата на тази Комисия. През юни 2024 г. ще се състоят европейски избори.

„Всеки ден виждаме как конфликтите, климатичните промени и нестабилността тласкат хората да търсят убежище навсякъде“, изтъкна Фон дер Лайен.

Тя бе категорична, че миграцията трябва да бъде управлявана.

„Позволете ми да благодаря специално на България и Румъния за водещата роля и прилагането на най-добрите практики и в предоставянето на убежище, и във връщането (на миигранти – б.р.). Те го доказаха. България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство“, заключи председателят на ЕК.

И призова миграцията да бъде управлявана ефективно, но да бъде демонстрирано и състрадание.

Австрия е против влизането на двете страни в Шенген, като изтъква именно миграцията.

Отделно Нидерландия е със служебно правителство, което едва ли ще вземе положително за страната ни решение.

Приемането в Шенген е от компетенцията на страните членки (Съвета) на ЕС. Необходимо е пълно единодушие.

Успехите на ЕК

Както се очакваше, Урсула фон дер Лайен наблегна в началото на успехите на оглавяваната от нея Европейска комисия.

Тези, които са мечтали за по-добър свят след Втората световна война, са вярвали, че Европа е отговор на призива на историята.

„Видяхме раждането на геополитически съюз, подкрепящ Украйна, изправил се срещу Русия, отговарящ на самоувереността на Китай и инвестиращ в партньорства.

Имаме Зелен пакт, безпрецедентен по своите амбиции

Проправихме пътя към цифров преход и станахме пионери в правата онлайн.

Имаме исторически инструмент - „ЕС от следващо поколение“, комбинирал 800 милиарда евро (всъщност сумата е 750 млрд. - б.р.), създаващ достойни нови работни места за днес и утре.

Помогнахме за ваксинирането на цял континент и големи части на света

Започнахме да ставаме по-независими в критични сфери като енергията, чиповете и суровините“, изброи Фон дер Лайен постиженията.

Като отговор на "призива на историята" тя открои и Европейския зелен пакт:

„Това лято - най-горещото, регистрирано някога в Европа - по категоричен начин ни напомни за това.  Гърция и Испания бяха засегнати от опустошителни горски пожари, а едва няколко седмици по-късно бяха застигнати от разрушителни наводнения. Видяхме хаос и стихия от екстремни метеорологични явления - от Словения до България и в целия Съюз“

Особено внимание Фон дер Лайен обърна върху равенството между половете. И изтъкна проправянето на пътя към историческото по думите ѝ присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция. (България е сред страните, които все още не са я ратифицирали – б.р.)

Украйна – разширяване на обхвата на закрилата на бежанците

Съвсем естествено войната в Украйна бе сред главните теми на речта.

Фон дер Лайен спази традицията да разкаже някоя история:

"В деня, в който руски танкове прекосиха границата на Украйна, млада украинска майка се отправи към Прага, за да отведе детето си на безопасно място. Когато чешкият граничен служител постави печат в паспорта ѝ, тя заплака. Синът ѝ недоумяваше. Той попита майка си защо плаче. Тя отговори: „Защото сме у дома.“ „Но това не е Украйна“. На което тя отвърна: „Това е Европа.“ В този ден тази украинска майка почувства, че Европа е нейният дом. Защото „домът е там, където хората имат доверие един в друг“

Жената е писателката Виктория Амелина, която година по-късно се върнала в родината си да документира руските престъпления и загинала от руска балистична ракета.

4 милиона украинци са намерили убежище в ЕС от началото на войната. Фон дер Лайен увери, че и днес те са все така добре дошли.

„С гордост обявявам, че Комисията ще предложи да се разшири обхватът на временната ни закрила за украинците в ЕС“, заяви председателят на Комисията, след което последваха аплодисменти.

Подкрепата на Европа за Украйна ще продължи. Тази година страната е получила от ЕС 12 милиарда евро, за да може да изплати заплати и пенсии и за да могат болниците, училищата и другите служби да функционират.

Същевременно ЕК предложи допълнителни 50 милиарда евро за период от 4 години за инвестиции и реформи, припомни Урсула фон дер Лайен.

„Жълт картон“ за Китай

ЕК започва разследване на държавните субсидии за електромобилите, идващи от Китай, обяви Урсула фон дер Лайен.

Тя нападна Пекин, когато говори за работните места и конкурентоспособността в ЕС. Според нея конкуренцията е истинска само когато е справедлива. Често европейски компании са изключени от чуждестранните пазари или са жертва на хищническо ценообразуване. Те често биват подбивани от конкуренти, ползващи се от огромни държавни субсидии:

„Така много начинаещи бизнеси бяха изтласкани от пазара от стабилно финансирани китайски конкуренти. Те трябваше да фалират, а обещаващи таланти отидоха да си търсят късмета в чужбина."

Като пример Фон дер Лайен посочи електромобилите.

„Световните пазари сега са наводнени с по-евтини китайски електромобили. Цената им е изкуствено занижена чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява пазара ни. И ако не приемаме това изкривяване отвътре, няма да го приемем и когато идва отвън“, зарече се Фон дер Лайен.

Тя допълни, че Европа е отворена за конкуренция, но не и за надпревара за достигане на ниски равнища на цени.
И затова трябва да бъдат поддържани канали за диалог и комуникации с Китай.

Повече подкрепа за вятърната енергия

ЕК ще предложи пакет за ядрената енергия,като ще работи в тясно сътрудничество с промишлеността и страните членки. 

Ще ускори допълнително издаването на разрешения.

„Ще подобрим тръжните системи в целия Европейски съюз. Ще се съсредоточим върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги на доставки. Но това обхваща повече от един сектор - от вятъра до стоманата, от акумулаторните батерии до електрическите превозни средства. Амбицията ни е кристално ясна. Бъдещето на нашата промишленост в областта на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа“, категорична бе Фон дер Лайен.

Утре пък тя ще посети Дания, където заедно с премиерката Мете Фредриксен ще отбележи пускането на първия контейнеровоз, задвижван от чист метанол, произведен със слънчева енергия.