Конституционният съд (КС) изобщо няма да се произнесе - има ли избрани в момента членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от трите професионални квоти - на съдиите, прокурорите и следователите.

Въпросът бе дали промененият от сегашната власт закон, койно "зачеркна" изборите, проведени през м.г., е противоконституционен.

Предисторията

Как се стигна до "пас" от конституционните съдии, припомня днес правният сайт "Лекс": с измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които беше въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и беше свалено мнозинството за освобождаването му, Народното събрание задължи съдебната власт да проведе нова процедура за избор на членове на ВСС от своята квота. Въпреки че миналата година съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представители в съвета.

Това стана с §41 от закона, който гласи:

„ал. 1 В срок до три месеца от влизането в сила на този закон Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет.

ал. 2 Започналите процедури се приключват по новия ред“.

Тази разпоредба, наред с почти всички останали изменения в НПК и ЗСВ, беше пратена мигновено на КС от бившия главен прокурор Иван Гешев след обнародването им на 2 юни 2023 г.

На 27 юни 2023 г. Конституционният съд допусна искането на Гешев за обявяването им за противоконституционни, включително и по отношение на въпросния §41.

Изненадващо обаче десетина дни по-късно  Десислава Атанасова (ГЕРБ), Кирил Петков и Атанас Атанасов (ПП-ДБ), както и Хамид Хамид (ДПС) внесоха проект за промени в ЗСВ. Първоначално той разбуни духовете, защото възникваха съмнения, че поставя под въпрос избора на първия съдия за adhoc прокурор, разследващ главния прокурор – Даниела Талева.

След обществена реакция депутатите прецизираха разпоредбите и разсеяха опасенията в тази насока. Но освен това и приеха две нови разпоредби, свързани с избора на нов ВСС:

„§ 2, ал. 1 Всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на членове на Висшия съдебен съвет се прекратяват.

ал. 2 В срок от 6 месеца от влизането в сила на този закон Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет. Назначените по реда на чл. 30, ал. 5, т. 21 и 22 съдии за прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, участват в общото събрание на прокурорите по чл. 29а, ал. 2.

§3, т. 3 Параграф 41 се отменя“.

Тези изменения в ЗСВ и НПК бяха обнародвани на 11 август 2023 г..

С влизането им в сила се оказва, че разпоредбата, за чиято противоконституционност КС е сезиран да се произнесе – §41, вече не съществува.

Конституционалистите припомнят, че "...  след като оспорената законова разпоредба вече не е част от правния мир, Съдът не може да разглежда искане за установяване на нейната противоконституционност,... независимо дали с друга, новоприета, но неоспорена разпоредба се дава правна уредба на същия въпрос“.

Така "Лекс" напомня, че съдът следва тази практика неизменно от години и депутатите не за първи път се възползват превратно от нея, за да „спасят“ дадена разпоредба, която има риск да бъде обявена за противоконституционна, само чрез формалната отмяна на оспорения текст и приемане на практика на същия.

Иначе, както и Клуб Z писа, изборът миналата година се проведе изцяло електронно, във ВСС не попадна буквално нито един "именит" съдия, а странните резултати с покачвания в пъти на определени кандидати между първия и втория тур породиха съмнения. Срещу избора имаше и дело, заведено от няколко съдии, но смесен състав от ВКС и ВАС се произнесе, че всичко е било ок.

(За прокурорите и следователите не се коментира - там нещата обичайно са под строй, б.р. на Клуб Z) 

Така за членове на ВСС от квотата на съдиите бяха избрани Мария Терзийска (зам.-председател на ОС-Варна), Явор Колев (АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (СГС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново).

Прокурорите избраха Красимира Филипова (прокурор във ВКП, тогава зам.главна на Гешев), Владимир Николов (окръжен прокурор на Плевен и шеф на кационната Асоциация на прокурорите, който дори посети САЩ заедно с Гешев), Добринка Калчева (АП-Пловдив) и Владимир Чавдаров (бивш апелативен прокурор на Варна, срещу когото обаче Борислав Сарафов се стовари мощно и видимо. В момента той е разследван, с инициирана дисциплинарка и временно отстранен от длъжност поради повдигнато обвинение за подкуп).

Кандидатът на следователите - "борил се" традиционно само срещу себе си и избран без балотаж, е Петко Петков (НСлС).