Европейската комисия отново наложи глоба на производителя на микропроцесори „Интел“ за установена по-рано злоупотреба с господстващо положение на пазара на процесори. През 2022 г. санкцията бе частично отменена от Общия съд на ЕС.

Този път глобата е 376,36 милиона евро.

ЕК наложи през 2009 г. глоба на „Интел“ в размер на 1,06 милиарда евро. Комисията установи тогава, че компанията упражнява два вида незаконни практики – т.нар. голи ограничения и условни отстъпки. В първия случай от „Интел“ плащали на производители на компютри, за да спрат или забавят пускането на специфични продукти, съдържащи произведени от конкуренти чипове х86.

Във втория случай от технологичния гигант давали отстъпки на производители, за да купуват от „Интел“ всички или почти всички свои чипове от споменатия вид.

През 2022 г. обаче Общият съд отмени санкцията на ЕК в частта й за условните отстъпки. Но същевременно магистратите потвърдиха, че „голите ограничения“, практикувани от „Интел“, представляват злоупотреба с господстващо положение. В крайна сметка Общият съд отмени цялата наложена от Комисията глоба, след като стигна до извода, че не може да постанови размер, отнасящ се само за „голите ограничения“.

Днешното решение на ЕК се отнася само за споменатото нарушение. Според Брюксел „голите ограничения“ били практикувани между ноември 2002 г. и декември 2006 г. Те се състояли в плащане от „Интел“ на „Хюлет-Пакард“, „Ейсър“ и „Леново“.

Законодателният акт за интегралните схеми влезе в сила в ЕС

Новината за повторно наложената глоба дойде само ден след влизането в сила на европейския Законодателен акт за интегралните схеми. Той трябва да допринесе за засилване на конкурентоспособността и устойчивостта на Европа в областта на полупроводниковите технологии и приложения и ще спомогне за осъществяването на цифровия и екологичния преход.

В момента пазарният дял на ЕС на световния пазар за микрочипове е едва 10 на сто. През 2020 г. в света са произведени 1 трилион чипа.

Недостигът на полупроводници в последно време в световен мащаб доведе до затваряне на заводи в редица сектори - от автомобилостроенето до производството на медицинско оборудване. Това показа изключителната глобална зависимост на веригата за създаване на стойност в областта на полупроводниците от много ограничен брой участници.