Грешките при разходите от бюджета на ЕС са се увеличили значително през 2022 г., посочва в годишния си доклад Европейската сметна палата (ЕСП).

Одиторите предупреждават и за растящия риск, свързан със заемите за финансиране на допълнителни нужди, като например за отговор на пандемията и военната агресия на Русия в Украйна.

Дългът на ЕС се е увеличил до 344,3 милиарда евро през 2022 г. спрямо 236,7 млрд. през 2021 г.  Одиторите посочват също, че завръщането на високата инфлация има съществено отражение върху бюджета. Въз основа на прогнозата на Европейската комисия за инфлацията ЕСП изчислява, че бюджетът на ЕС може да загуби близо 10% от покупателната си способност до 2023 г.

Европейският бюджет е изложен на потенциални бъдещи задължения в размер от 248,3 млрд. евро в края на 2022 г.. Част от това увеличение се дължи на финансовата помощ на ЕС за Украйна, която е нараснала над два пъти през 2022 г. в сравнение с предходната година. Според одиторите одобряването в края на 2022 г. на допълнително подпомагане от 18 млрд. евро ще увеличи значително този риск за бюджетите на Общността в бъдеще.

Разходите от бюджета на ЕС, които са 196 милиарда евро, са засегнати от значително по-високо ниво грешки – 4,2%. За сравнение - те са били 3 на сто през 2021 г.

Одиторите смятат две трети от одитираните разходи за високорискови и заключават, че 46,9 млрд. евро, изразходвани по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), са засегнати от проблеми, свързани с редовността на разходите, и слабости, установени в системите за контрол на страните членки. Установени са 14 случая на съмнения за измама, които са докладвани на ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите. Тя вече е започнала две разследвания. Шест от тях са докладвани и на Европейската прокуратура, която е започнала три разследвания.

При 11 от 13-те плащания на безвъзмездна помощ по МВУ има проблеми с редовността, тъй като 15 от проверените 281 ключови етапи и цели не са били задоволително изпълнени или не са отговаряли на условията за допустимост. В резултат шест от тези плащания са засегнати съществено от грешки.

Одиторите са установили и случаи на незадоволително формулирани мерки и свързани с тях ключови етапи или цели, както и проблеми с надеждността на информацията, която държавите членки включват в своите декларации за управлението.