Правителството е изпълнило над 90 на сто от заложените при съставянето му цели. Негов двигател е "Продължаваме промяната-Демократична България", а "някои" търсят как да покажат, че са фактор във взимането на решенията с "активност", особено в предизборния период.

Парадоксът санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски да одобрява назначенията в регулаторите, в т.ч. в новата антикорупционна комисия, е въпрос на де мокрацията. Изборът с квалифицирано мнозинство обаче ще даде гаранции, че важните институции вече няма да бъдат назначавани на "квотния принцип един за теб, един за мен".

С таксата "руски газ" България намалява приходите на "Газпром", съответно - финансирането на войната на Путин в Украйна.

Това са част от политическите послания, отправени днес от премиера Николай Денков по време на годишната "Среща на бизнеса с правителството: Очаквания и прогнози за 2024 г.", организирана от "Капитал". Денков отговаря на въпроси за актуалната политическа и икономическа обстановка, в т.ч. за отношенията в "сглобката", с чиято продължителност на живота не се ангажира.   

Наша инициатива

"Наша беше инициативата за кабинета, според мен за добро в края на краищата, колегите от ГЕРБ подкрепиха", посочи премиерът. И подчерта, че съставът на правителството е бил подреден "заедно", "въпреки че някои се опитват да се дистанцират от този процес". Денков визира спорадичните изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че какбинетът е изцяло на ПП-ДБ, въпреки че дни наред той и представители на партията му (а на финала и Делян Пеевски се включи) редиха министерски "кутийки".

Денков коментира и публичните прояви на Борисов и Пеевски като хора, които всеки ден дават вид, че те, а не правителството решава проблемите, като вторият се е ппревърнал и в своеобразен правителствен говорител. Според премиера "търсят механизъм на компенсация с тази активност, особено в предизборен период, за да се покаже, че имат активност във вземането на решенията".

"Ако има неуспех, неуспехът е сираче, ако има успех - винаги има много желаещи да го припознаят" - подчерта той.

А в отговор на въпрос за това колко дълго ще издържи кабинета, премиерът посочи:

"Моето усещане е, че докато правителството успява да представи резултати пред обществото и политическите ни патъньори, ще бъде изпълнено със смисъл и ще е устойчиво. Успяхме практиически във всичко - над 90%. Вървим по пла, няма значение колко дълго е било, има значение какво сме успели да свършим за това време", заяви той.

Така работи демокрацията

Бизнесът попита премиера за регулаторите. Както е известно, голяма част от тях са с ръководства с изтекли мандати, а сега мнозинството, в което Борисов вкара и ДПС, въпреки че ГЕРБ и ПП-ДБ имат над 121 народни прердставители, се готвят да запишат възможност за избор на регулаторите с 2/3 гласа. Това прави Движението неизменен спътник и фактор в процеса. Квалифицирано мнозинство (т.е. 160 депутатски гласа) вече бе разписано при приемането на антикорупционния закон, като сега предстои да бъдат избрани трима ръководители на новата комисия "Антикорупция".

"Всички имаме притеснение процесът да не остане само на хартия, а да бъде изпълнен с човешко съдържание", започна Денков, визирайки всички регулатори.

Припомни, че по отношение на комисията за борба с корупцията ще има номинационна комисия, която ще гледа имената на кандидатите и техния интегритет (крайното решение обаче е на парламентта).

"Залага се и по-голямо мнозинство от 2/3, показващо, че трябва да се намери съгласие от много по-голям кръг от политически лиица, да има съгласие, а не както е сега - с квоти за всеки. Трябва да има общо съгласие, че тези хора могат да свършат работа и са представители на водещата политическа насока, а не на една или друга партия", изтъкна Денков.

На вметката, че това означава всички кандидатури да бъдат особрявани от ДПС, като така се стига до парадокса санкционирани лица по "Магнитски" да одобряват членовете на антикорупционната комисия, премиерът отвърна:

"Затова търсим и тези механизми, които да позволят от една страна да бъде публично, от друга страна никой да не може самостоятелно да одобри съответните хора. Вие казвате такива хора ще одобряват, но трябва да одобрят и другите. Така работи демокрацията."

Еврозоната - доста е реалистично

"Доста е реалистично, няма гаранции, разбира се".

Така пък премиерът отговори на въпрос за шансовете ни да се присъединим към еврозоната от 1 януари 2025 г. "България има изключително добра и стабилна фискална ситуация. Ние сме вторите по отношение на най-ниския дълг, което е забележително постижение. През цялото време успяваме да запазим 3% дефицит и няма индикации, че ще загубим контрол върху него", допълни.

Според него има противоречие в изискването за конвергенция и едновременно с това в изискването за ниска инфлация.

"Има варианти да се оцени, че при нас инфлацията е привлечена отвън. Има разбиране, че това не е изцяло в ръцете на правителството", смята Денков.

По думите му инфлацията се успокоява и той е умерен оптимист, че ако няма значително ескалиране на конфликта в Близкия изток, инфлацията ще продължи да пада.

Удар по "Газпром"

Пълним хазната или изнудваме Австрия да свали ветото за приемането ни в Шенген, бе попитан още Денков във връзка с решението на парламента за допълнителна такса за транзит на руски газ през нашата територия, която вече ядоса Сърбия и Унгария, но засяга и Австрия. В отговор премиерът посочи, че има няколко причини "в комбинация".

"Ако погледнем това което се случва, че Русия успява да предложи на Сърбия и Унгария по-евтин газ в сравнение с този, който купуват останалите, това е влияние. "Газпром" иска да използва енергоносителите като средство за натиск. "Газпром" успя да издейства различни дерогации в опит за въздействие върху политиките на отделни държави, създавайки и нелоялна конкуренция за цената на газа. Когато видяхме какъв договор е сключило служебното правителство с "Боташ", видяхме, че там има такса и това са реални разходи, които трябва да бъдат направени - цената е по-висока отколкото трябва да бъде, но така или иначе има икономическа логика. Докато Русия има достъп до тръбите. Така че с тази такса връщаме конкуренцията на пазара и очакваме не да се повишат цените в Сърбия и Унгария, а да намалим печалата на "Газпром", да намалим средствата които влизат в държавния бюджет на Русия и отиват за войната, но и да може да се конкурират LNG и тръбният газ", отвърна.