Голямо "проспиване" на ключови поправки в закони, които касаят енергетиката, финансите на държавата и дори геополитиката. Така може да се обобщи поведението на депутатите на ГЕРБ, начело с лидера на партията Бойко Борисов, както и на тези на ДПС, през изминалите дни, в които се оказа, че са "проспали" (по собствено признание) и дерогацията за руския петрол, и т.нар. такса руски газ за пренос, и складирането на горивата (и дори новия дълг). 

Вчера от формацията на Бойко Борисов се извъртяха на 180 градуса по всички тези поправки, които иначе са гласували в парламента преди това. Както си му е редът - от ДПС в лицето на новия й неформален лидер Делян Пеевски, тутакси ги подкрепиха. Нищо, че и Движението гласува със "за".

А общото послание, точно седмица преди местния вот, е ясно: "Продължаваме промяната" ("Демократична България" не е пакетирана) брани руските интереси у нас".

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел..."

Доказателство за последното е тазсутрешното живо включване на Борисов при обиколките му в страната, днес от Добрич, когато застана пред паметкик на генерал Иван Колев, за да го цитира (със специално послание до столичани).

"Много важно е да се види тук какво пише. Това трябва да го видят много от хората в София" - посочи Борисов и зачете: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним като всеки враг, който пречи за обединяването на България."

И добави от себе си следното:

"Признание за подвига им, за жертвите, България обаче си е наша и ние си я защитаваме - и от "Лукойл", и от "Газпром" - и всеки, който ги защитава, ще влезе ето в този текст. Ето, това казва всичко за нашите взаимоотношения с Русия и в същото време ненамеса в българските работи."

Какво се случва, кой какво точно е "проспал" и "проспал" ли го е изобщо?

"Да, аз съм проспал"

- Включително и аз съм го подкрепил. Минават (поправки) тихомълком през икономическа комисия в 22-23 ч. дадени, знаете, че заседавахме посред нощ и не могат да се огледат всички текстове...

- Вие ги подкрепяте, после ги приписвате на Асен Василев. Искате да ни кажете, че вие сте проспали какво ви предлага Асен Василев? 

- Да, аз съм проспал какво е предложил Асен Василев.

- И сега ни казвате "Добро утро".

- Ми...

Този паметен диалог се проведе преди ден между водещите на сутрешния блок на бТВ и председателя на енергийната комисия в парламента и бивш ресорен министър на ГЕРБ Делян Добрев и е по повод обвиненията му, че под давлението на финансовия министър "Лукойл" се е превърнал в монополист с решението на парламента 100% от всички запаси от горива да се съхраняват в България. Според тълкуванието на Добрев това означава в складовете само и единствено на "Лукойл".

Тук има няколко интересни момента. Единият е, че сред вносителите на оспорвания сега от ГЕРБ текст е... самият лидер Борисов, както и партньорът му Делян Пеевски. Вторият - Добрев на практика критикува комисията, водена от депутата от Движението Хамид Хамид, в която участват и депутатите на ГЕРБ, считани за партийни остриета - Десислава Трифонова и Александър Иванов. Третият - че тези промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, не са гледани в Народното събрание посред нощ. Но, както стана ясно, все пак са "проспани" от ГЕРБ и ДПС.

"И сега аз какво да си мисля? Какво иска Делян Добрев?"

Не с "проспиване", но под "натиск". Така пък ГЕРБ и ДПС се оправдаха за подкрепата си за дерогацията за руския петрол до 1 октомври 2024 г., гласувана в края на септември. И обявиха, че още в понеделник внасят проект за нейното отпадане и то в едноседмичен срок от влизането в сила на закона. Тоест - рафинерията в Бургас тутакси трябва да се пренастрои да обработва неруско гориво.

Тази история също си има опашка. Дерогацията беше издействана от Европейската комисия по време на кабинета "Петков". Впоследствие Делян Добрев предложи отпадането й, което не мина в НС със закона за бюджета. Последва ново искане, вече подписано от т.нар. некоалиция (ГЕРБ, ПП-ДБ, а вече и ДПС) тя да отпадне, но месец след влизането в сила. Така между четенията се появи нова поправка, предложена от зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, за едногодишна отсрочка (т.е. до 1 октомври). И залата я гласува - с подкрепата на народните представители от формациите вносителки на първоначалния текст.

Решението тогава бе подплатено с експертизи и доклади както на ресорните министерства, така и на службите. Всички те бяха единодушни - че рафинерията не може да превключи "от днес за утре" на неруски петрол и обратното крие риск от рязък скок в цената на горивата. Изчисленията са за поне 15-25 дни време за доставка на алтернативен петрол през Босфора.

Но видно ситуацията вече е друга, като ГЕРБ и ДПС обявиха вчера, че внасят изменения в понеделник в закона за мерките срещу руската агресия, а като се има предвид, че и председателят на парламента е от ГЕРБ (Росен Желязков), то е ясно - предизборната ваканция пак ще бъде прекъсната за извънредно заседание.

Защо ГЕРБ и ДПС са подкрепили едногодишната отсрочка (по предложение на ДПС)? - Защото премиерът Николай Денков заплашвал с оставка - твърдят те. "Това решение бе взето под натиск от кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме, веднъж седемдневен и веднъж 30-дневен срок, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съгласихме се с тези заплахи и гласувахме по-дългия срок до октомври 2024 г. Сега не виждаме причина тази дерогация да остане. Дори да се повтори ситуацията със заплахи за падане на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме "за" отнемане на дерогацията, защото смятаме, че това е правилната позиция", каза вчера "лидерът" на ДПС Делян Пеевски, повтаряйки почти дословно твърденията на Делян Добрев от екрана. Като не става ясно какво изведнъж е наложило обрата в позицията.

Любопитното е, че и Добрев, и Пеевски се обърнаха към "Демократична България" като почти сигурен партньор в предстоящото гласуване.

Съпредседателят на ДБ и на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов обаче охлади днес призивите (в ефира на БНТ).

"Денков не е страхлив човек, да ви кажа. Той е своеобразен образ на мека сила - елегантен, образован човек, но действа смело. И не вярвам да ходи с някаква си оставка.

Аз съм съпредседател на ПП-ДБ от страната на ДБ и вчера от телевизията чувам въпросния народен представител Делян Добрев, който казва: "Ние искаме веднага да се прекрати дерогацията и знаем, че ДБ ще ни подкрепи". Да, аз съм този, който винаги е работил срещу руските интереси, но имаше няколко обсъждания - изслушахме няколко министри, министерства, службите за сигурност, и отвсякъде ни казаха, че нито за една седмица, нито за 30 дни можем да пренастроим работата на "Нефтохим"-а на неруски петрол. И сега аз какво да си мисля? Какво иска Делян Добрев? В хода на предизборната кампания за местни избори да скочат цените на горивата по бензиностанциите? Не мога да разбера какво иска", заяви Атанасов.

Mатематиката на ГЕРБ и ДПС е под въпрос и затова идва призивът към ДБ. Двете партии имат общо 105 народни представители, а нито "Възраждане", нито БСП, нито "Има такъв народ" подкрепят светкавичното отпадене на дерогацията, съдейки по дебата и гласуванията досега. Ето защо ГЕРБ и Движението опитват да отцепят народните представители от ДБ от обединението с ПП.

"Някакъв замисъл за внос или интереси..."

Казусът с дерогацията за руския петрол има и още едно измерение - в ПП се появиха съмнения, че акциията на ГЕРБ и ДПС освен предизборна, може и да е чисто личностно-икономическа. 

"Ние внимателно ще се запознаем с мотивите и аз искрено се надявам, че вътре няма да прозира предизборна надпревара кой ще е по-твърд спрямо "Лукойл". Още по-малко ми се иска да прозира някакъв замисъл за внос или интереси за внос на горива...

При предходното разглеждане на този въпрос имаше доклад в НС, с който народните представители трябваше да се запознаят. Той именно засягаше какви са евентуалните последствия, какво трябва да се случи, за да премине рафинерията изцяло на алтернатива, различна от руския нефт. Така че ние ще вникнем в детайлите, но предпочитам това да не е поредна предизборна реторика", коментира зам.-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски (ПП-ДБ) пред обществената телевизия.

Все пак, от ПП-ДБ посочиха, че ще се запознаят подробно с мотивите на вносителите на поправката на поправката и темата е на масата на преговорите. Заявката дойде от Асен Василев, а после и от Рибарски.

Едни въздушни три милиарда

Още една "проспана" поправка е тази с т.нар. данък, такса или акциз (защото към момента не е много ясно какво е точно) върху транзита на руски петрол през българска територия. С нея от 13 октомври парламентът въведе "енергийна вноска" от 20 лева за мегаватчас при транзит на газ от руски произход. Това е около 20% от цената на европейския газ.

Поправката, пак в закона за мерките срещу Русия, предизвика мигновена реакция както на Унгария, така и на Сърбия, а тези дни от ГЕРБ се отрекоха и от нея, въпреки че пак са я гласували. Факт е, че този текст мина мълчаливо, а пазарите реагираха едва след обнародването на закона. Текстът пак бе по предложение на "некоалицията", макар неофициално да е известно, че автор е финансовото министерство.

За ГЕРБ сега въпросната "такса" е несъбираема и е разписана, само за да заложи финансовият министър прихода в бюджета, който се изчислява на около 2,5-3 милиарда лева. За Министерския съвет, както и за ПП-ДБ, ролята й е да ограничи приходите на "Газпром", с които Русия финансира войната си в Украйна, като принуди получателките на руски газ в Европа да намерят алтернативни източници.

"С това предложение на Асен Василев отново се върши работа на руснаците. Защото в най-добрия случай те ще заведат арбитраж вероятно" - твърди обаче Добрев. И още: "Няма да влизат 3 милиарда на година, според нашата калкулация. Знаете ли защо се прави - първо, за да се покаже, че сме срещу Русия, уж Аасен Василев, а второ - за да напомпи приходната част в бюджета. Хайде да видим кой ще ги плати - сега законът казва "Булгартрансгаз" трябва да ги внесе в Агенция "Митници" и после да си ги търси от "Газпромекспорт". Аз съм песимист, че "Булгартрансгаз" ще ги събере. Тези 3 милиарда са едни такива въздушни 3 милиарда, които ще позволят на Асен да напише 3 милиарда разходи (приходи) да докара дефицита 3%" - опонира Добрев.

Факт е, че има неясноти около начина, по който ще се събира таксата, като опозицията на властта - президентът Румен Радев, даже прогнозира фалит на "Булгартрансгаз" поради така разписаните текстове, според които държаното дружество трябва да внесе приходите в митниците, без да е ясно как ще ги събере.

За неясноти признават и от ПП-ДБ, но били готови за нови поправки, ако това притеснява "Булгартрансгаз". Премиерът Николай Денков обаче бе категоричен, че целта е конкуренция на пазара, която да отслаби приходите на "Газпром", а не друго.

"Поправката цели да намали печалбите на "Газпром", защото "Газпром", използвайки "Турски поток," както го наричат - "Балкански" (така го нарича ГЕРБ), беше прекаран през България спомняме си от кое правителство на Бойко Борисов, да обслужва на практика интересите на "Газпром". И не може "Газпром" на гърба на България или ЕС да трупа такива печалби. За това става въпрос - да бъдат намалени печалбите й. "Газпром" има интерес да прекарва през България този газ - като иска това, ще си плаща таксите", затвърди днес и Атанас Атанасов.

Тук има една подробност. Таксата е пратена за нотификация в Европейската комисия, но ЕК явно я е одобрила изначално. Съдейки по изявлението й от петък в отговор на журналистически въпроси от България. А именно:

"Оценяваме и обсъждаме с българските власти тези наскоро въведени мерки. Политиката на санкции към Русия е очертана, преразгледана и приета на ниво ЕС и той трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна."