„Тези пълни зали са моята мотивация да продължа да работя“.

Това каза в Сливница пред симпатизанти на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. И добави:

„Тръгнах по-рано, за да разгледам това, което построихме. Първо взехме решение да построим АМ "Европа", после го проектирахме, финансирахме, пробихме деретата, хиляди тонове скали и сега е едно уникално съоръжение. Няколко години държаха готов участък между Драгоман и Калотина, даже още няма акт 16. Изредиха се няколко министри да го откриват, дори не ни и поканиха. В момента е такава смрад около магистралата, а и пътеките на бежанците минават оттам. Даже не могат да поддържат това, което сме построили. Направихме процесите необратими, другите след нас трябваше само да оправят довършителни работи. АМ "Хемус" и Велико Търново-Русе - там съсипаха всичко. Въобще не търся отговорни, те се изредиха толкова премиери, толкова министри...“.

Борисов бе категоричен:

„Ние ще останем с направеното за всеки един български град!“

Той разкритикува решението на финансовия министър Асен Василев да не се яви на срещата за „Лукойл“.

„Сутринта разбирам, че Асен Василев имал много важна работа във Варна, а аз си дойдох от Добрич, който е по-далече от Варна, за срещата за дерогацията на „Лукойл“. Каква толкова важна работа е имал във Варна, за да не дойде? [Николай] Денков си тръгна от срещата, защото имал много важна работа, после разбирам, че важната му работа била в университета в Благоевград. И останаха само ген. Атанасов и Кирил Петков. Мисля, че това, което се разбрахме за газа, беше ясно. Ние платихме скъп газ, за да се отървем от „Газпром“, хранилището в Чирен още е пълно със скъпата газ. Построихме газопровод, който те атакуваха. Сега са сложили такса! И това прави 3 млрд. лева на година, точно колкото струва газопроводът“, каза Борисов.

После похвали симпатизантите на ГЕРБ, „които сте ме избрали“, защото са дали 100% собственост на българите, от която държавата да печели по 3 млрд. на година.

„Животът на този газопровод е 75 години, за 70 години - 210 млрд. лв. е печалбата. Някой друг направил ли е толкова печелившо предприятие без никакви вложения, което да дава толкова пари на година, а ние да трябва да се оправдаваме защо не сме го дали на Гърция или Македония? Поне им благодаря, че и днес на срещата казаха, че е добре, че съм го направил“, обясни бившият премиер.

И попита:

„Вторият въпрос, който ме озадачава е какво ги привлича толкова в този руски петрол? Защо аршинът за газа е един, за петрола - друг? Някои се опитват да внушат, че ние искаме сега да плащат данъци, напротив - ние искаме сега да внасят разликите от това, което България им е дала като предимство пред всички останали държави в Европа. Това е дерогацията - изключение да внасяш руския петрол по време на санкции. И той има една и съща цена през тези 3 години - винаги е по-ниска от другия, защото е със санкции. 60 долара е този, 100 долара е другият петрол. Благодарение на България, те ползват евтиния петрол и това би трябвало да означава евтино гориво за българския народ и бизнес, но не е така.“

Борисов припомни, че според Денков горивото щяло да поскъпне.

„Ама то вече поскъпна! Към днешна дата имаме дерогация, а горивото е 3 лева. Преди 1 година пак с дерогация стана 4 лева по време на тяхното управление. Защо стана 4 лева, този 1 лев на литър къде отиде? И сега какво казваме ние - или да си внесат данъците, или ще приложим текст в закона да спрем дерогацията и да се съревновават наравно с всички. Нищо лошо. Но изведнъж страшна съпротива - да не е този месец, да не е другият, да е по-другият. Защо? Приемам, че страхът им е основателен - щели да се вдигнат цените. Но защо не ви беше страх, когато по същия начин подходихме с газа? Тогава платихме много скъпо, но се откачихме от „Газпром“. Ако трябва и това ще изтърпим, но да се откачим от руския петрол“, бе категоричен лидерът на ГЕРБ.

Той каза още, че началникът на кабинета на премиера се обадил в "Лукойл“ и оттам са му обещали да платят над половин милиард тази седмица, въпреки че данъчната им декларация не е такава.

„Разбрахме се монополът върху базите им да бъде внимателно разгледан, да не стане проблем, тук с Кирил Петков се разбрахме това да бъде направено. А от януари месец назад „Лукойл“ да се обложат с парите, които по закон трябва да връщат във фонда - по наши сметки това е около 73 ст. на литър“, допълни Борисов.

Надявал се това, което е говорено на срещата да се изпълни и „тези 3 милиарда, които са отишли в посока "Лукойл", да бъдат частично върнати в бюджета“.

„Да им напомня, че преди войната нямаше дерогация и затова „Лукойл“ беше на пазарните цени на всички останали компании. Ние претендираме към "Лукойл" от момента, в който започна войната и влязоха санкциите в Европа, тогава ЕК даде дерогация за руския петрол. България го е издействала заради тях, а те да бъдат така добри да направят горивото по-евтино, като върнат парите в бюджета. Това е нашето предложение“, добави бишвият премиер.

Той обясни и защо са важни изборите на 29 октомври.

„Това е последното стабилно управление на държавата, без сглобка. Днес [Васил] Терзиев внасял сигнали срещу Столична община в Европрокуратурата. Неговите лидери в същото време участват в срещи с нас как да се удължи животът на правителството. Ако има сигнали - да ги внася, няма лошо. Но е цинично внуците на Държавна сигурност да внасят сигнали! Тези, които погубиха маса народ по лагерите и които още не могат да си докажат първия милион! Надявам се там в Европрокуратурата да прочетат от кой е сигнала и да си спомнят какво е ЩАЗИ, а българското ЩАЗИ беше оглавявано от тези хора. Внуците и синовете на Главно Разузнавателно Управление на Русия (ГРУ). Аналогът им е Терзиев в България и той внася сигнал“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ разкритикува Терзиев, че не се интересува от София, защото не е в листата за общински съветници и ако не стане кмет, няма да влезе в СОС.

„Уважаеми г-н Терзиев, някой път животът си прави страшни шеги с нас. Ако ви се случи да станете кмет, с този общински съвет от ГЕРБ, от Ваня Григорова, „Възраждане“ и Вили Лилков, много сигнали ще отидат срещу Вас - там, където Вие сте били. Бъдете сигурни! Когато аз съм задължил цялата ПГ на ГЕРБ да внимава  какво говори по темата "Лукойл", за да не счупим правителството, днешният акт, с който изваждате от АДФИ, ръководено от Асен Василев и дадено Ви да го занесете... Вашият подход към нас ще бъде нашият подход към Вас!“, обърна се към кандидата на ПП, ДБ и „Спаси София“ Борисов.

Накрая той призова симпатизантите на ГЕРБ да се борят за мнозинства в общините.

„Ще се наложи да се защитавате от държавата, както през тези две и половина години, когато нямахте пари за нищо!“, завърши бившият премиер.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ