„Ако в петък отхвърлим ветото на президента, от вторник българите ще получават по 3 млн. всеки ден от "Лукойл". Това е, което ги притеснява. 3 милиона всеки ден, за 30 дни са над 93 млн., които можем да приберем в бюджета при другите 3 млрд., които ще съберем от газовата тръба, за да има за коледни надбавки, за инфраструктура, за повишение на заплати. Вместо това ние някакси се отказваме от тези пари...“

Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И обясни:

„Вчера имахме среща с премиера Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Десислава Атанасова, Делян Пеевски, Йордан Цонев и се разбрахме в петък да преодолеем ветото на президента, защото изтича 15-дневният срок. Обидно беше, че Денков си тръгна по-рано, за да отиде в университета в Благоевград, а Асен Василев си намери работа във Варна по същото време, при положение, че аз самият се върнах от Добрич за тази среща.“

Той напомни, че са се разбрали Агенция “Митници” да събира парите от газа, а не „Булгартрансгаз“, за да не фалира, ако някой не плати.

„Другото, за което се разбрахме, е да отпадне монополът на складовата база, който е над 90% на "Лукойл" в момента като тази база бъде предоставена и на другите фирми, които внасят петрол в България“, допълни Борисов.

И обясни, че за дерогацията се разбрали, когато имат общо решение, да го внесат след 8-и, защото получили уверението на акад. Николай Денков, че неговият началник на кабинета се е свързал с "Лукойл" и оттам са му казали, че ще платят над 500 млн. данъци сега и отделно това, което е натрупано като задължения от януари насам.

„Сутринта бях в австрийското посолство с посланичката и 14 старейшини от Европейската народна партия, за да поговорим и да подкрепим премиера Денков в Австрия за Шенген. Излизам и разбирам, че отново аз съм им виновен, че не искат да ходят в петък в парламента. Аз, който си дадох и мандата, и народните представители, за да съставим правителство“, добави бившият премиер.

Според него било озадачаващо как само заради "Лукойл" не се разглежда ветото, което е свързано със Закона за енергетиката.

„Вместо да дойдат и да отхвърлим ветото, което ще е общ успех, те казват, че ние правим ПР акция. Кое ги уплаши и тревожи, че би навредило предизборно на имиджа им, след като вчера се разбрахме?“, попита още Борисов.

„В същото време ще напомня, че когато правехме „Балкански поток“ казах, че един ден това ще е печатница за пари за българите, а собствеността ще е 100% българска. Транзитните такси на година дават 3 млрд. Вече наполовина е изплатен проектът, а срокът му е 75 години! Когато те удариха по „Газпром“ абсолютно правилно и спряха руския газ, ние ги подкрепихме и платихме много скъпо за това“, припомни лидерът на ГЕРБ.

И продължи да пита:

„Какъв е този страх сега за "Лукойл", каква е тази неистова подкрепа? Включително са готови да се скараме - защо? Ние ги караме само да си платят данъците. Дерогацията важи от първия ден на войната, бензинът и нафтата стигнаха 4 лева, цената не намалява и сега. Искаме да направим горивата за българите достъпни, защото разликата между „Уралс“ и „Брент“ е 40 долара.“

Накрая Борисов завърши:

„За газа проблем нямаше, удържахме и запазихме енергетиката ни от руско влияние. Сега искаме да направим същото с "Лукойл", те късат ризи в тяхна защита. С кое от тези неща ги пресираме, при положение, че сме се разбрали. Ние сме 100% коректни, няма да вкарваме в петък дерогация, докато не стане ясно дали "Лукойл" ще си плати данъците.“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ