„Връщам времето назад, когато до Бургас нямаше магистрала и тогава направихме АМ "Тракия". След това помня какъв беше входът на Бургас, направихме го. Имаше километрични опашки на „Меден рудник“, направихме „Околовръстното шосе“. Построихме фантастично съоръжение до Слънчев бряг. След това се оказа, че град като Бургас няма спортна зала. Захванахме се и стана най-голямата в България, но дори не ме поканиха на откриването. Ние сме направили всичко това.“

Това заяви пред симпатизанти в Бургас лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И попита:

„За последните 3 години някъде да сте видели нещо да се прави? Освен лозунги "Да живее България" и "За България". Напоследък лозунгите обаче се промениха и станаха "За Лукойл"

Той припомни, че последното му правителство е давало „по 1 млрд. за саниране, в Бургас има направени над 200 блока“.

„100% помощ от държавата за по-скъпи, енергоефективни и красиви жилища. Колко санирани блокове има за последните 3 години – нула! С тези с нулата сега се надпреварваме. Направихме кула за морско наблюдение, Морска градина, болница, университети, училища. Какво не направихме за този град, за да се гласува за някой друг“, добави Борисов.

И попита:

„С кого се съревноваваме? Мога да стигна до Созопол, Царево, Поморие, Несебър, Слънчев бряг. Спомням си какво се изсипваше в морето и дадохме стотици милиони за пречиствателни станции, за да е чисто. Оттогава-досега чухте ли нещо някъде да се направи? Сега при крива плочка настава медийна истерия. Искам за 3 години да снимам и аз нещо, направено от тях, за да видя как се прави.“

Лидерът на ГЕРБ припомни, че транспортният министър Георги Гвоздейков е казал, че „няма капацитет да участват по европейските програми и затова фондовете ни са спрени“.

„По времето на ГЕРБ всички европейски фондове работеха и никога не са спирани. Колегите са доста нервни, може би защото хората ги питат за тези няколко години кои проекти са започнати - чухме за „Джеймкорп“, заводи за автомобили, къде са да ги видим“, добави Борисов.

„Истински се надявам колегите ни да размислят и утре да отхвърлим ветото на президента и във вторник Законът за енергетиката да може да се обнародва в Държавен вестник, за да почне да се облага колосалната свръхпечалба, която генерира "Лукойл", и това да се връща в бюджета“, каза още той.

И уточни, че в момента бензинът е 3.30 лева, а има дерогация, което означава, че има изключение само за България от ЕС и от санкционирания руски петрол да се произвеждат евтини горива за нас.

„Цената на уралския нефт е еднаква, само че цените на горивата не падат. Това е свръхпечалба и единственото, което ние искаме, е тя да се обложи и данъците да се платят“, бе категоричен Борисов.

И попита:

„Помните ли какво говореха за Балкански поток? Сега, когато разбраха колко далновидно сме мислели, че България не може да бъде заобиколена, слагат такса по 20 лева на мегаватчас. Това прави 3 милиарда на година, колкото струва целият проект. 75 години е животът на тръбите и компресорите. Тази година излизаме на печалба, и 72 години българският народ ще получи от "лошия Бойко" над 230 милиарда лева печалба. Кажете ми някой, който е направил в България държавно предприятие, което да носи на година 3 милиарда печалба в бюджета?  За съжаление нашите герои стават герои, когато умрат. Приживе не им се радваме.“

„Дано ни очакват по-добри времена, но като гледам цифрите... В момента сме с 5 милиарден дефицит, ще се взима нов заем от 5 млрд., похарчени са авансите по ПВУ за пенсии и заплати, за да сме популисти и да изглеждаме добре. Ще трябва да връщаме пари от бюджета, но тогава той ще е с над 10-12 млрд. дефицит. Асен Василев действително трябва да е магьосник, за да се справи със задачата, която има. Затова е нужно да има правителство“, обясни бившият премиер.

Той допълни, че на фона на това, че целият свят е в тежка ситуация, че има война в Русия и Украйна, в Израел и Палестина, никога не сме били по-близо до глобален военен конфликт.

„Президентът е върнал закона за газа в КС, Асен Василев го е нарекъл "срам", държавата отново е разделена. От една страна президентската институция, от друга страна - кабинетът, от трета - ние, от четвърта - опозицията, от пета - олигархията. А на парламента отгоре пише "Съединението прави силата", добави Борисов.

Според него „в момента всички нервничат, всички заплашват и поставят ултиматуми, казват, че няма да има ротация“.

„Хубаво, като няма да има - няма да има правителство! Като искате - няма. Насила никой не ви кара. Трийсет и няколко депутата поставят ултиматуми. Може да има по-добър изход, всяка партия отговаря за себе си. Ние не можем до безкрай да слушаме ултиматуми. Станахме първи на изборите, съгласихме се за втория мандат, съгласихме се и Денков да е премиер първи, съгласихме се на ротация. Сега чуваме “няма да има, ние ще казваме". Добре, да видим. Понеже те непрекъснато говорят за "посолствата", дали в една такава геостратегическа ситуация ще се погледне добре на  партии, които поставят ултиматуми, при положение, че в момента има ясно изразено евроатлантическо мнозинство“, бе категоричен лидерът на ГЕРБ.

А за финал допълни:

„Оптимизъм ще има, ако резултатите ни са по-добри на изборите. Тогава ултиматумите ще увиснат във въздуха. Зависи само от народа, иначе ще си превърнете градовете и общинските съвети в това, на което прилича държавата.  Силен празник е днес-Димитровден, честит да ни е и дано ни дадете сила да се справим. Благодаря и на нашите кметове, които работеха толкова добре и съвестно. Бог с нас!“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ