Въпреки, че още вчера от изявленията на Бойко Борисов стана ясно, че ГЕРБ най-вероятно няма да напусне т.нар. сглобка, днес осбъжданията по темата в партията, които бяха предизвикани най-вече от предизборната кампания, продължават. Тяхната кулминация ще бъде в събота във Велико Търново, където ще има национално съвещание.

Същевременно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призна, че управлението се крепи "на една игла". 

Има кворум

За разлика от вчера обаче днес депутатите от ГЕРБ бяха в парламента и  имаше кворум, който да позволи да започне пленарното заседание.

Депутатите прекратиха пълномощията на народните представители Евгения Алексиева, Калин Калапанков, Петър Куленски, подали оставка, заради това, че са избрани за кметове. Народното събрание освободи и Славина Точева от ГЕРБ, която вчера депозира своята оставка, както и Деян Николов от "Възраждане", избран за общински съветник в София, и Валери Сираков от "Възраждане" - избран за общински съветник от Видин.

Гласуването за Точева предизвика оживление и смях в определение сектори от залата. За нейното освобождаване дори имаше прегласуване, при което се видя, че определени депутати от БСП, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ" са гласували "против" - очевидно с ирония.

Делян Пеевски, който вече е единствен председател на парламентарната група на ДПС, направи обичайното си изявление.

В него той за пореден път се опита да придаде на ДПС политическа тежест, каквато тази партия няма. А именно - че е фактор в управлението. И даде да се разбере, че докато ГЕРБ заседава, за да се произнесе да остане ли в правителството, за Движението (което не участва в него) такъв казус няма.

"Това атлантическо правителство трябва да го има, ще бъде абсолютно вредно за държавата и хората да го няма, ако влезем отново в цикъл на служебни правителства – това е погром за държавата", каза Пеевски.

Той допълни, че е съгласен с идеята на Борисов министрите да идват всяка седмица, за да се отчитат пред комисиите, да се взимат общи решения по ресори.

"Абсолютно сме съгласни, смятаме председателите на комисии и лидерите на парламентарни групи да викаме министрите по всички теми, защото виждаме, че има забавяне на програмите, за да видим с какво ние можем да им помогнем и какво те трябва да направят, за да може държавата да върви напред за хората", посочи той. 

Пеевски пак заяви, че от ДПС не искат министри, нито заместник-министри, нито сега, нито след ротацията.

"За да сме много ясни – няма да участваме в изпълнителната власт на тази сглобка", добави той.

На въпрос дали досегашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ ще остане народен представител, Пеевски коментира, че това е негово решение. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов не бе в парламента, тъй като участваше на форум "Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност"., организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

"Корупцията е усилие, насочено към парите, тоест превръщане на публична власт в пари. В тази парадигма много често се пропуска, че целта на корупцията е насочена към това да превърнеш властта в още повече власт, в безконтролна власт.

Насреща си имаме не просто организирана престъпност, не отделни хитри и безскрупулни играчи, а добре организирани държавни и парадържавни структури, които експлоатират корупцията във всичките ѝ аспекти. Трябва да си дадем сметка, че повече не можем да разглеждаме борбата с корупцията като задача на отделни национални институции, които сами са оставени да намерят ресурсите, хората и героите. Борбата с корупцията трябва да се разглежда като приоритет, с общи действия и дългосрочна стратегия", каза Иванов. 

Той припомни, че в България за период около две години беше невъзможно да се състави правителство, защото е трябвало да разговарят представители на политически сили, които дълго време взаимно са се обвинявали в корупция. Според него днешното управление се крепи "на една игла", а устойчивостта му зависи от тава дали политици, които взаимно са се обвинявали, ще успеят да убедят обществото, че могат да приложат успешни антикорупционни политики. 

"Понякога борбата с корупцията произвежда инструменти със засилени репресивни функции, самите те имат концентрация на власт. Понякога може да се види как борбата с корупцията се превръща в производство за възможности за корупция. От тази гледна точка никога не трябва да забравяме, че целта е демократична устойчивост на обществата", каза още Христо Иванов.