Какво е положението с правата на човека в Германия? Този въпрос беше разгледан от Съвета на ООН по правата на човека в Женева по време на редовния му преглед. Резултатът от изслушването беше ясен: германската делегация трябваше да понесе много критики.

Организацията на обединените нации далеч не е толкова единна, колкото подсказва името ѝ. Срещите на представителите на 193-те страни участнички са предимно платформа за спорове и гротескни разговори помежду им. На срещата, която се проведе в Женева в четвъртък, стана ясно, че това не се отнася само за последните изяви на представителите на Русия, която повече от година води агресивна война срещу съседна Украйна. Съветът на ООН по правата на човека обсъди положението с правата на човека в Германия. По време на дебата думата взеха 104 членове на ООН. Най-голямата критика дойде веднага от редиците на онези държави, които сами не дават много място на правата на човека или напълно ги игнорират.

Представителят на Иран изрази "дълбоката си загриженост" относно "неограничената подкрепа" на Германия за Израел и призова германското правителство да предприеме действия срещу "все по-често срещаните ислямофобски атаки в цялата страна". Преди това в писмено изявление Иран попита какво прави германското правителство, "за да зачита правото на свобода на изразяване и на мирни събрания". В самия Иран, разбира се, на никого не е позволено да критикува държавното ръководство; демонстрантите биват пребивани, измъчвани и екзекутирани.

Много държави с преобладаващо мюсюлманско население подкрепиха критиките и заклеймиха частичното ограничаване на пропалестинските демонстрации в Германия, в частност. Катар, Иран, Сирия и други ислямски и арабски държави заявиха в изявленията си, че това ограничава правото на свобода на събранията. Германия трябва да позволи на тези демонстрации да се провеждат безпрепятствено.

Представителка на палестинските територии също разкритикува доставките на оръжия за Израел, които според нея се използват за извършване на военни престъпления. Според Турция нападенията срещу мюсюлмани в Германия не се преследват в достатъчна степен. Иран и няколко други държави разкритикуваха дискриминацията срещу мюсюлманските жени, носещи забрадки.

Представителка на палестинските територии също разкритикува доставките на оръжия за Израел, които според нея се използват за извършване на военни престъпления.