Договорът, подписан по-рано тази година между българското правителство и турската енергийна компания „Боташ“, може да помогне на Русия да възвърне удушаващата си хватка върху газовите доставки за Европа.

Това пише „Политико“ в третата си поред статия за три дни, посветена на руското влияние върху снабдяването с газ на ЕС чрез страната ни.

Сделката с "Боташ" може да попречи на ЕС да изпълни целта си за постепенно постигане на пълен отказ от разчитането на руски изкопаеми горива до 2027 г., твърдят експерти.

Според споразумението българската държавна компания „Булгаргаз“ се съгласява да предостави на „Боташ“ достъп до тръбопроводите у нас. Турците ще продават газ на пункта за доставка „Странджа-Малкочлар“ за нуждите на потребителите в България, както и в съседните страни.

Съгласно правната рамка, създадена от този пакт, „Боташ“ обяви редица от споразумения за доставка на газ с компаниите MVM от Унгария, OMV Petrom от Румъния и East Energy Gas Trading от Молдова. Те бяха подписани през последните месеци.

Проблемът е, че почти със сигурност газът пристига от Русия, която снабдява Турция чрез тръбопроводите на „Турски поток“ под морските води. Така твърди Аура Сабадуш – старши анализатор в компанията ICIS.

Въпреки че вносът би могъл да идва от Иран, Азербайджан или да става дума за пристигащ в пристанищата втечнен природен газ, няма друг производител освен Русия, който би могъл да продава на ниските цени, които в момента се наблюдават на газовата борса в България. Тези цени са сериозно намалени в сравнение с европейските референтни стойности.

„Не можем да проверим дали това е руски газ. Боташ може да купува повече руски газ, да го доставя в България и да дава документи за друг произход, защото в Турция имат микс от газ от различни места“, заяви българският депутат Делян Добрев – председател на парламентарната Комисия по енергетика.

При положение, че по турско-българския трабопровод могат да минават 10 милиарда кубика газ с някои технически корекции, това означава, че Русия може да доставя „синьо гориво“ за допълнителното търсене в Югоизточмна Европа и на Западните Балкани, които вече не са свързани чрез договори с нея, смята Аура Сабадуш.

„Резултатът е, че Москва възвръща хватката си в региона“, каза тя.

Експертката изтъква, че това става с новооткрит енергиен и същевременно политически лост, извън компетенциите на ЕС, който няма контрол върху Турция.

От „Булгаргаз“ заявяват, че сделката с „Боташ“ ще позволи достъп до българските тръбопроводи на доставчици от страни, срещу които не са наложени санкции, ембарго или други търговски ограничения. Но допълват, че не са част от споразуменията на турците в останалите части на региона.

Румънците и молдовците твърдят, че споразуменията не представляват риск.

Не всички обаче вярват на гаранциите, че всичко е наред, отбелязва „Политико“.

Европейската комисия е започнала антимонополно разследване на сключеното от „Булгаргаз“ споразумение, става ясно от писмо, до което изданието е получило достъп. Опасенията са, че сделката облагодетелства българската и турската компании за сметка на конкурентите им.

Но и в някои европейски столици се наблюдава безпокойство.

„Газовият гамбит на България означава заобикаляне на политиката на диверсификация, отново поставяне под зависимост от Русия, а сега и от Турция, даване на пари, а вече и на лост за влияние върху ЕС“, заяви дипломат от страна членка на Съюза.

„Ако те спрат доставките на газ, ще затънем отново в л...на, както и преди година“, допълни той.

Българското правителство сега признава, че споразумението не е трябвало да бъде подписвано от предишния служебен кабинет, и започна разследване. Финансовият министър Асен Василев заяви, че проверява дали договорът има търговски смисъл. Той обаче настоя, че са взети мерки за проверка на произхода на газа.

Но ръцете на София по отношение на сделката са вързани, твърди Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Ако се откаже от нея, България трябва да плаща неустойки от 2 милиарда евро годишно.

„Независимо дали му харесва или не, правителството е вързано с тази сделка и се опитва да се откачи от нея“, изтъкна той.