Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков заяви, че ще подаде оставка в момента, в който види готов проект за нов национален стадион. Нямало обаче такива изгледи. Той направи това изказване в сутрешния блок на бТВ, а гостува там покрай бушуващия скандал със стадиона за евроквалификацията България - Унгария.

С изявлението за оставката Лечков отвърна на въпроси на водещите за работата на ръководството на БФС, за носенето на отговорност, критиките от всички страни и т.н.

И на свой ред отвърна индиректно на отправения вчера от премиера Николай Денков призив за промени.

"И аз като гражданин мога да кажа, че не съм доволен от много неща в страната. Болници ли имаме, гробища ли имаме? Пътища ли?

Ние всички носим отговорност за държавата. Футболът все пак е една игра, не виждам как сме се изложили. Унгарците имат интерес да си вземат трите точки, да се класират. Но в крайна сметка решението за провеждането на мача го взема УЕФА. Аз не чух от отсрещната страна нещо конкретно", заяви Йордан Лечков.

Той няколко пъти каза, че решението за преместване и затваряне за публика на мача с Унгария в четвъртък е на УЕФА, а в БФС само се съобразили с него. Все пак призна с половин уста, че сигналът тръгнал от "Бояна" - покрай информации за готвени масови протести и последиците от расисткия скандал на мача с Англия преди малко повече от четири години.

Така БФС поискал становището на СДВР, от дирекцията го пратили на УЕФА и тя решила да бъдат избегнати всякакви рискове. Лечков отказа да коментира защо се е стигнало до отказа на Община Пловдив за ст. "Христо Ботев", но все пак разкритикува строителя Илиян Филипов, оказал се централна фигура в скандала покрай публичните си спорове с шефовете във футболната централа Христо Запрянов и Георги Иванов. Той не си гледал неговата работа, а раздавал квалификации.

Лечков каза, че ако България имала 12 хубави стадиони в големите градове, този разговор нямало да се води. Държавата също така трябвало да даде данъчни облекчения за инвестиции в спорта. БФС не бил поканен на наскоро проведената среща с финансовия министър Асен Василев и с министъра на спорта Димитър Илиев, на която на спортните хора в България бе представена нова програма за инвестиции. Факт е, че от двете ведомства твърдят обратното - съюзът е бил поканен, нещо, на което Димитър Илиев обърна внимание по време и след сбирката.

"За футбола държавата е мащеха, а футболът се самоиздържа", рече Лечков, а с това имаше предвид, че БФС не получава пари от държавния бюджет.

"Ние нямаме един стадион като хората, който да отговаря на изискванията на УЕФА. Аз ще си подам оставката веднага, щом видя проект за стадион. Ние нямаме един проект за стадион в България.

Единствената организация, което е самостоятелна, е БФС. Ние когато играем на националния стадион, плащаме наем. Не, той не е символичен. Да, националният отбор няма резултати, но иначе федерацията си съществува по перфектен начин", каза един от Четвъртите в света.

Дайте сега да го обесим Борислав Михайлов, понеже той е лицето на федерацията, добави той.

Той продължи да отправя критики към държавната власт: 

"Изкушението е голямо да се коментира футбол в момента. Ама защо не се говори за политика, свършиха ли темите?! И този министър-председател ще си отиде, пак няма да има стадион в България. Аз съм част от БФС, защото плащам за футбол всеки Божи ден. След като съм си изкарал парите от футбола. Няма да ви казвам как заварих стадиона в Сливен. Не може да се сравняваме с Унгария, там премиерът е друг, той направи стадиони. Ходихме и ги видяхме. Нали искате да се сраняваме с Унгария."

Последното бе повод саркастичната критика от Унгарската футболна федерация вчера - че така, както БФС организира мача, по този начин дори семейна почивка не може да се организира, а поведението на съюза било "безпрецедентно, несериозно и неспортсменско". 

Лечков запита дали това е официално - когато му бе прочетено в ефир, и отдаде позицията на ходове преди самия мач - с цел да бъде спечелен, тъй като победата е ключова за маджарите, тя ще им донесе класиране на Европейското и на теория.

Разговорът се въртеше и около това как БФС носи отговорност за процесите и "все по-ниската класа на националния", кой подкрепя Михайлов и компания, и кой не.

"Хората, които са избрани от клубовете си и участват в конгреса, те гласуват и те гласуват за президент. Не запалянковците, с цялото ми уважение към тях", каза още Йордан Лечков.

Той припомни, че мандатът на Борислав Михайлов е до 2026 г., гласувал е за него и разчита той да си го довърши. Самият той не бил сред хората, готвени за заместници на Михайлов - по повод думи на боса в интервюто му за БНТ онзи ден, когато заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат и отсега си готви заместници.