Броят на еврокомисарите да бъде намален от 27 на 15, а Европейската комисия да се преименува в Европейски изпълнителен орган.

Самият Европейски съюз ще се превърне в нещо като парламентарна република, като еврокомисарите ще могат да бъдат отстранявани чрез вот на недоверие.

Това предвиждат предложените от евродепутатите промени в Договорите на ЕС. Те бяха дискутирани на пленарна сесия днес в Страсбург.

Докладът, одобрен с 305 гласа „за“, 276 „против“ и 29 „въздържал се“, бе изготвен от петима съдокладчици. Съпътстващата резолюция бе приета с 291 гласа „за“, 274 „против“ и 44 „въздържал се“.

Предложенията са резултат от Конференцията за бъдещето на Европа, проведена в продължение на месеци през 2022 г.

Европейският парламент се застъпва за реформи, които ще засилят способността на ЕС да действа и ще увеличат ролята на гражданите.

Ключовите предложения

Реформиране на процеса на вземане на решения в ЕС с цел по-точно отразяване на двукамарната система чрез предоставяне на нови правомощия на Европейския парламент и по-малко блокиране на процесите в Съвета, съставен от представители на страните членки. Повече решение ще бъдат вземани с квалифицирано мнозинство и обикновена законодателна процедура вместо с единодушие. Квалифицирано мнозинство има, когато 55 на сто, или 15 от 27 страни членки, гласуват „за“ или предложението е подкрепено от държави, чието население представлява поне 65 на сто от това на ЕС, или 291 милиона души. Обикновена законодателна процедура е съвместно решение на Европейския парламент и Съвета;

• Пълно право на законодателна инициатива и роля на съзаконодател за Парламента за дългосрочния бюджет;

• Преразглеждане на правилата за състава на Европейската комисия, която ще се нарича Европейски изпълнителен орган. Това ще засегне и избора на нейния председател. Настоящият процес ще бъде обърнат и той ще бъде номиниран от ЕП и одобряван от Европейския съвет, т.е. лидерите на страните членки. Комисарите ще бъдат ограничени на 15 на ротационен принцип между държавите от ЕС. Предвижда се също осигуряване на възможност на председателя на Комисията да избере своя колегиум въз основа на политически предпочитания, като се взема предвид географският и демографският баланс, както и механизъм за вот на недоверие на отделни комисари;

• Значително по-голяма прозрачност в Съвета чрез публикуване на позициите на държавите членки по законодателни въпроси;

• Повече гласност за гражданите, като се въведе задължение за ЕС да създаде подходящи механизми за участие и като се засили ролята на европейските политически партии.

Евродепутатите призовават също за повече правомощия, свързани с околната среда, както и за споделени правомощия на ЕС в области, които понастоящем попадат в изключителната компетентност на държавите членки. Това са общественото здраве (особено трансграничните заплахи за здравето, включително сексуалното и репродуктивното здраве и права), гражданската защита, промишлеността и образованието. Съществуващите споделени правомощия трябва да бъдат допълнително развити в областта на енергетиката, външните работи, външната сигурност и отбраната, политиката по отношение на външните граници и трансграничната инфраструктура.

След гласуването лидерите на страните членки трябва да свикат Конвент, съставен от представители на националните парламенти, на държавните или правителствените ръководители, на Европейския парламент и на Комисията.

Очаква се предложенията да бъдат внесени от испанското председателство на Европейския съвет на 14 и 15 декември в Брюксел.