ФИФА и УЕФА са нарушили правилата на ЕС за конкуренцията с опита си да блокират създаването на футболна Суперлига.

Това се казва в разпространено днес и очаквано с голям интерес решение на Съда на Европейския съюз (СЕС).

Правилата на световната и европейската футболни федерации за предварително одобрение на клубни турнири като Суперлигата противоречат на европейското право, се казва в изявление на базираната в Люксембург институция. Оттам допълват, че са нарушени също така антимонополното законодателство и свободата на предоставяне на услуги.

Съдът уточнява, че не е в правомощията му да коментира дали "проектът за Суперлигата трябва непременно да бъде одобрен".

Според него правилата на ФИФА и УЕФА не са били прозрачни, нито обективни, нито недискриминиращи, нито съразмерни, когато са се противопоставили на Суперлигата.

Що е то

През април 2021 г. 12 водещи европейски клуба, действащи чрез испанската компания European Superleague, поискаха да създадат нов турнир, известен като Суперлига. ФИФА и УЕФА протестираха срещу проекта, като заплашиха да наложат санкции на клубовете и футболистите, които пожелаят да участват.

Опълчиха се също фенове (имаше протести), цели правителства (на Великобритания, Франция), спонсори, телевизии и т.н., така проектът бе оттеглен само 48 часа след обявяването. Въпросните клубове - шест водещи английски, начело с "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Ливърпул" и три лондонски плюс "Реал" (Мадрид), "Барселона", "Атлетико", "Ювентус", "Милан" и "Интер", един по един започнаха да се отказват, като се започне от британските.

Накрая останаха само "Реал", Барса и Юве, като до днес уверяват, че проектът е жив и жизненоважен за футбола.

European Superleague Company заведе дело срещу ФИФА и УЕФА пред Търговския съд в Мадрид. От компанията твърдят, че правилата на двете федерации за одобрение на турнирите и използването на права за излъчване противоречат на европейското законодателство. Поради съмнения по отношение на факта, че ФИФА и УЕФА са монополисти на този пазар, испанският съд отнесе случая до СЕС.

Решението

Съдът на ЕС отбелязва, че организирането на клубни турнири и използването на тв права за излъчване са икономически дейности. Съответно те трябва да спазват правилата за конкуренция и свободата на движение, дори когато икономическото преследване на спортни цели има специфични характеристики, като съществуването на асоциации с определени регулаторни и контролни правомощия. Както и такива за налагането на санкции. СЕС отбелязва също, че успоредно с тези правомощия самите ФИФА и УЕФА организират турнири.

Веднага беше обявен нов проект, по-мащабен

Хората зад проекта Европейска Суперлига - A22 Sports, моментално обявиха нов проект, предаде Би Би Си. Той включва 64, разпределени в три лиги. Те ще функционират на познатия спортен принцип - с изкачване и изпадане. Най-важното - без постоянни участници. Това доста се различава от предишния замисъл, според който въпросните 12 гранда бяха непоклатими, а още няколко тима щяха да получат покани.

Покрай все по-голямата популярност на женския футбол, не са подминати тоди път и дамите. Проектът включва 32 отбора, разделени в две дивизии. 

На този етап не са обявени клубове и наградни фондове. 

Всичко това предизвика реакции от страна на Европейската асоциация на футболните привърженици и на Европейската клубна асоциация. Първата нарече Суперлигата "недомислена" и "Европейска Зомби лига".

Клубната асоциация заяви следното:

„За да бъдем напълно ясни, решението по никакъв начин не подкрепя или одобрява каквато и да е форма на проект за Суперлига. Футболът е социален договор, а не правен. Всички заинтересовани страни от европейския и световния футбол - конфедерации, федерации, клубове, лиги, играчи и фенове, застават по-обединени отвсякога срещу опитите на няколко лица, преследващи лични цели да подкопават основите и принципите на европейския футбол."

УЕФА: Това решение нищо не означава

От Нион разпространиха следното съобщение:

„УЕФА взема под внимание решението, постановено днес от Съда на Европейския съюз относно Европейската Суперлига. Това решение не означава одобрение или утвърждаване на т.нар. Суперлига. То по-скоро подчертава съществуващ недостатък в рамката на УЕФА за даване на предварително разрешение, един технически аспект, който вече беше огласен и разгледан още през юни 2022 г.

УЕФА е уверена в стабилността на своите нови правила и по-специално, че те са в съответствие с всички приложими европейски закони и разпоредби.

УЕФА остава решителна в своя ангажимент да поддържа европейската футболна пирамида, като гарантира, че тя продължава да служи на по-широките интереси на обществото. Ще продължим да оформяме европейския спортен модел заедно с национални асоциации, лиги, клубове, фенове, играчи, треньори, институции на ЕС, правителства и партньори.

Вярваме, че основаната на солидарност европейска футболна пирамида, която феновете и всички заинтересовани страни обявиха за свой незаменим модел, ще бъде защитена срещу заплахата от отцепване от европейските и националните закони“.

"Реал" (Мадрид) и "Барселона" приветстваха съдебното решение

Единствените два клуба до момента, които са коментирали интересната развръзка, са "Реал" (Мадрид) и "Барселона".

Босът на "белите" Флорентино Перес излезе с официално изявление:

"През следващите няколко дни ще проучим подробно обхвата на това решение, което е от голямо историческо значение. Европейският футбол никога вече няма да бъде монопол и от днес клубовете ще бъдат господари на съдбата си. Виждаме, че сме в състояние да организираме турнирите, които замисляме. Европа на свободната воля триумфира. 

Законът, разумът и свободата надделяха. Преди седемдесет години направихме огромна крачка за футбола със създаването на Купата на европейските шавпиони и сега сме длъжни да дадем на футбола необходимия му тласък. Турнирът ще бъде отворен за всички, ще се основава на спортни заслуги и зачитане на финансовия феърплей. Преди всичко ще защитава играчите и ще вълнува феновете по целия свят. Никой не е казал, че премахването на монопола ще бъде лесно. Имаме възможност да въведем прозрачно управление, което да съжителства с новите технологии.

Намираме се в началото на ново време, ще можем да работим свободно и без заплахи, с цел иновации и подобряване на футбола. От днес настоящето и бъдещето най-накрая са в ръцете на клубовете и феновете. Съдбата ни принадлежи на нас и пред нас стои голяма отговорност. За този ден ще се говори като нова ера, това е велик ден за историята на футбола."

В този дух е и позицията на "Барселона" - другият голям стожер на Суперлигата, и заради големите си финансови проблеми от пандемията насам. На "Камп ноу" считат, че ще получат в пъти повече пари от участието в Суперлигата.

„Футболен клуб "Барселона" изразява задоволството си от решението на Съда на Европейския съюз относно проекта за Суперлига, предложен от A22 Sports. Като един от клубовете, движещи проекта, ФК "Барселона" смята, че решението проправя пътя за ново футболно състезание от елитно ниво в Европа, като се противопоставя на монопола над футболния свят, и желае да започне нови дискусии относно пътя, по който европейските турнири трябва да бъдат приемани в бъдеще...

В годината, когато клубът празнува своята 125-та годишнина, Барса иска да продължи да предлага своя опит и познания за различни спортове, за да предложи решения за текущи проблеми в елитния спорт. Ето защо клубът декларира подкрепата си за Суперлигата и насърчава конструктивен дебат както между националните, така и между международните футболни органи - нещо, което бе одобрено от днешното решение на Съда на Европейския съюз.“