Седмицата мина през очаквания за "бял дим", но той повечето време всъщност се превръщаше в  черен пушек - и в неизбраните, и в избраните, и в разбраните, и в неразбраните.

Как изглеждаха най-важните събития през думите и фразите, които ги определяха:

Бял дим на "Московска" - ама друг път

„Предполагам, че утре ще има бял дим от „Московска“ 33“, обяви оптимистично Вили Лилков в сряда, а неофициално даже „се знаеше“ кой ще бъде председателят-компромис на СОС. „Белият дим“ обаче пропадна по вече изпитаната схема. Това не спира ентусиазмът на кмета на София Васил Терзиев, за когото до 13 февруари има достатъчно време да се случат нещата. Иначе той формулира шансовете за избор като бинарни – или ще има председател, или няма. Както гласи един виц за болния Пинокио и събралите се около него лекари, които се произнесли компетентно - или ще живее, или ще умре.

Друг решителен избор се случи, ама малко по формулата на черен задушлив дим.

"Церемониите да заменят принципите." Или клетва в отсъствие

"Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите."

Тази позиция на Радев беше обявена от "Дондуков" 2 преди клетвената церемония на новите конституционни съдии, чиито избор, и по-точно на досегашната председателка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предизвика вълна от противоречиви коментари. Преди това Радев сезира и Конституционния съд. Клетвата не беше провалена с отсъствието на президента, но и се случи с усещането за "навъпреки".

Пеевски vs "тъмната институция"

Радев все по-често е обект на кратките медийни „проповеди“ на новия морален стожер Делян Пеевски. (Макар че винаги стои въпросът, когато Пеевски те атакува, дали не ти прави услуга?)

"Казах ви, че има институция, тъмна институция, пълна с кеш, която в момента иска да си създаде политически проект на базата на разграбването две години на държавата. Едноличното, диктаторско управление на цирковото куче на Корнелия Нинова" беше един от коментарите на депутата от ДПС, че в президентката институция, сред секретарите на Радев, има корупция. Той направо спомена две имена - Копринков и Сотир Ушев.   

Тази нова (подновена всъщност) линия с недомлъвки накара Антикорупционният фонд да призове Пеевски да сезира органите.

"Смятаме за важно да се установи дали в случая става дума за заплаха чрез медиите или притежавани данни за реални закононарушения", написаха оттам.

То това изглежда е и въпросът – предупреждение ли е към Радев, или заплаха за преминаване към реални действия.

В творческия устрем на Пеевски извън кодираните или не политически послания, имаше и една интересна претенция – скромното му самоопределяне на страната на светлината в опозицията с „тъмната институция“, разбирай доброто срещу злото.

Черен или бял, Радев засега мълчи ли мълчи по обвиненията, които идват и от Пеевски, и от Бойко Борисов.

"Пиратка", "жълта история" и заплахи за съд

С мълчание първо пробваха да отиграят новия имотно-политически "Чаталджагейт" Асен Василев и сие. В следващата фаза вече имаше заплахи за съд на изданието, от което тръгна огласяването на скандала – "Бърд", а финансовият министър прибягна и към друг вариант за (не)справяне със ситуацията – опита се да я омаловажи.

"Аз не мисля, че има скандал. Със сигурност има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен, заради което завеждаме дело срещу г-н Чобанов и "Бърд", които изнасят невярна информация", каза той отново в неделя пред Нова тв.

Както и:

"Това нещо е като пиратката на Гешев. Гръмна и какво стана? Една жълта история, която се опитва да отклони вниманието от реалните неща, които има да свършим". ("Пиратката на Гешев" всъщност беше първото от събитията, белязали края му като главен прокурор, така че това сравнение е интересно.)

(В тази графа влезе и срещата на Кирил Петков с бизнесмена Спас Русев - "Аз познавам Спас Русев от 10 г., когато бях предприемач. Той беше инвеститор в различни компании. От време на време имахме срещи, но не много често. Какво ми се случи в този ден - звънна ми Спас Русев и ми каза да се видим. Аз бях в парламента и казах: "Супер, имам свободно време", разказа Петков пред бТВ. Решили да се срещнат на централно място, за да е ясно, че нямат какво да крият. За лобистки услуги не са си и помисляли. Малко като в тв скеча от соцвремена - "Това жабче мама ми го купи. Не ми го купи един чичко, нееее".).

Няма дим без огън, би казал тук някой, ако продължим с опушващите онагледявания.

Да те бранят Пеевски и Борисов: "Жертва на атака", "нищо не ме притеснява"

Василев обаче си намери горещи защитници – по схемата "с такива приятели, нямаш нужда от врагове".

Ето го Пеевски – кратко и ясно:

"Нищо не ме притеснява. Министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства. След това медии, собственост на олигарси, ги тиражират."

Не закъсня и Борисов:

"Аз съм длъжен да им вярвам – девет месеца изкарахме заедно. Това си е сериозна връзка", заяви лидерът на ГЕРБ като вкара почти семейно-родителски нотки.

Чие е детето, би попитал тук някой. Или кой баща, кой майка…

Със семейно-сватбарски метафори реши да опише ситуацията в управляващата сглобка и евродепутатът от ДБ Радан Кънев.

"ГЕРБ води булка в това мнозинство и по неясни причини добавя Делян Пеевски. Нашите лидери го приемат, това е ситуацията."

Под мотото "това е ситуацията" могат да минат още доста от случките на седмицата.

Това е ситуацията в родното здравеопазване, например

Когато министърът се чувства "неразбран" и "блокиран"

Министърът на здравеопазването Христо Хинков, който не иска повече да е министър, продължи своята медийна обиколка с признания, че е „блокиран“ и че „се чувствам неразбран“, като посочи два източника на пречки – здравната комисия на НС и финансовото министерство.

Той продължи да дава „Пирогов“ като лош пример за ръководство на лечебно заведение. А спешната болница, освен с министъра, реши да води война на друг фронт с майка, загубила дъщеря си.

Жалби по един протест: "психологически дискомфорт, чувство за вина, емоционален стрес"

Един срамен цитат от оплакване на лекар - проф. д-р Диян Енчев, недоволен, че пред болницата протестират няколко човека, които искат отговори:

"Смятам, че улицата пред здравното заведение не е мястото за протестиране. Това нарушава директно работния процес на болницата. Във вреда е на нашите болни възрастни и деца които в тези тежки зимни дни търсят 24 часа, седем дни в седмицата, помощ и лечение от нас лекарите, сестрите и въобще персонала на болницата. Въздействието върху болните влизащи в болницата е директно и тежко, внушаващо за лоша медицинска практика, немарливост, криминални прояви, лошо отношение, злонамереност и безнаказаност на работещите в болницата.

Тези заявени обвинения в общестените медиите от фондацията и нейното присъствие пред болницата оказват негативно емоционално въздействие не само върху болните деца и възрастни, но и и на нас работещите в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” причиняващ ни психологически дискомфорт, чувство на вина и тежък емоциален стрес което неизбежно ще повлияе на качеството на лечебния процес и ще засегне болните (и техните близки) лекувани при нас." (из официалната страница на "Пирогов" във Фейсбук)

Думата на седмицата - "жълтосин пуловер"

Думата на седмицата не е "скандал", "Чаталджа", "клетва", даже "убийство" (ужасяващо) не е.

А е "пуловер".

При това не какъв да е, а жълтосин.

Като на детето в рисунка от 2006 г. на корицата на сборник "Аз съм българче" със стихове на Вазов. Като лишените от минимален здрав разум псевдопатриотични реакции.

И един пример за такава озадачаваща реакция – авторката е уважавана психиатърка, която оглавява голяма болница.

Цветеслава Гълъбова във фейсбук (без редакция):

"Не вярвах и проверих на сайта на издателство "Хермес".

Възмутена съм и мноооого бясна. "Аз съм българче" с чуждо знаме на корицата. Колко трябва да си гнусен, за да го направиш, да опетниш името и творчеството на Патриарха, който е пример за РОДОЛЮБИЕ. Аз да, забравих, че е и русофил и това е начинът да му се изхрачат някакви незнайници и случайници в лицето.

Жалки и противни сте, неуважаеми редактори или там каквито сте в издателството хермес. Дали да не се прекръстите на херпес. За благозвучие и зостер.

Правите яростна пропаганда, при това с произведение, което е едно от първите за детската аудитория. Това прави мерзкото ви деяние още по-гнусно и долно.

Херм/пес, отваряте прозореца на овертон, но ще ви отвее вятъра. Не, не вятъра на промяната, защото видяхме той какво ни довя. Ще ви отвее вятърът на гнева български. Не разчитайте на търпението на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Защото най-търпеливите с гнева си, когато избухне, променят хода на историята!!!

И пак ще повторя - Той ви гледа и помни!"

Ситуацията е клинична... черен пушек.