„Русиягейт“ е реалност. В България констатираме дезинформация, опити за фалшифицирани на историята, за регистрация и финансиране преди избори на прокремълски партии и за конфронтация в обществото.“

Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

Той говори на дебат, посветен на „Русиягейт“ – твърденията за намеса на Кремъл в демократичните процеси в ЕС. Дебатът бе свикан след разкритието на изданието „Инсайдър“, че латвийската евродепутатка Татяна Жданока поне от 20 години насам работи за руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Сред авторите на публикацията е и българският журналист Христо Грозев.

„Руската агентура е инфилтрирана в институциите, медиите, гражданските организации, армията и службите за сигурност, банките и компаниите в енергетиката, в университетите. Руските агенти наричат войната срещу Украйна конфликт. Те говорят за мир чрез териториални отстъпки от страна на Украйна. Според тях подкрепата за Украйна е въвличане във война. Те саботират предоставянето на военна помощ. Те твърдят още, че нашият съюз се разпада, че с членството в него държавите губят своя национален суверенитет, и винаги допълват, че европейските ценности са чужди на традиционните национални ценности“, продължи Йорданов.

След което изтъкна, че е чувал такива политически тези и в пленарната зала.

Затова според него отдавна е време за общоевропейска стратегия и акция за пресичане на руските агентурни действия в Европа.

В заключение Йорданов призова за благодарност към Христо Грозев заради публикацията му за дейността на Татяна Жданока.

Думата взе и Андрей Ковачев, съпартиец на Йорданов.

„Кристално ясна е целта на руската политическа върхушка да разедини и отслаби ЕС, да го направи неефективен, пробит от конфликти и разногласия“, започна той.

И даде примерни теми, по които Москва работи и търси разединение чрез разпространяване на дезинформация. Той назова икономиката, миграцията, енергетиката, социалните и семейните теми, историята, регионалните конфликти като в Каталуния, в Северна Македония и България, в Сърбия и Косово, „Брекзит“ и много други.

Липсата на ефективна декомунизация в образователната система и обществената среда в Източна Европа прави много по-лесно влиянието на Русия в тези страни, смята Ковачев. Според него демокрацията има нужда от ефективна имунна система, за да се предпази от тези зловредни влияния.

Българският евродепутат е убеден, че можем да се предпазим само с общи усилия на националните правителства.

Изказа се и самата Татяна Жданока, която от две години насам е независим евродепутат. Преди две години тя бе изгонена от проевропейската група „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА), след като отказа да подкрепи резолюцията, осъждаща руското нахлуване в Украйна.

„Да, агент съм. Агент за мир, агент за Европа без фашизъм, агент за правата на малцинствата, агент за Европа от Лисабон до Урал“, заяви тя.

Жданока е етническа рускиня.

Тя се извини, че не е била успешен агент. И обвини евродепутатите, че не само са смятали Русия за стратегически партньор, но и че са участвали в организираните от нея съвместни форуми с Москва.

„Ако Европа работи срещу Русия, въпросът за Украйна няма да бъде решен. И губим шанса да постигнем мир. Аз съм човек, който се бори за мир“, завърши Жданока.

Редица евродепутати, най-вече тези от балтийските страни, заявиха, че разкритията за дейността на колежката им не са изненада. Те изразиха безпокойството, че тя не е единственият агент на Кремъл в Европейския парламент.

„Да, вие сте агент. Агент на Путин“, обърна се към Жданока литовката Раса Юкнявичиене от ЕНП.

Тя призова заподозряната в шпионска дейност да не бъде наричана латвийски евродепутат и я обяви за остатък от русификацията по време на съветската окупация на Балтика.

„Г-жо Жданока, казахте, че сте агент на мира. Може би трябва да поискате от вашия приятел Путин да напусне Украйна и да се яви в Хага“, каза „зеленият“ чешки евродепутат Марцел Колая.

В Хага се намира Международният наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест на руския президент заради агресията в Украйна.

Зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас призова за проверка дали има и други евродепутати, действали по поръчение на Москва. Той цитира данни на германските служби, че в социалната мрежа “Х” са били създадени над 50 000 профила за оказване на влияние над общественото мнение в страната.

Схинас припомни също, че при пандемията от COVID-19 постоянни дезинформационни действия са внасяли съмнение в европейските ваксинационни кампании.

“Това показа, че дезинформацията води до смърт”, изтъкна еврокомисарят.

Проучвания откриха и акаунти в социалните мрежи, регистрирани в Русия, от които британските граждани са били насърчавани да гласуват за напускане на ЕС. В тези случаи Русия е плащала за онлайн реклама в последните дни преди референдума за „Брекзит“.

Установени са и множество контакти между руски представители и сепаратистите в испанската автономна провинция Каталуния, които организираха референдум за независимост през 2017 г. Това стана причина испанските евродепутати да се включат активно в дебата.

Прозвучаха обвинения, че руски агенти са предлагали на сепаратистите парична помощ, за да си изчисти регионът дълговете. Те са предложили и вкарването на 10-хиляден руски военен контингент в случай, че Каталуния успее да извоюва независимост от Испания.

Настоящ евродепутат от Каталуния е поддържал редовно контакти с руски агенти, гласят скорошни разкрития. Макар името му да не се споменава, почти сигурно става дума за бившия регионален премиер Карлес Пучдемон.

Евродепутатите ще гласуват резолюция за „Русиягейт“ утре. Сред вносителите на различните текстове са двама българи – Илхан Кючюк за либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и Ангел Джамбазки за групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).