Надпреварата за президент на Българския футболен съюз за конгреса на 15 март се открива официално на 15 февруари. Това става ясно от официалната информация за днешното заседание на Изпълнителния комитет на централата.

То бе поредното, проведено в подготовка на Общото събрание идния месец.

"Приети бяха и правилата за издигане и регистриране на кандидати за президент на Българския футболен съюз, като срокът за подаване на документация в деловодството на БФС е между 15 и 29 февруари 2024 г.", съобщава пресслужбата в "Бояна".

Кандидат за президент се издига от един или повече клубове, които задължително трябва да членуват в БФС.

Дотук се афишираха неколцина кандидати да наследят подалия оставка Борислав Михайлов - Димитър Бербатов, Георги Градев (доскоро бяха в един екип, но експертът в спортното право го напусна), босът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски, бившият национал и настоящ треньор в Япония Илиян Стоянов, Манол Иванов - син на бившия играч на "Левски" Александър Манолов...

Очаква се поне още една кандидатура и то на популярна личност. Регистрираните кандидатури ще бъдат публикувани на интернет страницата на БФС най-малко 10 дни преди датата на провеждане на конгреса, уточнява БФС.

"Приет беше проектът на регламенти за провеждането на конгреса, в т. ч. времетраене на изказването на делегати, числени състави на комисиите, както и използването на интегрална бюлетина при гласуването за президент на БФС...

Членовете на Изпълкома се запознаха с предложението за указания за определяне от футболните клубове на делегати за общото събрание, както и крайният срок за излъчване на представители на ФК в Зоналните и Областните съвети, който е 26 февруари т. г.", пише още в съобщението.

Избрани са и състави на комисии - председател на тази за подготовка на конгреса е и. д. шефът на БФС Михаил Касабов. А Емил Костадинов оглавява комисията за подготовка на форума.