Новият заместник кмет в София с направление "Правен и административен контрол" Никола Лютов няма юридическа правоспособност. Това обяви бившият председател на Столичния общински съвет, сега съветник - Георги Георгиев (ГЕРБ) във фейсбук пост.

"Не, не е виц! Изглежда, че не е и фалшива новина. Но дано ме опровергаят.

На човешки език обяснено - началникът на всички юристи в най-голямата община в България, който отговаря за спазването на закона и контролира договори за милиарди, не си е взел изпита в Министерството на правосъдието. И затова НЯМА юридическа правоспособност. Толкова за Добрите Сили и техните "подготвени кадри", написа Георгиев.

Макар да не се изисква юридическа правоспособност за назначението, което е на кмета, който сам избира екипа си - в случая Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС), решихме да проверим "фалшива новина" ли е твърдението и изпратихме въпрос до Министерство на правосъдието "Положил ли е г-н Лютов изпита си съгласно Глава четиринадесета от Закона за съдебната власт?".

Получихме отговор:

"След направена справка в Регистъра за издадените удостоверения за юридическа правоспособност (1997-2024 г.) се установи, че няма издадено удостоверение за юридическа правоспособност на Никола Лютов."

Няма нужда

Потърсихме Лютов за коментар. Той потвърди, че няма юридическа правоспособност в България - не е учил право в български университет. Факт - според официалната му биография се "дипломира като бакалавър по Английско право в Лондон, специализира Международно бизнес право в Атина и завършва магистратура по Финансово право в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова несъстоятелност и преструктуриране. Практикува във водещи кантори като Deloitte Legal и CMS Cameron McKenna". 

На въпроса дали това няма да му пречи в работата на този пост, Лютов отвърна:

"Не, по никакъв начин, това няма нищо общо със способността ми да работя на тази позиция, на която съм в момента."

И допълни, че това е и причината юридическа правоспособност да не се изисква за поста зам.-кмет.

На въпрос как българските граждани могат да се доверят на неговите способности, когато те не са официално потвърдени, той отбеляза:

"Това, че съм практикувал в някои от най-елитните кантори в България би трябвало да е достатъчно доказателство за моите способности."

И добави, че освен това софийските граждани са се доверили на кмета Васил Терзиев, който го е избрал за този пост. "Вярвам, че това ще се види в следващите 3 години и 9 месеца (остатъкът от мандата, б.р.)", посочи Лютов.

Столична община: Зам.-кметът трябва да има само средно образование

Малко по-късно от Столична община коментираха казуса, като отбелязаха, че Георгиев е чакал два месеца да изтъкне липсата на юридическа правоспособност на Лютов и че зам.-кметът вече веднъж е бил обект на атаки с "фалшиви новини" - когато излязоха твърдения, че е внук на комунистически прокурор.

От Столична община подчертават, че дори да няма висше образование в България (т.е. дори да не е легализирал дипломите си от Великобритания, САЩ и Гърция), Лютов покрива изискванията за зам.-кмет - защото се изчерпват със средно образование.

"Съгласно Списък на длъжностите в Националната класификация на професиите и длъжностите, 2011 г. изискванията за образователно и квалификационно ниво за длъжността „заместник-кмет, община“ са  4 четвърта степен на професионална квалификация и/или завършено средно образование.

Съгласно длъжностна характеристика, утвърдена още на 10.03.2020 г. от кмета на Столична община изискванията за заемане на длъжността са следните:

Минимални:

Образователна степен: средно образование;

Професионален опит: не се изисква;

Допълнителни:

Професионална област: не се изисква;"