Като служебен и редовен вътрешен министър Бойко Рашков е бил залят от сигнали за вероятни престъпления на групите на Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров по прякор Еврото и е работил по тях.

Днес обаче Рашков не е част от комисията, която ще проверява кои са магистратите, които имат карти в SS клуб и какво е влиянието на Божанов в прокуратурата и съда.

Това обяви Нова тв по повод интервю с бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков. (Междувпрочем точно същото твърдят и група представители на гръцки инвеститор, които са били буквално "взети на абордаж" от групата около Мартин Божанов-Нотариуса - че по онова време само Бойко Рашков ги приема на среща и обръща внимание на сигналите им. Вследствие на това по предложение на Калин Стоянов, бивш шеф на ГДБОП, сега МВР министър, жената на Нотариуса бива уволнена от ГДБОП. Но после съдът я възстановява.)

Бившият директор на НСлС, бивш кандидат за главен прокурор и ексшеф на Бюрото за контрол на СРС обаче не очаква голямо развитие от комисията в парламента, която трябва да разследва случая „Нотариуса“.

Рашков каза пред Лора Крумова, Нова тв:

"Тя е съставена не на паритетен принцип, а на принципа на мнозинството. В нея ще се вземат решенията с мнозинство - този, който има повече представители, ще победи в гласуването "това да - това не". Заради което комисията няма да извърши обективно проучване на всички факти и обстоятелства, а те засягат една от основите на държавата, а именно съдебната власт."

Специално по повод изчезналия Петьо Еврото той припомни, че в Районната прокуратура в София е образувано досъдебно производство срещу Пепи Еврото в края на май 2023 г. (под натиск на подалата вече оставка Невена Зартова, б.р.).

По негови думи са получени данни за това, че е записвал незаконно в ресторант „8-те джуджета“, след което е изнудвал магистрати и други граждани да извършват определени действия (Към това дело са още Кристиян Христов - неговата дясна ръка и после присъединяват тогавашния зам.-главен прокурор, сега и.ф. - Борислав Сарафов - затова отчасти то е препратено във ВКС по новия механизъм. Иначе делото се образува за часове, след като в "Пик" се появява снимката на Сарафов и Петьо Еврото, б.р.).

„Районната прокуратура изпраща казуса на Градската прокуратура, а тя вместо да продължи разследването срещу Пепи Еврото, образува наказателно производство срещу прокурора за извършената от него процесуална дейност. Мотивът е, че той е извършил престъпление по служба“, каза още политикът (Всъщност прокурорът по делото, както писа и Клуб Z, е обвиняем за престъпление по служба - най-малкото защото, освен че е извършвал невероятно странни действия, не е пратил казуса в Градската прокуратура, където е мястото му, след като има замесен магистрат).

Именно затова Рашков е на мнение, че комисията в НС трябва да разгледа въпроса, както за Мартин Божанов, така и за Пепи Еврото.

За Нотариуса

"Бих казал - да, г-н Гешев е бил посетител в това заведение", отговори той на прекия въпрос дали бившият главен прокурор - а още по-рано шеф на спецпрокуратурата - е сред гостите в магистратския клуб SS.

Бойко Рашков каза, че е получил първи данни за влиянието на кръга около Нотариуса още през 2021 година, докато е бил на поста вътрешен министър в първото служебно правителство. И каза, че тогава при него са "започнали да идват много хора". Изреди поименно съдия Владислава Цариградска (която по потресаващ начин е заплашвана от Нотариуса и друго лице вътре в съдебната зала, докато гледа дело, но напразно търси помощ от ВСС), Ивайла Бакалова (която по това време този кръг рекетира, за да реши проблемите на мъжа й), журналистът Николай Стайков (след неговите разкрития за "Осемте джуджета" прокуратурата постигна нулев резултат) и мн. др.

Рашков посочи, че разкрития на една от бившите съпруги на Мартин Божанов (той е имал 4 такива) са се потвърдили с доказателства.

Любовта между ГДБОП и Нотариуса

Той заяви, че за да спре евентуално изтичане на информация навремето са отнесли "на ръка" събраните материали в ГДБОП (по това време директор е Калин Стоянов, който в момента е МВР министър, б.р.).

"И ще кажа един любопитен факт - още вечерта се бяха обадили на съпругата, бившата, на Божанов - да я заплашват да си затваря устата, грубо казано. Да си преценява какво говори."

Той подхвърли, че в кабинета, където са разговаряли, "присъстваше и директорът на ГДБОП... Който сега е министър".

Рашков хвърли и намек, че имал и втора среща с Ивайла Бакалова, присъствало цялото политическото ръководство на МВР. После информацията е препратена към ГДБОП по компетентност.

"На петата или на десетата минута обаче - когато си отиде Бакалова втория път, в едно от тези трите - казват им кафяви издания - също излезе информация, че тя е била там, и т.н., и т.н."

И натърти - на петата или десетата минута, след като гост излиза от неговия министерски кабинет, са изтекли данни. И поясни:

"Ами има теч на информация - както от кабинета на министъра, и впоследствие от служители на ГДБОП."

Освен това добави, че пред ГДБОП е причакана и заплашвана "по всевъзможен начин" и въпросната бивша съпруга на Божанов ( съдия Цариградска бива заплашена от Нотариуса именно докато гледа в РС-Луковит, имотно дело, в което се съдят той и актуалната му по онова време съпруга срещу бившата, б.р.).

Божанов я спира на излизане от ГДБОП. На въпрос установили ли са откъде е течът, той отговори "Аз съм убеден откъде е".

Той посочи, че важна светлина ще се получи, ако се разбере откъде Нотариуса е имал право да се движи с частна лека кола със син буркан, да влиза безпрепятствено в Специализираната прокуратура и Спецсъда, без никой да го проверява. "И до момента никой не е изяснил докъде и при кого се е явявал там - с какви задачи и др. подобни." 

Той наблегна, че парламентарната комисия може да изиска информация от МВР, включително сътрудник ли е бил Мартин Божанов, и тези данни ще дадат много важни отговори "каква е ролята на министерството към онзи момент".

"Аз се натъкнах по друг повод на друго подобно лице, което маше 40-50 записа за криминални прояви, включително и присъди и което се поддържаше от един високопоставен работник в ГДНП и му дали оръжие за един ден от РПУ-Ботевград. Опитайте вие да извадите разрешително, да видите за колко ще ви издадат на вас", даде друг пример Рашков.

Той повтори, че не му е докладвана информация дали Божанов е бил секретен сътрудник.

Очевидно, че тази престъпна мрежа не е само в прокуратурата - обхваща не само представители на съдебната власт а и на изпълнителната власт, основно МВР, заключи.

Рашков каза, има снимки, които показват коли на МВР около този "много специален клуб".

Главата на рибата

А ето как отговори той на въпрос Гешев ли е най-високото ниво, което е "протекло" в информациите:

"Има споменаване на няколко имена в тези сведения, които бяха получени тогава. И между тези имена са някои доста напористи политици в настоящия момент.

- Колко напористи, защото има един феноменално напорист? - попита Лора Крумова.

- О, той  е феномен! Той е комбинативен като Остап Бендер - да не го засегна. Но интересно е, че той е работил заедно с Пепи Еврото в Столичната следствена служба. И е бил назначен по втория начин (съвсем очевидно релевирайки към Делян Пеевски не само заради прякора, че е "феномен" в политиката, а че наиситна кариерата му тръгва като следовател в СтСлС, б.р.).

Рашков също смята, че групата около Нотариуса е работила заедно с тази около Петьо Петров-Еврото и че в един момент са се разделили. Като напомни, че бурната кариера на Петьо Петров е по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор

"Да ни каже г-н Цацаров какви високи качества - нравствени и професионални, е видял в него, за да направи така, че Пепи Еврото да бъде назначен на най-високата следстевна служба в България.

Просто е наивно да смятаме, че двама души - единият се казва Еврото, другият му казват Нотариус - те не може да просъществуват, ако нямат протекция. Протекция от МВР, протекция в прокуратурата, протекция от съда!"

Рашков също повтори, че по данни на неговите източници Гешев е бил "чест посетител в SS клуба".

"И когато началникът на прокуратурата отиде в такъв един клуб, нека бъдем по-снизходителни - трябва ли да виним и прокурорите под него, които са посещавали този клуб? Началникът дава пример, всички останали след него", попита риторично.

Пари и "Осемте джуджета"

Той продължи - вероятно релевирайки към прословутата снимка на Борислав Сарафов:

"Или пък другия, за когото ме питате - отива в "Осемте джуджета" и "отваря по такъв начин вратите" и на много други колеги прокурори, а и съдии разбира се, които да посещават. За да могат там да ги снимат, да ги подслушват, да ги записват. След което да ги изнудват, да ги провокират - и те да се принуждават да вършат включитгелно незаконни процесуални действия по делата..."

Рашков повтори, че разследването на Районна прокуратура (за което стана въпрос по-горе) установило "изключително нелицеприятни факти за един много високопоставен в момента прокурор" - явно визирайки Борислав Сарафов. Че той е посещавал това заведение.

Рашков прочете бележки, в които изреди че С. и Р. получавали съответни възнагражгдения в "Осемте джуджета" - явно цитирайки показанията по въпросното дело на свидетел № 1 - Любена Павлова.

Всъщност тя разказа същото и пред АКФ, посочвайки суми, 20 000, 30 000, 50 000, 100 000 лв. А освен С. който е ясно кой е, може с огромна вероятност да се заключи "Р." - Павлова посочи поименно и Емилия Русинова - градски прокурор на София по онова време. 

Рашков обаче отказа да отговори дали "С." е настоящият и.ф. главен прокурор (всъщност Любена Павлова официално го изговори в интервюто пред АКФ. Нейното желание да говори пък дойде, когато пламна открита война между Сарафов и Иван Гешев, б.р.).

Депутатът заключи:

"И какво правят сега - вместо да се захванат откъм главата, откъдето знае българинът се вмирисва рибата, те са започнали да прогонват прокурорите от най-ниското стъпално на прокуратураат в нашата страна."

Явно с последното той визира, щурма на СРП, който Сарафов предприе, обвинявайки, че именно през нея Нотариуса е рекетирал.

Комисията в НС според Рашков "няма такава цел" - да стигне до високите нива.