България ще изпълни през тази година критерия за инфлацията – единственото условие, които все още не изпълнява за влизането в еврозоната.

Това заяви пред български журналисти министърът на финансите Асен Василев. Той участва в неформален Съвет „Икономика и финанси“ (ЕКОФИН) в белгийския град Гент.

Изпълнението на критерия е според прогнозите на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ). Така ще бъде отворен пътят ни за приемане на еврото през 2025 г., каза Василев.

Инфлацията за годината ще бъде 3 на сто, отговори на той на уточняващ въпрос на Клуб Z.

Всичко това е било изтъкнато вчера на среща с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, шефа на Еврогрупата Паскал Донахоу и еврокомисарите Валдис Домбровскис и Паоло Джентилони.

За да бъде приета в еврозоната една страна, инфлацията там не трябва да превишава 3%.

Приемането на единната валута обаче изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, отговори Василев на въпрос - дали е възможно то да бъде възпрепятствано поради очертаващите се с очакваната ротация в България проблеми. Той припомни, че вече са приети всички закони без този за приемане на еврото. В момента той е в период на технически консултации с ЕК и ЕЦБ.

Асен Василев е убеден, че ще има ротация. Все пак правителството е било сглобено доста трудно. Но е постигнат успех в това - доста законодателни промени, отлежавали десетилетия наред, да бъдат придвижени напред. Това са конституционната реформа, промяната в съдебната система, антикорупционната комисия, енергийните цели и преход, законът за личния фалит, за несъстоятелността.

„Тази година като най-сериозна задача се очертава всички тези хубави неща, които миналата година създадохме законодателно, да заработят. Това зависи и от кадровата политика – какви хора ще има в регулаторите, така че да бъдат независими, наистина да работят в полза на гражданите, а не на една или друга политическа сила, и от институционалната стабилност на тези органи. Това е процесът, през който трябва да минем с ГЕРБ-СДС“, посочи финансовият министър.

Василев не смята, че меморандумът е препъникамък, а че поставя много ясно гореспоменатите въпроси.

Същевременно запознати в София смятат, че ако сглобката или некоалицията се разбере за регулаторите, останалите въпроси ще бъдат решени "точно за 30 секунди".

„Меморандумът всъщност предлага процес как всъщност да се избират членовете на тези регулатори – с предварителна проверка, обществени обсъждания, участие на НПО сектора, за да не е процесът чисто политически.

С ясно разделение кой кого номинира, за да е ясно все пак в този регулатор кой носи политическата отговорност за номинациите.

Всъщност целта на втората половина на ротацията е да може България институционално да мръдне напред“, смята Василев.

Клуб Z попита министъра дали не се опасява от реакция на Европейската комисия. Вчера говорителят й Кристиан Виганд припомни в отговор на журналистически въпрос, че ЕК е отбелязала забавянето на назначенията на членовете на регулаторите у нас. Това стана в доклада за върховенството на закона в страната ни, огласен през юли 2023 г.

„Мисля, че му е обърнато внимание. Затова в Плана за възстановяване и устойчивост има доста сериозни критерии, които трябва да изпълним, и реформи, които трябва да направим.

Една голяма част – законодателната, е вече свършена. Остана частта, свързана с попълването на тези органи с хора, които могат да провеждат независима политика и надзор“, отговори Василев.

Министърът обаче допълни, че в меморандума има нещо много по-важно от разделението 50/50. То е през какъв процес минава един човек, когато бъде номиниран и преди да бъде избран от парламента за член на регулаторен орган. Това са публични изслушвания, проверки за конфликт на интереси и зависимости.

Липсва точно този процес, който е прозрачен, а не кой колко ще номинира, смята Асен Василев.

България има нужда от работещи регулатори и от „Продължаваме промяната“ (ПП) били готови да дискутират как точно да бъде постигнато това. И са готови да чуят и други предложения.