Лена Бориславова (ПП) и премиерът в оставка Николай Денков един след друг предупредиха в национален ефир, че от ГЕРБ готвят процедурна игра с мандата.

Вчера се очакваше днес, петък, кандидатът на партията за министър-председател Мария Габриел да се откаже от позицията (ако "Продължаваме промяната-Демократична България" не се разграничи от съпредседателя на ПП Асен Василев), за което се подава нарочно заявление, изготвя се проект на решение на Народното събрание и се гласува. Към момента обаче подобен проект на решение не е публикуван на сайта на НС, нито пък председателят Росен Желязков (ГЕРБ) предложи включването на нова точка в дневния ред. (Което не означава, че не може да се случи). Петък бе и крайният срок, поставен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, двете страни да се разберат за продължаване на съвместното управление.

От Брюксел тази сутрин Денков неколкократно заяви, че ГЕРБ смята да внесе за гласуване само кандидат-премиера, но не и състава на Министерския съвет, което би било противоконституционно. И предупреди доскорошните си партньори да не правят това - защото без състав на кабинета, няма и министър-председател. 

На практика НС няма срок, в който трябва да гласува реализиран мандат, какъвто формално е този на Габриел, която върна изпълнен мандат на президента във вторник, но с 11 министри на ПП-ДБ в него, за което нямаше предварително съгласие.

Каква е процедурата? - Конституционният съд отдавна е дал частичен отговор в цитираното за втори път тази седмица решение номер 20 от 1992 г.

"Най-напред се избира министър-председателят, а след това с отделно решение - предложеният от него състав на Министерския съвет. По този начин във връзка с избирането на Министерския съвет се откроява фигурата на министър-председателя. Върху същата идея е изградена и уредбата на прекратяването на правомощията на правителството (т. е., когато премиерът подаде оставка, цялото правителство подава, б.р.)", пише в тълкувателното решение."

Ако обаче съставът на кабинета не бъде избран, то мандатът се счита за нереализиран (какъвто прецедент имаше със Сергей Станишев):

"Друго, което следва категорично от конституционния текст, е относно гласуването на състава на Министерския съвет по начина, наречен "ан блок". Утвърждаването на т. нар. екипен принцип изключва възможността съставът на Министерския съвет да се определя от парламента и има за последица - в случай на неизбиране на предложения състав като цяло - неуспешно приключване на мандата и неговото изчерпване. Тази последица настъпва и когато при гласуването "ан блок" не бъдат избрани отделни лица от предложения състав.

Изводът, който произтича, е, че ако предложените от избрания министър-председател структура и състав на правителството не бъдат одобрени от Народното събрание, трябва да се счита, че мандатът се изчерпва, т. е. приключва неуспешно. След като парламентът не избира предложения Министерски съвет, това означава липса на съгласие, респективно невъзможност да се постигне съгласие, което води или до възлагане на мандат на кандидат от следващата парламентарна група, или - ако конституционните възможности са изчерпани - до разпускане на парламента и назначаване на служебно правителство. Не се предвижда възможност за предлагане на нов състав на правителството от избрания вече министър-председател."

Последното в ключово, тъй като според същото тълкувателно решение промени в състава на МС може да се правят от момента на връчването на пълната папка на президента до гласуването в Народното събрание, но не и след като е гласуван и избран премиер

Няма пречка обаче гласуванията (за премиер, структура и състав) да се извършат в поредни дни.

Или в резюме: ако ГЕРБ реши да гласува само Габриел, а състав на правителство, дори да е на по-късен етап, то трябва да си е осигурила мнозинство и за второто - със или без ПП-ДБ.

Ако хипотетично бъде гласуван само премиер, но не и все още правителство, то ще се изпадне в следния конфуз: старото правителство всъщност да е все още действащо такова, а в случая Габриел да е хем новоизбрана за премиер с потенциал да има кабинет, хем действащ вицепремиер, а Денков - действащ премиер в оставка.