Европейската комисия предлага въвеждането на доброволна съвместна европейска образователна степен.

Това обявиха зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот, и комисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

ЕК представи днес три инициативи за засилване на транснационалното сътрудничество между висшите учебни заведения в Съюза. Крайната им цел е въвеждането на европейската степен. Тя ще стимулира студентите да развиват познания, които могат да се предават. Затова ще бъде увеличена мобилността на младежите в рамките на ЕС. По този начин ще бъде задоволено и търсенето на пазара.

Проект за европейска диплома

За нея Илиана Иванова спомена още при изслушването ѝ пред ресорните комисии в Европейския парламент през септември 2023 г.

Този проект ще позволи на вузовете от различните страни да развиват безпрепятствено трансгранично сътрудничество и да изработват съвместни програми. 

Поради разнообразиетго и различията между системите за висше образование в страните членки на ЕС Комисията предлага постепенен подход на държавите  към европейската степен. Това ще става чрез две „входящи точки“:

1. Подготвителен европейски знак. Той ще бъде даден на съвместните програми, изпълняващи предложените европейски критерии. Студентите ще получават сертификат за този знак заедно със съвместната европейска степен;

2. Европейска диплома за висше образование. Този нов вид квалификация ще се основава на общите критерии и на националното законодателство. Тя ще бъде присъждана или съвместно от няколко европейски университета от различни държави, или от европейско юридическо лице, създадено от тези университети. Така студентите ще получават европейска степен, която ще бъде автоматично признавана.

Автоматично признаване на университетски степени

ЕК предлага на страните членки (Съвета) на ЕС да изготвят препоръка за гаранция на европейско качество и система за признаване във висшето образование. Държавите и вузовете се приканват да опростят процесите и практиките в тази сфера.

Европейската степен ще зависи от добрата гаранция за качество и автоматичното признаване.

Еднакво оценяване на различните роли на академичния състав

ЕК предлага Съветът да излезе с препоръка за привлекателни кариери във висшето образование. Така своята заслужена оценка ще получат хората, занимаващи се с трансгранична работа в образованието и иновативните методи на преподаване. Сега работата им се оценява по различни начини в отделните страни.

Тази препоръка ще насърчи държавите членки на ЕС да развиват трансгранична образователна дейност.